POMOC

Panowie GADULSCY!

Przeglądając poruszane na łamach forum tematy, zauważyłem, że nie wszystkim chcecie pomóc lub nie możecie tego zrobić. DLACZEGO !!!
Czy tylko umiecie dyskutować na poziomie teorii i przepisów? Czy jeżeli ktoś potrzebuje konkretnej pomocy, to już nie macie nic do powiedzenia? Np. “Ketjow” dał Wam precyzyjne zagadnienie z Jego praktyki. Czy nikogo to nie interesuje? Inne pytania (od 13-03-03 aż 4 ) również pozostają bez odpowiedzi. Czy takie podejście do sprawy wynika z faktu, że być może problemy poruszane były już kiedyś, czy z …? Myślę, że jeżeli siedzicie tyle czasu przy kompie, to macie w pamięci jakie problemy były omawiane. Odpowiedź typu ’ … proszę sprawdzić w historii na przełomie grudzień-styczeń ( lub ostatnie dwa m-ce) nie powinno sprawiać zbyt dużych kłopotów. A tymczasem zastanawiacie się co powinien ZE lub czy dyskutant marudzi czy nie i ciągniecie wątek do " usran… śmierci".
Za dużo macie wolnego czasu. Być może jest kilku z Was na emeryturze albo bezrobociu. Zastanówcie się czy nie powinniście sobie pogadać np. w dziale “Mam trochę czasu i nudzę się”.
Myślę, że forum tyczące spraw zawodowych powinno zawierać konkretne pytania i takież odpowiedzi. Pyt. " Czy wolno instalować gniazdko bez bolca w basenie kompielowym? Odp. 1. Nie! 2. Mówi o tym norma PE … . I to wszystko!!! A nie - czy to basen w ogródku czy na polanie w lesie? itd. itp. Wiele ludzi by częściej zaglądało na forum, bo wiedzieliby, że mogą liczyć na konkretną odpowiedź w konkretnej sprawie.
Na moją skrzynkę przychodzą tematy z forum. I co? 80% wywalam do kosza!!! Dlaczego? Bo zawierają nic nie warte informacje.
Może takie podejście do sprawy " … zwiększy jakość dyskusji".

CIEKAWY ( czy to również pozostanie bez reakcji ? )

Serdecznie Witam!

Popieram całkowicie CIEKAWEGO.
Siedzą i pieprzą głupoty zamiast, jeżeli oczywiście wiedzą, pomagać braci elektrycznej.
P. CIEKAWY!. Kilku ma wiedzę i chęci do pomocy. Nawet zajrzą do przepisów lub notatek i dadzą rzetelną odpowiedź. Ale nie wszyscy.
Pozdrawiam.

No tak. Ale jakie gniazdko? Do czego? Jakim napięciem zasilane? I co to znaczy “w basenie”? W budynku, czy w niecce kąpielowej?

Widzisz CIEKAWY. To nie jest takie proste. A odpowiedzialność za porady duża.
Znanemu tutaj dr. Musiałowi na jednej z konferencji branżowych zadano pytanie, które wymagało pełnej, wyczerpującej i pracochłonnej odpowiedzi. Zasugerował, że chętnie przyjmie zlecenie (w domyśle - płatne). I opowiedział dowcip: Lekarz wielkiej sławy pytany chytrze przez pacjentkę, która chciała uniknąć płacenia za poradę “Co pan robi gdy ma pan katar” odpowiedział “kicham”.

Nie przesadzaj z tym, że co poniektórzy “kichają” na innych. Nie wszyscy zawsze mają czas na udzielanie odpowiedzi na niejasne pytania. A i urok tego forum polega na tym, że można tu sobie pogadać na luzie. Uczestnictwo w tym forum jest nieobowiązkowe. Ale jak widać z Twojego wpisu jest też atrakcyjne.

