Proszę o namiary na linki ze schematami układów do pośredniego pomiaru mocy energii elektrycznej.
Z góry dziękuję.
Witam kolegę mam cos takiego prosze sprawdzic i poszukać http://www.pafal.com.pl/strony/pl/katalog/pliki/3f_0020.pdf
Pozdrawiam.
witam Kolegów:)
Ostatnio robiłem kilka pomiarów na licznikach Landisa. Kombajny w dosłownym tego słowa znaczeniu. http://www.landisgyr.pl/dok_liczniki.htm
Nie piszesz w jakim celu interesują Cię te wiadomości. Przy rozliczeniach z ZE należy uzgodnić z Działem Pomiarów ZE tzw. arkusz układu pomiarowego. Liczniki zakupuje Inwestor.
Witam kolegów .
Dzięki za odpowiedzi .Mam zainstalować tzw. sublicznik do rozliczeń z nowowydzieloną spółką . Ukł,sieciowy TN-C ,moc ogólna zainstalowanych maszyn ok.150kW .Zastanawiam się czy mierzyć tylko moc czynną pobieraną ,czy też uwzględnić jeszcze moc bierną. Szafę pomiarową kupię.Do rozliczeń z ZE mamy liczniki Quantum.
witam ![]()
Chyba coś kolega zawalił. Śmię twierdzić, że chodzi chyba o pomiar półpośredni a nie pośredni.
Sprawa odsprzedaży energii jest dyskusyjna. Co mierzyć?? Skoro macie pomiar na średnim napięciu czyli pośredni to wypadałoby mierzyć wszystko. Doskonale do tego nadaje się wspomniany wcześniej Landis.
Ok. z tym nazewnictwem to zawaliłem. Zajarzyłem dopiero po przejrzeniu nadesłanych linków . Inna sprawa to sprzedaż energii. Jako tako ilość zużytej energii jest wliczana w opłatę czynszową za wynajmowane pomieszczenia .Wilk syty i owca cała. Układów do pomiarów półpośrednich i pośrednich jeszcze nie robiłem - jestem w tym temacie dziewicą ![]()
Witam.
“Wklep” w google pozyton i tam w zakładce dla projektantów jest sporo materiałów, te które Ciebie interesują .są również.
Pozdrawiam, Janusz.
Jeżeli to ma służyć jako podlicznik do naliczania czynszu czyli bardzo uproszczonego sposobu rozliczeń /liczniki elektroniczne wymagają programowania i są bardzo drogie a ponadto kto będzie wiedział jak to rozliczać moce bierne, czynne czy oddane czy przekroczenia/ to prościej wykonać to na zwykłych licznikach montowanych na szynę euro produkuje takie legrand, meller czy schrack ustawia się na nich tylko przekładnie i odczytujesz pobraną energie.Jeżeli odbiorca będzie ambitny to tylko jeden z nich posiada legalizacje chyba meller i do tego legalizowane przekładniki.
Liczniki elektroniczne landysgyr są bardzo drogie ostatnio znalazłem tańsze kamstrup z Warszawy podobne funkcje do poprzednika.
Schematy połączeń na stronach poszczególnych zakładów energetycznych i są też uproszczone w katalogach np legranda.
Pozdrawiam