Prąd na działce i tablica reklamowa.

Witam Szanownych Kolegów.
Mam kilka pytań. Kilka z branży a kilka nie ale może ktoś będzie znał odpowiedź. Ale do rzeczy.
Mam kawałeczek działki budowlanej. Są już warunki na budowę, prąd itd. Chciałbym na działce przy glównej ulicy dać tablicę reklamową ok. 3 na 6m pod wynajem. Czy jest na to potrzebny projekt lub czyjaś zgoda. Czy muszę trzymać się odległości 4m od granicy. Następna sprawa to jej oświetlenie. Czy wystarczy tylko zamontować jakieś świetlówki i po sprawie czy potrzebny jest na to projekt i czyjaś zgoda. I ostatnia sprawa ile może kosztować doprowadzenie prądu do działki. Kabel leci w ziemi przy działce a więc odległość to max 10-15m. Projekt jest gotowy więc Panowie wiedzą o co chodzi : kabel, skrzynka, liczniki . Obok tego druga skrzynka z gniazdami (zasilanie placu budowy i ewentualnie reklamy).
Pozdrawiam bodzio.

Witam
Strrrasznie dużo pytań, odpowiem na kilka.
Jesli miejsce pod reklamę wynajmiesz jakieś firmie sieciowej (T&C, STROER etc.) to wszystkie konieczne zezwolenia załatwiąwe własnym zakresie.
Jeśli chcesz stawiać sam to trzeba wiedzieć, że wszytko co jest “trwale związane z gruntem” wymaga tzw. uzgodnienia.
Oswietlić billboard można czym kto potrafi, nawet ogniskiem :wink:, przy takiej powierzchni najlepiej zastosować dwie lampy metalo-halogenkowe 70W (na 1 ekran). Na oswietlenie nie jest potrzebna zgoda (chyba ze w centrum Krakowa), przy czym trzeba się liczyć np. z tym, że będzie przeszkadzać np. sasiadowi.
pzdr.
PB

Nasuneła mi się pewna myśl :slight_smile:

Czy prawnie może firma być odbiorcą energii elektrycznej z licznika taryfy G
Z tego co się orientuję to wszystkie firmy płacą za energię elektryczną nieco drożej z racji prowadzenia działalności gospodarczej np. (C-11)

Czy nie będzie łamania prawa jeżeli firma spisze umowę z prywatnym odbiorcą ? :wink:

Witam raz jeszcze :slight_smile:

Odpowiem jak jest natomiast ocenę pozostawiam prawnikom.
W 80-90% przypadkach (reklama na terenie prywatnym) en.elek. do oświetlenia reklam rozliczana jest ryczałtem. Wg mnie nie narusza to prawa, gdyż nie nie dochodzi do odsprzedaży e.e. a jedynie zwrotu kosztów, szczególnie, że nawet w umowie nie ma wyodrębnionej kwoty.
Czasami rozliczanie jest na sublicznik i tu już można by dyskutować, przy czym energetyka często o tym wie ale nie ingeruje..
Sporadycznie, firma podpisuje samodzielną umowę z energrtyką i tu już taryfa jest komercyjna.
pzdr.
PB

witam Kolegów:)
Jeżeli będzie układ pomiarowy energetyki to z całą pewnością taryfa C.
Natomiast co do lokalizacji. Granica działki to nie wszystko. Istnieje jeszcze coś takiego jak linie rozgraniczające drogi lub pas drogowy. A tu pojawiają się kompetencje zarządcy drogi i ustawa o drogach publicznych.
Jeszcze sprawa oświetlenia, można to zrobić a nawet tak robią - na krótkich wysięgnikach oprawy świetlówkowe.

Witam .
Dzięki za odpowiedzi. Może znacie Panowie dzienniki ustaw ,przepisy itd. które rządzą tymi sprawami.
Poprosił bym jeszcze o szacunkowy koszt podłączenia na działce prądu. Jeśli są jeszcze potrzebne jakieś dane poza tymi które podałem na początku to mogę przytoczyć z projektu.
bodzio

witam Kolegów:)

USTAWA z dnia 14 listopada 2003 r.
o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw) (Dz. U. z dnia 24 listopada 2003 r.)
Dz.U. 2003 Nr 200 poz. 1953
Data wydania: 2003.11.24 Data wejścia w życie: 2003.12.09

Co do przyłączenia, taryfy i opłat - strona właściwego terytorialnie Zakładu Energetycznego - ENION S.A.