Prąd obliczeniowy Ib w jednym obwodzie gniazd 1-f

Dzień dobry.

Do wykonania mam projekt instalacji elektrycznej świetlicy. Chciałbym aby jeden obwód zasilił np. z 6 gniazd. Moje pytanie brzmi czy prąd obliczeniowy w tym wypadku liczy się ze standardowego wzoru: Ib=P/Unf*cos fi. Oraz jak dobrać moc do takiego obwodu? Należy zsumować moc zainstalowaną wszystkich gniazd oraz przemnożyć ją przez wcześniej przyjęty przeze mnie współczynnik zapotrzebowania?

Drugie pytanie:
Sprawdzeniu wytrzymałości cieplnej przewodu na zwarcie. W literaturze znalazłem tylko przykłady do obwodów odbiorników 3-f. Tam sprawa jest prosta Ik3= c400/(Zk3sqrt(3). Jak to jest z tym warunkiem jeżeli mamy obwód jednofazowy, jak poprawnie należy wyliczyć prąd zwarcia jednofazowego bo raczej nie trójfazowego?

Na stronce elektroda.pl jest świetnie opisany dobór zabezpieczeń, przewodów i obliczanie prądów .
Generalnie trzeba spełnic dwa warunki :

Ib<lub=In<lub=Iz , I2<lub=1,45Iz

Kilka słów nt. zabezpieczeń instalacji, silników, oraz RCD- wrzuć to w wyszukiwarkę i znajdzie ci ten temat na elektrodzie.
Cyt.
"Drugie pytanie:
Sprawdzeniu wytrzymałości cieplnej przewodu na zwarcie. " - Jeżeli w tym pytaniu chodzi ci o obciążalność prądową przewodu to to poprostu bierze się z tablic z książek lub z internetu.