Pomoc w zrozumieniu warunków przyłącza.

Dzień dobry wszystkim, nie wiem czemu, ale mam problem z rozumieniem co autor miał na myśli gdy pisał warunki przyłącza 21kW. Pewnie moje problemy wynikają z nie zajmowania się tego typu sprawami na co dzień.

Mam następujące warunki przyłącza:
“3. Przyłączenie obiektu do sieci wymaga:
c) w zakresie przyłączanych urządzeń, instalacji Wnioskodawcy: z wykorzystaniem istniejącego zasilania kablowego obiektu dostosować zabezpieczenia i instalacje elektryczną bydynku do zwiększonego poboru mocy oraz zabudowy układu pomiarowego w zestawie pomiarowym na zewnątrz budynku obok lub nad istniejącym złączem kablowym.
4. Układ pomiarowo-rozliczeniowy na napięciu o,4 kV:
a) rodzaj układu: bezpośredni,
b) miejsce zainstalowania: w szafce pomiarowej na elewacji budynku.
5. Zabezpieczenie główne:
a) prąd znamionowy: 40A
b) rodzaj: wyłącznik 3-fazowy wyposażony w człon przeciążeniowy, zgodny ze standaryzacją TAURON Dystrybucja S.A. nr 1/DMN/2014
c) lokalizacja w szafce pomiarowej na elewacji budynku”

I teraz przechodząc do problemu mam stan faktyczny czyli przyłącze kablowe oraz pomiarowe w szafce na elewacji budynku, aktualnie w szafce pomiarowej mam licznik(stary talerzowy), FR100 i 3xC16. Co do wymiany zabezpieczenia nie ma problemu wyciągam te C16 i montuję ogranicznik mocy 40A bez członu zwarciowego. Tylko jak zacząłem przeglądać ten standard 1/DMN/2014 a właściwie jego następce i załącznik 2 do niego, to w gdy na schemacie mamy FZ, to drugie zabezpieczenie to FW czyli RBK 00 160A. Patrząc na to wszystko nie wiem, czy wystarczy zmienić tylko te C16 na ogranicznik mocy czy jeszcze zmienić tego FR100 na RBK 00 160A.

Dodatkowe pytanie:

1. Czy jest jakiś przepis norma mówiąca o tym, że WLZ do odbiorcy od złącza pomiarowego musi wychodzić w dół? Bo ciężko z realizacja będzie ponieważ złącze pomiarowo-kablowe aktualnie jest osłonięte wylewką z każdej strony, a z racji zmiany mocy większy przekrój jest potrzebny.

2. Ze strony inwestora sprawa wygląda tak, że jak trzeba założyć to RBK 00 160A to woli zakupić złącze pomiarowe i kablowe nowe. Z pomiarówką względnie nie ma problemu, ale już złącze kablowe należy do ZE i oni stwarzają problem, bo jak chce nowe złącze to ma być nowy wniosek o warunki itp., a to wydłuża czas zwiększenia mocy, który i tak jest już dość długi, prawie dwa lata.

Z góry serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc

Ruszany pomiar ma być wg standardów. Ze złączem obecnie jest problem. Dawniej to były dobre czasy ale minęły bezpowrotnie.

Przepraszam, że dopytuje, czyli mam musi być złącze pomiarowe według TAURON’owego katalogu czyli np 1P, 1P-X (10-1)?

Jeśli tak to ze złączem teraz jest bardzo duży problem. Skoro trzeba dorzucić RBK 00 160A, który do aktualnej skrzynki nie wejdzie, bo się nie zmieści, to trzeba postawić/powiesić kolejną skrzynkę, a tutaj dla estetyki(właścicela) lepiej by wyglądało nowe złącze kablowo-pomiarowe. A tak to dorobi się kolejną skrzynkę, tamta pusta zostanie i taka kicha wyjdzie.

Chyba tylko zostają negocjacje z tymi co przyjadę na “blombowanie” może się da jakoś dogadać, że zrobią podmiankę na nową skrzynkę kablowo-pomiarową

Doczytałem w standardach technicznych Taurona, że “W przypadkach zwiększenia mocy przyłączeniowej, o ile na zachodzi potrzeba przebudowy istniejącego zestawu złączowo -
pomiarowego, należy wymienić tylko zabezpieczenia, adekwatnie do nowych warunków pracy.”

Nie da się podczepić pod ten punkt i zachowac skrzynke jak jest wymienić tylko “eSy” na ogranicznik mocy?

Zastanawiam się czy dobrze zrozumieliśmy siebie. Powinieneś wyrzucić stary pomiar z obudową a w jego miejsce zabudować nowy, zgodny ze standardami czyli RBK przed licznikiem a za licznikiem ogranicznik mocy.
1P czy 1P-X to dla pomiarów wolnostojących. W Tarnowie nie ma problemu z zabudową skrzynki 40x40x25cm wyposażonej zgodnie ze standardami.

S-y są z członem nadmiarowym i zwarciowym. Ogranicznik tylko z członem nadmiarowym czyli przy zwarciu za nim nie zadziała.

Tak dobrze się zrozumieliśmy, czyli jest tak jakbym nie chciał żeby było, ale cóż poradzić, wolałbym już zmienić wszystko na nowe złącze kablowo-pomiarowe, ale nic chyba nie poradzę, będę kontaktował się z tym rejonem co oni na mój pomysł wymiany wszystkiego.

Wiem, że S- mają zwarciowy, ale ktoś 20 lat temu założył S-y i takie są w tym momencie.

A w Tarnowie ZE również stoi na stanowisku, że warunki+umowa to zgoda na rozplombowanie?
Przynajmniej na bok-u tak u mnie twierdzą.
I Jeszcze jedno pytanko kojarzy ktoś takie skrzynki na złącza kablowe z zamkiem typu “zasuwa”. Ciekawi mnie co zrobią, bo tam są ich BM-y 32A rozdział sieci jest na zaciskach za nimi i jak to otworzą, w sensie czy mają takie klucze