Witam. Mam takową sytuację na działce. Przygotowałem taki mocno poglądowy rysunek by było łatwiej mnie zrozumieć.
- Sieć elektryczna pracuje w układzie TN-C, linie napowietrzne
- Na słupie przed działką jest skrzynka z gł. zabezpieczeniami i licznikami
- Wychodzą z niej dwa kable 5x6mm2 jako WLZ i idą do mojego domku i do sąsiada
- Instalację w domku robili dziadek z moim ojcem, stąd dwużyłowe kable
- Ten kto podłączał rozdzielnię dał PE i N ze słupa na jedną szynę
- Instalację do piwnicy robiłem sam, dałem kabel 3x2,5mm2, ma być jeszcze RCD
- Nie ma GSW/GSU, uziemienia, ani instalacji odgromowej w domku
- Zabezpieczenie główne domku to C25
Ważne: WLZ jest przygotowany pod instalację 3-fazową (ZE zawsze tak robi w moim rejonie), ale ja mam umowę na instalację 1-fazową. W związku z tym podłączono mi to tak, że wszystkie trzy przewody fazowe w WLZ to jedna i ta sama faza! Nie ma pomiędzy nimi potencjału. Wszystkie są zabezpieczone jednym wyłącznikiem przedlicznikowym C25. Moc umowna to 5KW.
Wątpliwości jakie mam chcę skonsultować z doświadczonymi osobami. Wszystko co widzicie na rysunku to stan zastany, poza obwodem piwnicy.
- Kwestia ponownego połączenia PE i N w domku, co jak wiem jest niedopuszczalne. Ale co z tym zrobić w takim razie? Prucie ścian na obecną chwilę nie wchodzi w rachubę, może w przyszłym roku da radę. W obecnej chwili przewód PE w WLZ robi po części za przewód roboczy, na spółkę z N. Co w takim razie z tym zrobić:
- zostawić tak jak jest?
- zostawić tylko połączenie z N?
- zostawić tylko połączenie z PE?
- Trochę dałem ciała z piwnicą, mogłem poprowadzić 4x2,5mm2 żeby mieć rozdzielone światło i gniazdka. Niestety tu również prucie kabla nie wchodzi obecnie w rachubę.
- Czy można w piwnicy zrobić pod-rozdzielnię i wsadzić tam B6 lub B10 na oświetlenie i B16 na gniazdka? Wtedy w rozdzielni w domku dałbym C16 na piwnicę, żeby mi przynajmniej w razie przeciążenia jako pierwszy nie poleciał (przy zwarciu tam i tak leci wszystko, z C25 w złączu na słupie włącznie).
- Jeśli w rozdzielni głównej w domku zmniejsza się przekrój kabla idącego do piwnicy względem WLZ, to rozumiem że mam obowiązek zastosować również tam zabezpieczenie?
- Gdzie lepiej RCD na piwnicę? W RG w domku czy w pod-rozdziałce w piwnicy tylko na gniazdka? (jeśli wybije to lampa nie zgaśnie, co może mieć znaczenie jeśli będę np. w trakcie obrabiania jakąś piłą czy szlifierką)
Jeżeli ktoś przetrawił wszystko i dotrwał do końca to jestem wielce zobowiązany. Proszę o porady lub/i krytykę jeśli trzeba. Tylko nie w stylu “wezwij elektryka”, bo jak on to zobaczy to tylko ręce pewnie załamie i każe wypruwać ściany
Chcę zrobić tak, żeby nie było gorzej niż jest. Wiem że z prądem nie ma żartów i te sprawy, nie od wczoraj w tym grzebię. Pozdrawiam.