PORADNIK - spis treści 2

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Jak obiecałem w poprzednim wątku: “gdy nasza inwestycja dojdzie do skutku” to ponowię ów temat.

Na wstępie chciałby podziękować za pomoc Kolegom: Andrzej Kukawski, Czesław i Kotek, za szczególną pomoc w poprzednim wątku. W powodu dużej zawartości tekstu spisu został on zamieszczony w oddzielnym linku:

Kliknij tutaj aby zobaczyć spis treści…

=== tak więc ===
Z przyjemnością informujemy że pod koniec roku ukończymy opracowanie nowej książki o pomiarach elektrycznych. Tak jak poprzednie wydanie praca ta jest opracowywana przez zespół wielu praktyków pomiarów elektrycznych, inżynierów i techników.
Bardzo prosimy o ewentualne uwagi odnośnie wstępnego spisu zawartości nowej książki. Zapraszamy również do współudziału w jej wydaniu. Jeżeli macie Państwo jakieś materiały to prosimy i ich przesłanie. W przypadku ich zamieszczenia każdy dostanie nową książkę w prezencie, jak również istnieją inne formy np.: współautorstwo w danym wydaniu.

Prosimy również o krytyczne uwagi.

Pozdrawiam Krystyn

Ksiązkę wydać jaknajszybciej! Cena nie powinna być większa niż 50 zł. Może być na papierze gazetowym, dla biednych i nornalna dla bogatszych. Takie wydanie jest potrzebne, bo błądzimy w stertach papieru i nic nie można znaleźć jak się czegoś szuka. Może to ujednolici w całym kraju wykonawstwo pomiarów i podniesie ich poziom.
Pozdrawiam i zachęcam do szybkiej pracy.

Witam serdecznie kolegów na stronie forum

Wspanialy pomysł Panie Krystyn trzymam kciuki za pomyśny nakład

Mam maleńką uwagę
czy nie powinno się pisać , mówić ,OCHRONA PRZY DOTYKU POŚREDNIM,

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Dziękuję Kolegom za poparcie naszego przedsięwzięcia.

=== Kolego Jarku ===
Obecnie nie istotny jest koszt papieru. Istotną sprawą jest wiedza współautorów każdego wydania i niestety nikt nie pisze nic za darmo. Każdy wysiłek ludzki musi zostać doceniony.
Jeśli chodzi o koszt naszej książki to będzie zaskakująco niska, ale więcej niż 50 zł jak również dużo mniej niż inne wydania
o takim nakładzie pracy wielu współautorów.

=== Kolego Mirku ===
Zgadzam się z Kolegi uwagą i dziękuje. Ten spis jest wstępny
a moje lenistwo polega na kopiowaniu wierszy i dlatego powstało to niedopatrzenie.

Pozdrawiam Krystyn

Za mało o oświetleniu.

Witam Kolegę Mirka i wszystkich kolegów na FORUM.

=== Za mało o oświetleniu. ===
22. SZCZEGÓŁOWO O POMIARACH I PROTOKOŁACH
22.13. Badanie oświetlenia wewnątrz pomieszczeń

1. Podstawa prawna
  2. Ogólne wiadomości
  3. Metody i technika pomiarów
  4. Wzór protokołu

Dziękuję za uwagę.
W ww. rozdziale będzie to w miarę możliwości
obszernie opisane.

Pozdrawiam Krystyn

W temacie oświetlenia nie jest to wszystko oczywiste w szczególności w balonach zamonośnych osłaniających np.korty do tenisa. Opierając się na PN-84 E-02033 wykonanie pomiaru skuteczności oświetlenia awakuacyjnego wymaga wysiłku intelaktualnego w szczególności że temat wywołuje straż pożarna w zaleceniach pokontrolnych. Spotkałem się z tym osobiście.

Marek

Szanowni Państwo, a co sądzicie o zamieszczeniu w poradniku rozdziału dotyczącego ochrony przeciwpożarowej instalacji elektrycznych. Od wielu lat zajmuję się tym zawodowo i wiem że jest to temat często pomijany, a w wielu publikacjach zamieszczane są informacje często nieaktualne i nieprecyzyjne.

Pozdrawam

Witam Kolegę Edwarda i wszystkich kolegów na FORUM.

Jak widzę SGSP też jest zainteresowana tym tematem.
Wg mnie, jest to normalne i bardzo pozytywne,
gdyż każdy z nas powinien dbać:

• o bezpieczeństwo wszystkich osób na tej ziemi
    (łącznie z nieznośną teściową)
  • o mienie własne i publiczne.

Jeżeli Kolega Edward ma jakieś propozycję,
to bardzo prosimy o szczegółowe dane.
Z góry dziękujemy.

Pozdrawiam Krystyn

Duży spis treści - to i dobrze, bo łatwiej danego tematu szukać, ale jeżeli punkty nie będą duże objętościowo to szkoda je chyba aż tak rozbijać. Np. w pkt. 4 pkt. 2,3,4,5 chyba można by połączyć w jeden np. Wymagania dotyczące przeprowadzania pomiarów, czy w pkt. 5 pkt 2,3. Oczywiście zależy to od zawartości podrozdziału ale jeżeli to ma być 4-5 zdań to chyba nie warto rozbijać aż na tak szczegółowe zagadnienia.

