Prąd rozruchowy zabezpieczenia ziemnozwarciowego

Witam, mam pytanie o obliczenie prądu rozruchowego dla zabezpieczenia podanego w temacie.
Znalazłem taki Wzór:
3(Io-Ios)/kiVi>/Ir/<kb3Ios/Vi
gdzie:
kb- wsp. bezpieczeństwa kb=4,5 dla zab. bezzwłocznych, >2 dla zab. z kilkusekundową zwłoką
Ios- prąd ziemnozwarciowy określony pojemnością zabezpieczanego obiektu i kabla zasilającego
Vi- przekładnia przekładnika
kc- wsp. czułości >/2
Io- prąd ziemnozwarciowy określony pojemnością całej sieci.
Moje pytanie jest takie czy Io będzie prądem podanym w warunkach? i jak obliczyć Ios znalazłem wzór: Iz=Un(k_k_*l_k_+k_n_*l_n_)
gdzie: Un- napięcie znamionowe sieci
l_k_,n - sumaryczne długości linii kablowych i napowietrznych w [km]
k_k,n_ - współczynniki określające prąd doziemny generowany przez 1km linii na 1kV.
czy ten wzór będzie odpowiedni do obliczenia tego prądu?.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Panowie naprawdę bardzo potrzebuje pomocy.
Pozdrawiam

Witam :slight_smile:
Zakładam, że rozmawiamy o sieci SN izolowanej???

W związku z tym, że nik nie oodpowiada postaram się coś doradzić.
Nadmieniam jednak, że na co dzień nie zajmuję się nastawami tego typu zabezpieczeń i teraz piszę z pamięci więc proszę moją wypowiedź obarczyć ograniczonym zaufaniem.

Wzór co do idei wydaje się być OK, poza tym, że ki jest pomylone z kc.
Współczynniki bezpieczeństwa i czułości są chyba inne niż kiedyś mi wykładano, ale to nie znaczy, że są złe (Kolegi są bardziej ostre).

Co do prądu ziemnozwarciwoego całej sieci dystrybucyjnej galwanicznie połączonej z Kolegi odcinkiem czyli I0 (odnosząc się do Kolegi oznaczeń) to wartość określana w WP przyłączenia moim zdaniem jest wartością 3I0. I jest to wartość zwykle określana dla celów doboru i zaprojektowania ochrony przciwporażeniowej, a więc maksymalna jaka wystąpi dla typowych układów przełączeń tej sieci i uwzględniająca zapas (zwykle około 20%) na rozwój tej sieci.

Dla celów określania nastaw zabezpieczenia zerowo-prądowego bardziej Kolegę by interesowała wartość minimalna jaka normalnie może wystapić. Ale to jaka ona jest może określić tylko opeator sieci dystrybucyjnej.
Z doświadczenia wiem, że może to być nawet połowa wartości określonej w WP o ile piszący warunki wiedział co podaje w tych warunkach.

Co do wzoru na obliczenie prądu ziemnozwarciowego to ja takiego nie spotkałem, ale wydaje się być logiczny. Nie wiem tylko jakie są współczynniki k_k_ i k_n_.
I oczywiście nie omieszkał Kolega namieszać w oznaczeniach. :frowning:

Np. w katalogach kabli producenci podają zwykle prąd pojemnościowy kabli, który wydaje się być bardziej użyteczny w obliczeniach projektowych. Prądu pojemnościowego dla linii napowietrznej nie pamiętam.

Przed doborem zabezpieczeń warto poznać też delikatnie mówiąc lepiej zjawisko samego zwarcia doziemnego w sieci SN i jaki jest przy takim zwarciu rozpływ prądów.

P.S.
Pisanie takiego samego postu na dwóch forach jest chyba niezgodne z regulaminem forum?

Wielkie podziękowania dla Ciebie kolego Bonius, co do pisania na 2 portalach tego samego tematu powiem tak “tonocący brzytwy się chwyta” :slight_smile:.
Mam jeszcze pytanie odnośnie jak Ty kolego obliczałeś prąd Ios ponieważ wspomniałeś że się z takim nie spotkałeś więc domyślam się że korzystałeś z innego.
Pozdrawiam

Jeżeli chciałem określić prąd I0s jak powyżej zasugerowałem (może niejednoznacznie) korzystałem z danych katalogowych gdzie producent kabla podaje prąd pojemnościowy jednostkowy danego kabla przy danym napięciu.

