Nasz Kolega kozaczy ( nick sam mówi za siebie ) dał się ponieść fantazji, myśląc, że nie wiadomo jaką zagadkę zadał, i dyskusja rozgorzeje, a stawianiu hipotez nie będzie końca. Niestety Kolego, nie tędy droga do zaistnienia na tym forum.
Tak jak napisał kkas12 nie ma się czym chwalić, a zagadka to żadna dla doświadczonego elektryka, więc myślę, że wyrwałeś się jak przysłowiowy szczypiorek na wiosnę.
Brak Ci jeszcze widać doświadczenia, skoro takie rzeczy Ciebie zaskakują, mimo 10 lat praktyki, więc nie krytykuj starszych, tylko rad posłuchaj, a na pewno na tym nie stracisz.
film się bierze, bo od pewnego czasu zbieram materiały instruktażowe, kiedyś je posklejam i dam do oceny szanownym kolegom. To jest mały wycinek ale uważałem że warto było podyskutować. W tytule dla tube chodzi wyszukiwarkę …
Witam.
Często tu zaglądam na forum, choć głosu nie zabieram (gdzie mi tam do Waszego doświadczenia) ale jestem pod wrażeniem zamieszczonego filmiku.
Co mnie ujęło? W filmie wygląda, że nowe gniazdo będzie miało uziemienie…
Widać tam starą instalacje wykonaną przewodami dwużyłowymi, a nowy przewodzik ma trzy.
Teraz tylko potrzebny “specjalista” jak u mojej sąsiadki, zmieniała coś w oświetleniu, a że przewody stare - nieoznakowane kolorystycznie przypadkiem faza poszła bezpośrednio na lampę a zero na wyłącznik. No a potem:
“Zmieniałam żarówkę i mnie coś popieściło”
Pozdrawiam.
ja to dostrzegam i ty również, studencik. Dla innych coś jest albo czarne albo białe nie widzą szarości, wszyscy wielcy na tym świecie byli w mniejszości i nam też jest to dane myśl dalej a będziesz zmieniał świat.
Jedno jest pewne kolego kozaczy, umieściłeś filmik w dziale “Błędy w sztuce”.
Niestety błędem jest - najczęściej spotykanym - zbytnia pewność siebie i rutyna - i to właśnie gubi fachowców, nawet tych bardzo doświadczonych.
Koledzy Ci już podpowiedzieli: należy myśleć,myśleć, myśleć; ja dodam przewidywać.
Powinieneś jeszcze przez cały czas trwania filmiku dodać - DUŻY CZERWONY NAPIS - NIE NAŚLADUJ !
PS. może to porażenie czegoś Cię nauczy - lub już nauczyło …
Panowie albo mam dejavu i tylko wydaje mi się, że uczestniczyłem już w tym wątku - czyt.: pisałem odpowiedzi, albo zwyczajnie bez powiadomienia zniknęły moje posty…
Poproszę na PW o potwierdzenie/obalenie mojego spostrzeżenia, przez osoby które także mnie tu widziały
Pozdrawiam
Kolega kiedyś poprosił elektryka po szkole by wykręcił w RG wkładki (powiedział które numery).
Młody pojechał na parter, znajomy po chwili sprawdził i nie było już napięcia, dopalił papierosa i zabiera się do odkręcania pierścienia w puszce piętrowej ale jeszcze raz sprawdza a tam jest napięcie.
Młody podjeżdża windą i mówi że zapomniał które miał wykręcić to te pierwsze wkręcił ponownie.
Ja jestem nauczony by wszystko co możliwe sprawdzać po wielokroć.
Kolego { kozaczy}, proponuję zainwestować w sprzęt, nawet na raty , zakupić w supermarkecie " wskaźnik neonowy" za 1,20 PLN. Najtańsza metoda :każdy z przewodów kolejno zewrzeć z PE i nie będzie takich problemów. Filmik, jaki był cel, pomysł ściskania płaskoszczypami PE, N,coś jeszcze ? Chyba nie skręcenie palcami i owinięcie taśmą.