pomiary

Czy ktos moze mi wyjasnic jak obecnie jest z czestotliwoscia pomiarow elektrycznych (uziemienia, odgromowka, przeciwporazeniowka, izolacji etc) jezeli chodzi o zaklady przemyslowe i budynki biurowcow?

dziekuje

W zasadzie prawnie obowiazujacym jest tylko art.62.1.2 Prawa Budowlanego ktory mowi ze badania instalacji elektrycznej i piorunochronnej powinny byc wykonywane co 5 lat.Inne terminy podawane przez rozne osoby to tylko ich zalecenia ale nie obowiazujace prawo.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego Bogus. B. duża pomyłka.
Art. 62. 2). okresowej kontroli, co najmniej raz na 5 lat,…

Więc nie co 5 lat, lecz CO NAJMNIEJ RAZ NA 5 LAT.
Czyżby Kolega sądził, że pomiary na stacji benzynowej można wykonywać raz na 5 lat.

Kolego Mareczek.
Proponuję przeczytać w publikacjach na ise.pl
artykuł dra J.Strzałka.

Pozdrawiam Krystyn

Nie widze tu zadnej pomylki.Podalem tylko warunek krancowy i obligatoryjny a nikomu nie bronie czesciej.Co do stacji benzynowej to tez uwazam ze pomiary powinny byc czestsze -latwo tak powiedziec ale tu od razu pytanie “Jak czesto”.codziennie,co tydzien,miesiac,rok, itd. ???Niestety w naszym zawodzie trzeba konkretow a nie ogolnikow i tu problem.Pozdrawiam.

I tu się z Panem Bogus^em zgadzam. Te niedopowiedzenia nieścisłości braki w prawie wykonawczym doprowadzają mnie czasami do białej gorączki.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Ja i wielu autorów książek uważamy jako konkret:

“Wytyczne wykonywania okresowych badań sprawności technicznej urządzeń oraz instalacji elektrycznych i piorunochronnych. COBR “Elektromontaż”, Warszawa 1999.”

Pozdrawiam Krystyn

Odsylam do artykulu “Elektroinstalator” nr.10/2000 autorstwa dr.inz ; W.Jablonski,Lech Danielewski,Stanislaw Osinski z Instytutu Elektroenergetyki Politechniki Wroclawskiej w ktorym na stronie 58 jest komentarz do wymagan COBR Elektromontaz i tu cytat "NIE SA TO WIEC WYMAGANIA OBOWIAZUJACE A JEDYNIE ZALECENIA "

Witam Kolegę Bogus i wszystkich Kolegów na FORUM.

Szanowny Kolego.
Jak wiemy NORMY już nie są obowiązkowe. Wytyczne COBR też nie. Książki i publikacje - nie.
ALE pomiary należy wykonywać:
“zgodnie z przepisami i wiedzą techniczną.”.
To może Kolega, zamiast bezpłodnie dyskutować ze mną, odpowie autorowi tego wątku na jego pytanie.
A gdy Kolega poda konkretną odpowiedź, to ja się zapytam:
“Skąd Kolega posiada tak dobrą WIEDZĘ TECHNICZNĄ?”

Pozdrawiam Krystyn

Szanowny Kolego Krystyn,
Sam Pan napisal powyzej ze pomiary nalezy wykonywac “ZGODNIE Z PRZEPISAMI” i tylko o to mi chodzi ze nie mozna przyjmowac zalecen za przepisy , a jak narazie jedynym przepisem w tym zakresie jest cytowane juz Prawo Budowlane.Mimo roznicy zdan pozdrawiam rowniez.

Witam Kolegę Bogus i wszystkich Kolegów na FORUM.

A jeżeli przepisy nie określają danego zagadnienia, należy postępować zgodnie z WIEDZĘ TECHNICZNĄ.
W temacie tego wątku przepisy nie określają terminów
1 rok, 2..4 lata, określają jedynie CO NAJMNIEJ RAZ NA 5 LAT.

Pozdrawiam Krystyn