Czesc
Jak tlumaczy sie pismackie okreslenie “przyczyna pozaru bylo zwarcie w instalacji elektrycznej”?
Rzeczywiscie zwarcie i watowane bezpieczniki?
Uplyw w wyniku zlego stanu izolacji?
Zla jakosc polaczen, przeciazenia instalacji?
Pkt. 1 - przy minimum dobrej woli problem mozna wyeliminowac.
Pkt. 2 - pomiar rezystancji izolacji albo roznicowka zalatwia problem.
Pkt. 3 - i tu mam pytanie do osob wykonujacych pomiary: czy wykonujac pomiar impedancji petli zwarcia mozna zauwazyc zla jakosc polaczenia?
Wszystko zależy od mierzącego i konkretnego przypadku.
Wielokrotnie w trakcie pomiarów zauważałem pewne nieprawidłowości, a reszta
jak powiedziałem zależy od osoby wykonujacej pomiary. Po powtórnym pomiarze
i rozpatrzeniu konkretnej sytuacji okazywało się że przewód jest włożony w
zacisk bez przykręcenia. Samo życie…
Użytkownik Andrzej Englert <nand@terramail.pl> napisał: >| Czesc >| Jak tlumaczy sie pismackie okreslenie > >Wszystko zależy od mierzącego i konkretnego przypadku. >Wielokrotnie w trakcie pomiarów zauważałem pewne nieprawidłowości, a reszta >jak powiedziałem zależy od osoby wykonujacej pomiary. Po powtórnym pomiarze >i rozpatrzeniu konkretnej sytuacji okazywało się że przewód
Użytkownik Andrzej Englert <nand@terramail.pl> napisał: >| Czesc >| Jak tlumaczy sie pismackie okreslenie > >Wszystko zależy od mierzącego i konkretnego przypadku. >Wielokrotnie w trakcie pomiarów zauważałem pewne nieprawidłowości, a reszta >jak powiedziałem zależy od osoby wykonujacej pomiary. Po powtórnym pomiarze >i rozpatrzeniu konkretnej sytuacji okazywało się że przewód jest włożony w >zacisk bez przykręcenia. Samo życie… >
#Mozesz powiedziec, o ile w w/w przypadku impedancja petli zwarcia byla #wyzsza? Wyczytalem, ze do powstania pozaru potrzebna jest moc ok 60 W (tzn #tak pisalo w katalogu przy roznicowkach 300 mA; prosty rachunek). Porownujac #impedancje kilku obwodow o podobnej dlugosci mozna by wytypowac ten, ktory #moglby byc przyczyna “zwarcia w instalacji elektrycznej”. #Pozdrawiam
==Porownujac impedancje kilku obwodow o podobnej dlugosci mozna by
==wytypowac ten, ktory moglby byc przyczyna "zwarcia w instalacji
==elektrycznej
Przy obliczonej impedancji pętli w stosunku do jej długości, każdy wynik
znacznie odbiegający od założonego powinien zainteresować mierzącego .?.?
Czyż skutek tak znacznej różnicy wyników nie jest najczęściej przyczyną
pożaru itp…?