Szanowny panie Ciekawski,
forum dyskusyjne w internecie ze względu na swój charakter nie jest i nigdy nie będzie źródłem rzetelnej wiedzy. Zalecam pewien dystans do tego typu przedsięwzięć. Nic nie zastąpi nauki w szkole oraz wiedzy zdobytej na kursach dokształcających lub na podstawie lektury fachowej literatury, prasy itp. A jak już ktoś taką wiedzę posiadł to jego dobrą wolą jest podzielić się nią np. na łamach forum. Panu i pana pytającym kolegom zalecam trochę cierpliwości. Być może ktoś kto zna odpowiedź na Wasze pytania zechce bezinteresownie podzielić się nią z Panami. Proszę wziąć pod uwagę fakt że niektóre pytania są tak postawione, że aby na nie rzetelnie odpowiedzieć trzeba przysiąść kilka godzin. Nie każdy ma ochotę na tego typu pracę, tym bardziej, że bardzo często odpowiedź można znaleźć w internecie lub powszechnie dostępnych podręcznikach.

Z poważaniem.

Witam szanownych Kolegów …
Popieram wypowiedź kolegi pod pseudonimem " Teka "
Mam nadzieję nie uraszić nikogo dokładając swoje trzy grosze.

Zadaję sobie pytania…

• Czy doradzając komuś kto nie posiada kwalifikacji do wykonania takiej pracy przypadkiem nie łamię pewnych kanonów ?
  • Czy nie było by lepiej - gdyby każdy robił to co umie ?

Wiem , że życie zmusza do różnych rzeczy … Ale co z naszą odpowiedzialnością ?

Może warto rozpatrzeć tezę następującą :

• Zamknijmy forum dla kręgów szeroko rozumianej dziedziny
    elektro-energetycznej , tworząc jednocześnie na stronie
    Stowarzyszenia specjalny dział porad .
  • Co szanowni koledzy na to ?
    Z poważaniem
    Darek Froch

Forum dyskusyjne służy do wymiany opinii i myśli - to cytat z zasad uczestnictwa w forum opublikowanych na tym serwerze.

Niektóre listy dyskusyjne branżowe wyraźnie zastrzegają iż tam nie udziela się porad. Chociaź wydaje mi się iż jest to nieco przewrotne, bo nie można tego wyraźnie rozgraniczyć.

Na pewno nie można się spodziewać, że lista będzie rozwiązywać zadania domowe z przedmiotów zawodowych, pisać prace dyplomowe, wykonywać projekty czy ekspertyzy, bo takiej listy jeszcze nie widziałem.

Są co prawda listy moderowane - nie mylić z cenzurą- gdzie moderator czyli opiekun jest fachowcem i wypowiada się w każdym, lub niemal w każdym wątku.

Ale jest to sprawa gospodarza listy - czy takiego moderatora może zapewnić, bo jak przypuszczam jest to związane z kosztami.

Nie ma takiej listy, gdzie każdy wpisany na nią wątek jest podejmowany i dyskutowany, a nawet jeśli jest dyskutowany, to autor wątku uzyskuje pożądaną i wyczerpującą odpowiedź.

Są listy z licznikiem odwiedzin poszczególnych wątków. Tam widać jaka jest rozbieżnośc między liczbą dyskutantów a liczbą odwiedzających wątek.

No i w końcu na każdą listę trafiają żartownisie, nawiedzeni i inni, którzy bulwersują treścią swoich listów pozostałych uczestników. Ale to jest internet i ten typ tak ma. Miliardy stron www i nie znajdujemy tego, czego oczekujemy. Jeżeli kolega Ciekawy wywala tylko 80 % do kosza, to jest to wynik bardzo dobry. W bibliotece przeglądamy katalog - kilkadziesiąt tysięcy pozycji, wybieramy kilka, czytamy - i zostaje z tego może kilka stron. Czy mamy wynik lepszy ?

Dział porad oczywiście można stworzyć. Pytanie tylko kto by to sponsorował i jaki miałby w tym interes.

Witam Szanownych Panów .
Zgoda - to internet . Rzeczywiście należy traktować te sprawy z dystansem .
Skoro nie sa wymagane karty pływackie przy wypożyczaniu sprzetu wodnego, tylko obywatel robi to na swoją odpowiedzialność …
Mam nadzieję - że nikt przez nas nie utonie .
Z poważaniem
Darek Froch

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego CIEKAWY.