Pkt. 6 i 7 bym połączył np. Przyrządy pomiarowe bo przecież jedno z drugim nierozerwalnie się wiąże

W pkt. 10 trochę zagmatwane jak dla mnie, ogólne zagadnienia ze szczegółowymi i w dodatku tylko część środków ochrony przeciwporażeniowej wymieniona. Co z niskimi napięciami? Pkt. 5 - dlaczego tylko w łazienkach? Chodzi chyba o warunki środowiskowe 2 czyli też i w innych pomieszczeniach.

Pkt. 13 zaś powinien być jednym z podpunktów pkt.10. No i po co w 13 pkt. 4? nie lepiej go przenieść do pkt. 22

Pkt. 14 “linie napowierzne, sieci oświetlenia ulicznego, linie kablowe” - to właśnie są instalacje elektryczne. Chodzi tu o wykonywanie tych instalacji ?? czy o co ? nie rozumiem o co chodzi w tym i następnym pkt. Jak już to np. instalacje elektryczne wnętrzowe.

pkt 16 dodałbym szpitale

no i trochę roszad zrobiłbym z punktami:

12, 14, 15, 11, 10, 9, 16

Oczzzywiście są to subiektywne uwagi w jaki sposób ja widziałbym ten spis treści , a najważniejsza będzie treść poszczególnych roździałów, a niektóre naprawdę zapowiadają się interesująco :slight_smile:

Witam Kolegę Andrzeja i wszystkich Kolegów na FORUM.

Bardzo dziękujemy za uwagi Kolegi. Krótko odpowiem.

Spis treści będzie się składał z dwóch części:
spisu rozdziałów i spis rozdziałów z podrozdziałami.

Odnośnie łączenia pkt.: pkt. 4 pkt. 2,3,4,5; pkt. 5 pkt 2,3;
pkt. 6 i 7, to będą one trochę rozbudowane ze względu na dodatkowe komentarze. Myślimy że rozbudowany spis podrozdziałów ułatwi wyszukiwanie interesującego tematu. Ponadto spis ten będzie na płycie CD w formie wyszukiwarki która poda nr strony w książce.

Ad. pkt. 10 Co z niskimi napięciami?
Mam nadzieję że w pod pkt.10 będzie to zawarte.
Ad. pkt. 5 - dlaczego tylko w łazienkach? Zgadzam się ale wszystkiego nie da się opisać. Wybieramy tylko najczęściej stosowne pomieszczenia.

Ad. pkt. 13. Jak wiemy temat ten jest tak skomplikowany, że rozdział ten będzie zawierał trochę stron.
Jak również pkt. 13 pkt. 4 też będzie omawiał róże metody pomiarowe oraz wiele wyjaśnień z tym związanych.

Ad. 14 - Zgadza się. Poprawiono! W rozdziale tym będzie przede wszystkim opisane na co należy zwracać uwagę podczas przeglądów i pomiarów.

Ad. 16 Zgadzam się ale wszystkiego nie da się opisać.
Jeśli chodzi o szpitale to jest to tak szeroki zakres,
że można by napisać małą książkę.

Pozdrawiam Krystyn

Co do roszad to chodzi mi o generalną zasadę żeby koło siebie były bloki tematycznie powiązane. Dajmy na to ktoś coś szybko chce zobaczyć/przypomnieć/upewnić się o pomiarach połączeń wyrównawczych bierze Waszą książkę i skacze do rozdziału 22 i szuka a tam ni ma. Jak nie będzie miał czasu to zostawi szukamie na póżniej. Oczywiście rozwiązań jest dużo można np. w ptk. 22.4 dopisać …instalacji odgromowej, uziomów i połączeń wyrównawczych. Jak duży rozdział planujecie to wystarczy wtedy podać odnośnik do konkretnego miejsca czyli roz. 13.

Co do 10 to proponowałbym pkt. tak jak jest w normie PN-IEC 60364-4-41:2000:
1 Równoczesna ochrona przed dotykiem bezpośrednim i pośrednim (to jest to włąśnie niskie napięcie SELF PELF FELV które często jest pomijane w opisach)

2 ochrona przed dotykiem bezpośrednim

3 Ochrona przed dotykiem pośrednim

4 …

No i 16 szpitale - wiem że to temat rzeka, ale jeżeli ma to być książka ukierunkowana na pomiary to musi tu o nich być z tego właśnie powodu że dużo tam problemów, bo i są sieci rezerwowane nierezerwowane, sieci IT na salach operacyjnych, połączenia wyrównawcze - bardzo ważne !!!, pomiar przewodności podłogi, trudności z wykonaniem przeglądów pomiarów i konserwacji wogóle, fakt temat rzeka ale cokolwiek powinniście napisać

Oczywiście jak was przekonam :slight_smile: