Witam.
Chciałem zapytać, czy któryś z kolegów dysponuje informacjami na temat długotrwałego, ciągłego prądu jakim można obciążyć akumulator żelowy 12V do dopuszczalnego stanu rozładowania przy pracy cyklicznej. Chodzi mi o wytrzymałość wewnętrznych połączeń elektrycznych no i samych ogniw chemicznych. Są wszystkie inne informacje potrzebne do prawidłowej eksploatacji aku, ale nigdzie nie znalazłem prądu znamionowego obciążenia. Dzięki za pomoc.
Witam! Dawno temu pracowałem przy obsłudze i konserwcji tego typu urządzeń. I tak: prąd znamionowy takiego akumulatora/baterii to :
Izn=Qzn/10 ; gdzie Izn- prad znamionowy [A], Qzn pojemnośc znamionowa[Ah]
przyklad: bateria ma pojemność 50Ah to prąd wychodzi 5A. Czyli pobierając prąd 5A przez 10h rozładowujemy akumulator do wartości napięcia końcowego rozładowania (wartości tego napięcia niestety nie pamiętam, ale producenci podają w tabelach te wartości).
Pamiętam też zasadę że im większy prąd pobierasz z akumulatora tym głębiej można go rozładować, ale oczywiście w krótszym czasie. Przeprowadzając próbne rozładowania takich baterii staraliśmy się trzymać zasady by nie przekraczać wart. pradu 2,5h czyli dla powyższego przykładu to 2,5*5A=12,5A. Obciążanie baterii wyższym prądem znacznie obniżało żywotność baterii. To tyle co pamiętam, jeśli temat mamy drążyć to postaram się odnowić kontakty i podzielić się wiedzą.
Witam
Podpinam się do tematu ![]()
Szczególnie interesują mnie akumulatory tzw. głębokiego rozładowania
Z akumulatorami to same problemy jeżeli chodzi o ich wydajność są strasznie kapryśne nie lubią gorąca ani niskich temperatur.
To raczej prąd rozładowywania kontrolnego aku. Nie sądzę (aczkolwiek nie wiem) , żeby np aku 12V/18Ah można było obciążyć prądem zaledwie 1,8A. Tak wyliczony prąd znamionowy zawsze pozwalałby na pracę urządzenia ok. 10h. Tymczasem większość urządzeń zasilanych tylko z aku rozładowuje je w 2-5h (np sprzęt AGD, samochodziki -zabawki itp.). Chwilowy prąd tzw. rozruchowy w/w “żelówki” wynosi około 160-180A.
Pozostaje pytanie ile można “wycisnąć” w trybie ciągłej pracy z takiego akumulatora bez uszczerbku na nim ?
Własnie w ten sposób producenci wyznaczają prąd znamionowy baterii akumulatorów czyli jako prąd 10-ciogodzinny. Uwierz mi instalowałem tego mnóstwo na obiektach telekomunikacyjnych i prąd znamionowy był podawany jako dziesięciogodzinny (producenci Varta, sonennschein, centra itp)
Jeżeli tak jest, to moje pytanie powinno brzmieć : jaki jest maksymalny, długotrwały prąd obciążenia takiego aku ?
Może to pomoże:
tabela.pdf (264 KB)
Więc wygląda na to , że aku 12V/18Ah mógłbym przez 5 min. obciążyć prądem ponad 30A i nie powinno to zniszczyć połączeń wewnętrznych w akumulatorze.
dzięki,myśle że jest się już do czego odnieść, a resztę pokażą testy ![]()