== 80% do kosza ===
Gdyby Kolega nie wyrzucał 80% informacji do kosza to wiedziałby że ten wątek powinien znajdować się w temacie “Jak poprawić jakość dyskusji”, który jest już utworzony. Czemu Kolega utworzył nowy i w dziale POMIARY?

== głupie pytania ===
Są przypadki gdy ktoś mądry chce szybko otrzymać odpowiedź na jego pytanie i zadaje to samo pytanie w kilku działach jednocześnie. Są również pytania niesprecyzowane i inni proszą o dokładniejsze dane a autora nie ma. Nawet przykład Kolegi CIEKAWY inni piszą na jego wątek a autora nie ma.

== lenistwo ===
Czasami uczeń w szkole otrzyma ZADANIE DOMOWE.
I myśli sobie. Po co mam szukać w książkach, zapytam na FORUM, wybiorę najlepszą odpowiedź i po robocie.
Czy w tym przypadku nasza pomoc jest pomocą
czy szkodą dla tegoż ucznia?

== czas a wiedza ===
Potwierdzam wypowiedzi poprzedników. Uważam że wielu Kolegów stara się zabierać głos w pytaniach i odpowiedziach
w marę wolnego czasu i swojej wiedzy. Jeśli chodzi o mnie to mam tyle pracy że brakuje mi doby a jednak poświęcam dziennie 1-2 godzin dla forum. Gdybym miał odpowiadać na wszystkie zadawane pytania na które mogę coś powiedzieć to musiałbym siedzieć 6 godzin dziennie. Poza tym zabieram głos tylko wtedy gdy jestem pewny mojej odpowiedzi.

== monotonia ===
Każdy pisze co mu wolno. Czyta ten który chce, przecież nikt mu nie karze. A nawet w tym wątku bardzo podoba mi się dowcip napisany przez Kolegę MB (wspaniały dowcip).

== konkretnie bo nie mama czasu ===
Jeśli Kolega CIEKAWY chce samych konkretów to proponuję wziąć płatne lekcje gdzie Kolega będzie za nie płacił i żądał.

===============================
========== O D P O W I E D Ź ========

Cytat Kolegi: “Myślę, że forum tyczące spraw zawodowych powinno zawierać konkretne pytania i takież odpowiedzi.”
Że to pytanie jest nie konkretne, to Koledzy powyżej napisali dlaczego.
Ale odpowiem na to pytanie (zakładając iż pytanie dotyczy gniazd 220V):

Konkretne pytanie Kolegi (poprawię błędy ortograficzne w wstawię 220V):

“Czy wolno instalować gniazdko 220V bez bolca w basenie kąpielowym?”

Konkretna odpowiedź:

1. TAK. 3 x TAK
  2. Niestety numeru PE nie pamiętam.
    I to wszystko!!!

=== sprecyzowanie ===
Gniazda 220V w wszystkich pomieszczeniach na basenie kąpielowym można instalować bez bolca.
Podkreślam MOŻNA INSTALOWAĆ.

=== Kolego CIEKAWY ===
Kolega chciał krótko i zwięźle.
Czy mam rację czy nie?
Jeżeli TAK lub NIE – to dlaczego?

Szanowni Koledzy. Nie na razie odpowiadajcie.
Poczekajmy na Kolegę CIEKAWEGO.
A może Kolega Wojtek który stwierdził,
cytuję “Siedzą i pieprzą głupoty zamiast…” mu pomoże.

I aby ktoś nie myślał że się wymądrzam, to odpowiem
że wg mnie każdy elektryk nawet po zawodówce o tym wie.

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę CIEKAWY i wszystkich Kolegów na FORUM.

Szanowny Kolego CIEKAWY.
Cytaty Kolegi:

1. ”Myślę, że forum tyczące spraw zawodowych powinno zawierać konkretne pytania i takież odpowiedzi".
  2. "Np. “Ketjow” dał Wam precyzyjne zagadnienie z Jego praktyki.
  3. “Czy nikogo to nie interesuje?”
  4. “Odp. 1. Tak/Nie 2. Mówi o tym norma PE … I to wszystko!!!”

