Cały dzisiejszy dzień zmagam się z poprawnym podłączeniem silnika trój fazowego, przeszukałem prawie całego googla, yutuba itp…i nic sensownego nie moge znaleźć.
Można podłączyć na “oko” trzy fazy i jeżeli jest zły kierunek obrotu silnika zamienić fazy, i po sprawie…jednak szukam odpowiedzi jak za pomocą “wskaźnika napięcia” w moim przypadku firmy duspol, poprawnie odczytać pomiary i zgodnie ze sztuką podłączyć silnik 3f który ma obracać się w prawą stronę.
Poniżej przedstawiam prosty rysunek, według którego wykonałem 6 pomiarów w różnych kombinacjach moim wskaźnikiem napięcia, i teraz mam do was pytanie w jakiej kolejności powinienem podłączyć silnik jak bym miał podłączyć go do bezpiecznika A,B,C i dla czego tak a nie inaczej.
Dziękuje z góry za odpowiedzi,
pozdrawiam,
DanielDE
Zapomniałem dodać, że na rysunku jest narysowany “wskaźnik napięcia” który pokazuje w zależności od kombinacji pomiaru, kierunek rotacji pola : L albo R.
Takie autorytety zostaw w spokoju .
Silnik jeśli jest na 380V lub 400V potrzebuje trzy fazy L1 L2 L3 i przewód ochronny PE .
Dlatego musisz znaleźć te trzy fazy . Czyli mierząc tym wskaźnikiem będziesz miał .
L1 - L2 400V
L1 -L3 400 V
L2 - L3 400V
I to wystarczy by podłączyć silnik , teraz jego kierunek zmieniasz zamieniając na silniku dwa przewody pomiędzy sobą.
Proszę o przeczytanie ze zrozumieniem moje zapytanie, chodzi mi bardziej jak poprawnie odczytać wyniki ze “wskaźnika napięcia” żeby później zgdonie z rotacją pola podłączyć silnik 3fazowy, wiadomo że NIE można zmierzyć która to faza jest L1 a która L2 czy nawet L3 a JEDYNIE tylko zrobić założenie który przewód dać JAKO L1,L2 i L3 zgodnie z rotacją pola, Ja zakładam że silnik ma się obracać w stronę prawą. Jak odczytać prawidłowo te moje pomiary na przedstawionym rysunku i w jakiej kolejności później obrać fazy. Czy np: B dać na L1, A na L3, C na L2, albo moze inaczej…?
W załącznik wrzucam koślawy wykres wskazowy napięć na tych Twoich eSkach.
W lewo znaczy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, w prawo znaczy zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Zaczynasz od dowolnego wierzchołka i jeśli będzie podłączał w prawo to otrzymasz jeden kierunek, a jak w lewo to drugi kierunek.
Z twoich pomiarów wynika, że fazy abc krecą się w lewo. Jak podłączysz
a-U1 b-V1 c-W1 to silnik tez powinien kręcić się w lewo. z tym , że jeśli silnik był przezwajany i przezwajacz podłaczył końcówki na slepo lub ktoś lub coś inaczej skojarzył uzwojenia silnika to zacznie się kręcić w prawo.
Zakładam, że elektrody Twojego miernika są oznaczone “L1” i “L2” lub coś w tym stylu. Jeżeli miernik pokazuje lewy kierunek wirowania pola, oznacza to, że elektroda L1 została przyłożona do fazy wcześniejszej względem tej, do której przyłożono elektrodę L2. Z Twoich pomiarów wynika, że na wyłączniku fazy są nie po kolei, co oznacza że po podłączeniu ABC silnik będzie wirował w lewo.
Kolejność następstwa faz wynika z tego, że wirnik generatora w elektrowni obracając się w prawą stronę powoduje indukowanie napięcia kolejno w uzwojeniach fazy 1, 2 i 3.
A jakie to ma znaczenie, jak się kręci w lewo, a ma być w prawo to zmienię i koniec. Nawijacze z zasady nie zmieniają połączeń uzwojeń robią tak samo jak było, problem może pojawić się na etapie podłączenia końcówek w tabliczce . Bo uznając że to nie ma znaczenia (bo z reguły nie ma) zrobi to byle jak .
Wydaje mi się,że autor postu wie jak zmienić kierunek obrotów na silniku. Problem ma tylko z ustaleniem kierunku wirowania pola za pomocą wskaźnika który ma w posiadaniu. Czyli takie ma to znaczenie:
ze wskaźnika wychodzi kierunek w lewo
silnik kreci się w prawo
chciałem wyjaśnić mu to, że silnik nie musi się kręcić w tą sama stronę niż ta w którą wskazuje wskaźnik.
Witam serdecznie,
dziękuję wszystkim za odpowiedzi, lecz dalej nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi co do obsługi mojego wskaźnika…
może przytoczę inny przykład, majster kazał mi dorobić nowe gniazdo trój fazowe, przeznaczone w przyszłości pod silnik który będzie kręcił się prawostronnie, od szafy rozdzielczej mam poprowadzony kabel 5 żyłowy, z tym że jeden jest niebieski, drugi żółto-zielony, i trzy żyły czarne.
i jak teraz pomierzyć i wybrać odpowiednią kolejność żył fazowych? żyły są opisane 1,2,3, jak mierzyłem miedzy żyłami napięcie międzyfazowe w różnych kombinacjach różnie “wskaźnik napięcia” mi pokazywał na wyświetlaczu rotacje pola, raz to było L a raz R.
JA OSOBIŚCIE wnioskuje że jak ZAKŁADAM że ma być ruch prawostronny to rotacja pola na wskaźniku powinna być wyświetlona jako R, czyli dalej idąc tropem, to muszę uzyskać dwa pomiary miedzy fazami z wynikiem na wyświetlaczu R.
Nie wchodząc w szczegóły czy silnik ma dobre uzwojenia czy nie, czy jak źle sie kręci to zamienić fazy i jest OK, chodzi mi przede wszystkim o prawidłową obsługę Wskaźnika Napięć.