W Kolegi wzorach ten prąd to nic innego jak tylko I0s=Un*k_k_.

Jak wcześniej wspomniałem na co dzień nie zajmuję się nastawami tego typu zabezpieczeń więc nie chciałbym tutaj bawić się w profesorka.

Te przypadki którymi się zajmowałem dotyczyły zabezpieczenia w polu transformatorowym średniego napięcia, czyli krótkiego odcinka kabla SN 5m do 50m i transformatora. Dla takich przypadków z uwagi na brak danych dla transformatora szacowałem, że prąd 3*I0s zabezpieczanego odcinka sieci nie przekroczy 1A.

Telefonika podaje w katalogu, że prąd ładowania I0s 1km kabla XRUHAKXS 120mm2 przy napięciu 8,7/15kV wyniesie 0,74A czyli 3xI0s=2,22A.

Bonius nawet nie wiesz jak bardzo jestem rad że mi pomogłeś :slight_smile:, mam nadzieje że kiedyś sam będę w stanie Ci pomóc.
Pozdrawiam

Proszę jednak korzystać z moich podpowiedzi z dużą ostrożnością.
Jak wspomniałem nie wiem za wiele w temacie, a zdecydowałem się napisać to co pamiętałem tylko dlatego, że nikt nie odpowiadał na Kolegi pytanie.

Jeszcze się z takim wzorem w przypadku wyliczania prądu rozruchowego zabezpieczenia ziemnozwarciowego nie spotkałem. A nie stosuje się wzorów przypadkiem w zależności od tego czy zasilono EAZ holmgreen’em czy feranti’m ? Wtedy…

Dla Holmgreen’a: Ir>=kb*(Iwc+Iu)/ni plus należy obliczyć współczynnik czułości.
Dla feranti’ego Ir>=kb*Iwc/ni tu też oczywiście odpowiedni współczynnik

kb to współczynnik bezpieczeństwa ~2
Iwc to o ile się nie mylę pojemnościowy prąd własny zabezpieczanej linii
Iu=0.02*In, In prąd znamionowy Holmgreen’a

z jednej strony kolego masz rację, nie dopisałem dokładnie że chodzi o zabezpieczenie ziemnozwarciowe zerowoprądowe, gdzie wzór na obliczenie prądu rozruchowego lekko się różni od podanego przez kolege.
P.S. może kolega podać skąd wziął te wzory? z czystej ciekawości pytam.
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o sieć izolowaną to z pomocą przychodzi norma PN-G-42044, jest to norma górnicza, ale na kopalniach takie sieci SN występują.
Norma podaje:

1. Dla zabezpieczenia zerowoprądowego
    knz*Icx <= Inast <= (Ics - Icx)/kc
    knz - wsp. niezawodności >=4
    kc - wsp. czułości >=2
    Ics - prąd ziemnozwarciowy sieci
    Icx - prąd ziemnozwarciowy odcinka zabezpieczanego

2. Dla zabezpieczenia zerowomocowego
    Inast <= (Ics - Icx)/kc

Oczywiście prądy ziemnozwarciowe w sieci izolowanej wynikają z pojemności kabli. Każdy kabel ma określoną pojemność jednostkową wyrażona często prądem pojemnościowym A/km.

Posiadając w swoim zakładzie sieć izolowaną warto się pokusić o program SWN Politechniki Śląskiej do obliczeń mocy zwarciowych, doboru aparatury łączeniowej i zabezpieczającej analizy zwarć.

Oczywiście widziałem tą norme i również jest pomocna, ale dla napięć 6kV ( na szczęście mam również taką sieć :slight_smile:), co do tego programu SWN to jaki jest koszt tego programu?.
Pozdrawiam

Jak dobrze pamiętam to około 9k pln.
Ale można dać sieć do przeliczenia firmom które się tym specjalizują.

spokojnie, przeliczę sobie sam nie jest to długi i skomplikowany odcinek, ale cena programu kosmiczna :slight_smile:.
Pozdrawiam