=== nie będę pieprzył głupot ==
Na specjalne życzenie Kolegi CIEKAWY,
czyli krótko z zwięźle odpowiadam na pytanie Kolegi Ketjow:

Ad. DANE OBIEKTU – zobacz: KLASYFIKACJA OBIEKTÓW.
Ad. Dyrekcja szkoły życzy sobie dokładnej podstawy, kwalifikacji i terminów – zobacz: USTAWA Z DNIA 7 LIPCA 1994 R. PRAWO BUDOWLANE.

Jak Kolega sobie życzył:
NA KONKRETNE PYTANIE – KONKRETNA ODPOWIEDŹ.
I wg zaleceń Kolegi CIEKAWY >>> I to wszystko!!!"

=== odpowiedź na pytanie Kol. Ketjow ===
Pytanie proste – odpowiedź też prosta ale wymagająca
ok. 50 różnych stron norm PE lub kilku poradników o pomiarach.

DANE: Obiekt : szkoła

1. bufet i kuchnia bufetu,
  2. urządzenia: typowe dla kuchni,
  3. pomieszczenia magazynowe,
  4. biurowe na “terenie” zaplecza.
  5. inne media: woda, gaz, wentylacja nawiewna i wyciągowa

SZUKANE:
6. kwalifikacja miejsca pomiarów,
7. czasookres pomiarów izolacji,
8. czasookres pomiarów ochrony p.poraż.
9. podstawa - konkretnie.

POMIMO MOICH SZCZERYCH CHĘCI NIE MOGĘ NIC OODPOWIEDZIEĆ.
I nie dziwię się że inni Koledzy nie odpowiadają na to pytanie.

Dlaczego:
0. Jaki system sieci.

1. Szkoła? Ilu uczni, 30 czy 300? Jaka klasyfikacja szkoły ZL I..V?

2. Bufet. Ilu kucharek? Ile urządzeń? A co to jest kuchnia?

3. Pomieszczenia magazynowe w piwnicy czy na innej kondygnacji?

4. Biurowe? Jak daleko oddalone od kuchni? Jaka tam jest wilgotność?

5. A gdzie są urządzenie gazowe i w jakiej odległości od gn. elektr.
    5a. Wentylacja nawiewna i wyciągowa? I co to komu mówi?

6. Instrukcja eksploatacji obiektu!!!

7. Instrukcja eksploatacji obiektu!!!

8. Instrukcja eksploatacji obiektu!!!

9. USTAWA Z DNIA 7 LIPCA 1994 R. PRAWO BUDOWLANE.

NIESETY, MOJA WIEDZA SIĘ NA TYM KOŃCZY.

Może Kolega CIEKAWY coś mam pomoże.

Pozdrawiam Krystyn

Z pewnością nie wszystkie odpowiedzi mogą zadowolić pytającego. Niekiedy pojawiają się fundamentalne rozbieżności zdań. Często pojawiaja się odpowiedzi nieprawidłowe. Ponadto bez ogladu obiektu mozna co najwyżej dac wytyczne a nie ostateczne rozwiązanie. Za wytyczne na forum nie płacisz, za ostateczne rozwiazanie sam bierzesz kasę.
Większosc z nas dzieli się tą wiedzą za darmo w celu zdobycia doświadczeń ale również po to aby podnieść ogólny poziom wiedzy w środowisku… i po to jest to FORUM

CIEKAWY jako że to forum i żeby nie zostało bez reakcji to powiem że piszesz głupoty, a wiesz kto pisze głupoty ???

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Cytat CIEKAWEGO:
Czy jeżeli ktoś potrzebuje konkretnej pomocy,
to już nie macie nic do powiedzenia?

Cytat Wojtka:
Siedzą i pieprzą głupoty zamiast, jeżeli oczywiście wiedzą, pomagać braci elektrycznej.

=== odpowiadamy ===
Chcemy pomóc, a autor (aktor) tego wątku
i jego adwokat Wojtek zgineli.

=== Na zakończenie ===

Szanowni młodzi Koledzy.
Wielokrotnie chcemy Wam pomagać odpowiadając na pytania ale czasami “gadał dziad do obrazu …”.

Macie przykład poważnego CIEKAWEGO I WOJTKA.

=== end ===
Koledzy może przejdziemy do innych wątków,
bo ja ten zakończyłem

Pozdrawiam Krystyn