A oto mój problem. Czy mogę zasilić silnik 37 kW o rozruchu lekkim i pracy dorywczej , kablem YKY 5X16 o długości 35 mb. ułożonym na korytku siatkowym w towarzystwie innych kabli ?
Warunki rozruchu wymagają bezpiecznika 125 A , a obciążalność długotrwała tego typu kabla wynosi 80 A . Czy jest norma czy też inny przepis , który pozwoliłby na takie ulgowe potraktowanie przekroju przy pracy dorywczej gdzie kabel nigdy nie zdąży osiągnąć temperatury
dopuszczalnej ? Te inne kable , to przewody o przekrojach 1,5 i podobnych warunkach pracy.
Proszę o podpowiedź .
Witam
a może więcej danych dotyczących obciążenia??? Praca dorywcza S2 ale S2-30?? S2-60???
Ponadto nie podaje Kolega wartości prądu znamionowego silnika-błąd nie można określić wartości prądu z mocy i napięcia (zakładam, że to 400V). Skąd Kolega określa wartość prądu rozruchowego 125A? Z samego współczynnika alfa??? Czy jest to wartość prądu rozruchowego z karty katalogowej producenta silnika?? Poza tym, ile jest kabli w tym korytku-też nie podaje Kolega. Na tak zadane pytanie dotyczące tematu zasilania silnika odpowiem-nie wiem może inni uczestnicy pomogą.
I jeszcze garść informacji odnośnie tego silnika :
prąd In=67A , obroty, nie pamiętam doładnie w każdym razie bliskie
synchronicznych , prąd rozruchu przyjąłem jako 5,5 In i alfa 3,2.
Silnik napędza pompę odśrodkową , która poprzednio była napędzana
silnikiem 7,5 kW.Tryb pracy na pewno S2 30 (mniejszego nie znam) , wg
informacji obsługi tejże pompy jest ona uruchamiana co najwyżej na piętnaście minut i to sporadycznie(góra trzy razy na dobę).Inne kable w korytku to przewodytypu YSTY 3 lub 4x1,5 nas oko licząc około 20 szt.Są to przewody sterownicze o znikomych prądach , na wolnym powietrzu ,osłonięte od promieni słonecznych.
Prąd silnika zmierzony podczas pracy przy pełnym obciążeniu to 54 A.
Tym razem dość . Resztę potem . Dziękuję !
Witam
nadal nie rozumiem o co chodzi Koledze. O co Kolega pyta o kabel 5x16 czy o przewody sterujące 1,5mm2??? Poza tym nie rozumiem skąd zmiana silnika z 7,5kW na 37kW skoro pompa nie zmieniła-ale to nie jest tematem więc nie wnikam. Poza tym obciązałność długotrwała przewodu to prąd który płynąć długotrwale nie spowoduje przekroczenia dopuszczalnej temperatury dla izolacji z której wykonany jest kabel w tym przypadku 70 oC. Poza tym uważam, że tutaj niebagatelną sprawą będzie spadek napięcia występujący w przypadku rozruchu silnika 5,5(przyjęty przez Kolegę)In to 368A.I tutaj nie ma co dobierać przewodu tylko na wartość obciążalności długotrwałej bo może zaistnieć sytuacja, że Koledze silnik nie ruszy:).
Cześć !
Żeby zakończyć temat:Zasiliłem w/w silnik kablem 5x16 (stycznik i termik są tuż przy silniku w skrzynce). Obciążalność długotrwała dla tego kabla wynosi 80A (bez wspł.) i oczywiste ,że bezpiecznik 125 A nie zapewnia ochrony przed przeciążeniem choć wymagany jest ze względu na rozruch silnika. Ochrona od porażeń zapewniona (na podstawie pomiarów).
Silnik uruchamia się bez problemów i prąd podczas pracy nie przekracza 54 A , gdyby nawet pracował dłużej niż wspomiane 15 min ,prąd nie przekracza wartości obciążalności długotrwałej dla tego kabla nawet po uwzględnieniu wspł.(wspomiane kable ster. 3 i 4x1,5 w korytku).Wystąpienie przeciążenia w tym obwodzie jest znikome , żeby nie powiedzieć , żadne. I chodziło mi o to , żeby ktokolwiek (elektryk oczywiście) potwierdził mój tok rozumowania biorąc pod uwagę PN-91E-05009/43 pkt.433.2. “Koordynacja urządzeń zabezpieczjących z przewodami” . I to by było na tyle ! Dziękuję !
Przewody zawsze wypada przeliczyć, tabelki w normach to pomoc dla leniwych i tych co liczyć przewodów nikt nie nauczył. Praca dorywcza, praca przerywana z zmiennym obciążeniem to zawsze ciekawe wyzwanie. Moja uwaga - przy dużych silnikach (odbiornikach) zawsze zwracaj uwagę na czas rozrychu, sam prąd to stanowczo za mało - to często przyczyna wpadek. Bywa że rozruch to nie 10sek ale sporo więcej; sam kiedyś miałem taką niespodziankę, ale na szczęście inni byli czujni.
Zabezpieczenia prawidłowe. Nie mam zastrzeżeń do przekrojów.
Ważna jest wspólna linia zasilająca dla innych urządzeń. Przy tych mocach silników nie należy stosować rozruchu bezpośredniego. Ale jak Pana szef nie opieprzy, że mu światełko przygasa, nie mówiąc o pracy innych urządzeń … i nie przekracza Pan uzgodnień w zakresie mocy szczytowej … wsio ryba!