Nie bardzo wiem jak podłączyć to wszystko do instalacji 5-cio przewodowej . Wszelkie podpowiedzi lub linki do stron o tej tematyce mile widziane. Z góry dziękuję ![]()
Witam!
Proponuję Koledze lekturę:
Brunon Lejdy „instalacje elektryczne w obiektach budowlanych”
-Na okładce tej książki jest taki silnik podłączony do sieci pięcioprzewodowej.
-W środku książki wszystkie Kolegi wątpliwości są wyjaśnione.
-Książka dostępna w sklepie ise.
Witam !!
Pompa głębinowa trójfazowa ma trzy zaciski i podłączamy L1, L2, L3 lub po staremu RST.
Kolego EDI pos pisał Gość.
Może nie trzeba kupować książki żeby podłączyć pompę głęninową.
witam Kolegów:)
Z tą ilością zacisków to nie do końca prawda. Na pewno jest zacisk PEN. Mogą być zaciski do kontroli stanu uzwojenia (wyłacznik termiczny i wiele innych jeszcze) Kolejny raz mamy przykład z nieprecyzyjnie zadanym pytaniem
I jak tu coś napisać??
pozdrawiam jacek
Witam!
-To dość trudny temat, nawet dla elektryka ruchowego starej daty może okazać się ponad jego możliwości.
-Radzę o podłączenie poprosić Elektryka lub skorzystać z bezpośredniej pomocy na miejscu.
-Lekturę wskazałem, bo wszystkie formy podpowiedzi są mile widziane.
-Nic nie robię w ciemno i na odległość, więc Kolegom też nie radzę takich metod stosować.
gdyby pytający potrafił opisać zaciski silnika (wszystkie) w jednoznaczny sposób to by zapewne potrafił je wykorzystac
proponuję przysłanie zdjęcia (w miarę czytelnego) -będzie najprościej i najpewniej
Witam ! L1L2L3 tochyba wiadomo PE na zacisk ochronny PEN a N na mostek gwiazdy
pozdrawiam
Do gościa co podpisał sie GOŚĆ. Przewód N na mostek gwiazdy ?
Proszę o odpowiedź inne osoby bo chyba od kilku lat podążam błędną drogą. Przewód N podłączony do tabliczki zaciskowej takiej pompy,
a nie wystarczy tylko L1,L2,L3 i PE jako ochronny?
Witam
N nie jest konieczny - ale jak się podepnie to nic się nie dzieje.
Gdy N nie jest podpięty to przy obciążeniu symetrycznym (a takie jest w silniku) wytwarza się sztuczne zero.
Pozdrowienia
Zbigol
Witam ! wystarczy PE ale skoro ma pan różnicówke i pięć przewodów jak sam pan zaznaczył to p-rzewód N można podłączyczyć pod mastek bo w przeciwnym razie różnicówka może wyrzucać . Ja tak samo podłaczam tyle że w takich przypadkach nie stosuję 5 tylko 4 przewody .W silnikach trójfazowych przewód pen czy pe jest ochroną
pozdrawiam
Witam . Zgadza się- lecz jesli układ zasilajacy będzie TT to wystarczą trzy przewody .A jeśli by była różnicówka to co z N .Czy pole N na róznicówce może być wolne
Pozdrawiam
Witam
Potrzebna pomoc w podłączeniu w podlaczeniu silnka pompy gebinowej.
Czy na rys. Kol. Krystyna jest silnik pompy glbinowej ??.
Proponuje pos o ile dawno nie bylo.
Dlaczego nie podlaczmy przewodu neutralnego do silników 3-faz ?.
Jakie wady, szkodliwości takiego polaczenia.
Moze ktos to ujmie inaczej.
Odpowiem żartobliwie : przewodu N nie podłączamy do pompy głębinowej , gdyż najczęściej producent wyprowadza z pompy przewód
4 żyłowy ( 3fazy oraz PE ) i nie mamy możliwości “grzebania” przy zaciskach i uzwojeniach silnika bo grozi to rozszczelnieniem.
A tak przy okazji mam inne pytanie. Różnicówka 3fazowa zabezpiecza układ grzałek połączonych w trójkąt. Prądy w poszczególnych fazach się różnią np.25 A ; 27 A ; 24 A. Zaciski N niepodłączone.
Różnicówka nie wyrzuca. Ale jeśli dwubiegunowym wskaźnikiem napięcia dotknę do fazy i do obudowy to różnicówka wyrzuci - wszystko jest OK.
Czyli różne wartości prądu w fazach nie spowodują zadziałania zabezpieczenia . Podobnie jest z silnikami podłączonymi w gwiazdę i zabezpieczonymi różnicówką gdzie też prądy na poszczególnych fazach się różnią a różnicówka nie wyłącza.Być może jest na to prosta odpowiedź ale nie mam w tej chwili możliwości na wgłebianie się w teorię - trójkąt prądów itp.