mam pytanie dotyczące Waszych doświadczeń z wykonywaniem pomiarów elektrycznych na stacjach paliw – zwłaszcza w kontekście stref EX/ATEX.
Wiem, że do takich prac potrzebne są odpowiednie uprawnienia SEP kontrolno-pomiarowe oraz ukończone szkolenie ATEX/EX, żeby pomiary były formalnie ważne. Ale pytam bardziej z ciekawości i chęci lepszego zrozumienia praktyki.
Interesują mnie szczególnie pomiary w strefie 0 – przy zbiornikach lub dystrybutorach (np. uziemienie pistoletu nalewczego).
Jak realnie wygląda wykonywanie takich pomiarów?
Czy wymagane jest spuszczenie paliwa z dystrybutora lub całego systemu przed pomiarem?
Jakiego sprzętu pomiarowego używacie, żeby spełnić wymagania ATEX (kategoria 1G, Ex ia)?
Jakie są Wasze procedury bezpieczeństwa?
Chętnie też dowiem się, jak najlepiej wdrożyć się w tę tematykę — od czego zacząć, na co zwracać uwagę.
Z góry dzięki za wszystkie wskazówki!
Pozdrawiam serdecznie,
Dawid
[quote=“Dawid_St, post:1, topic:15281, full:true, full:true”]
Interesują mnie szczególnie pomiary w strefie 0 – przy zbiornikach lub dystrybutorach (np. uziemienie pistoletu nalewczego) …
[/quote] To dość problematyczny temat. W strefie 1 i 2 nie powinno się używać przyrządów bez atestu a z tego co wiem (przynajmniej ja nie znam) nie ma mierników parametrów instalacji spełniających takie kryteria. W przypadku stacji benzynowej a konkretnie dystrybutora da się pomiar wykonać z miernikiem wystawionym poza strefę Ex, ale co z tego, jeżeli samo urządzenie np. silnik pompy trzeba rozebrać do dostępu zacisków - tego już nie da się wynieść poza strefę.
Co do węży, to nie ma obowiązku ich pomiaru, wymóg rezystancji (ciągłości ) węża dotyczy producentów, ale wiem też doskonale, że nadgorliwi wpisują taki pomiar jako okresowy wymóg do instrukcji eksploatacji - wtedy już trzeba to sprawdzać.
Taka instrukcja powinna też określać procedurę wykonania pomiarów w strefie np 1, jednak mierzyłem kilka stacji i na żadnej nie znalazłem takiego zapisu a na niektórych nikt, nigdy nie słyszał o żadnej instrukcji . Sytuacja jest trochę patowa. Opróżnienie zbiornika z paliwa nie wiele pomoże, opary tam zostaną, tyle, że nie powinny się z niego wydostać (to zamknieta, szczelna strefa 0). Chyba że stacja ma jakąś inną procedurę na okoliczność przewietrzenia strefy przy dystrybutorze - widziałem takie opracowania jedynie dla strefy 0 i 1 np. na zbiorniku biogazu ale nigdy na stacji paliw. Za to znajdzie się obszerny opis jaką pracownik ma mieć odzież przystępując do prac .
Do samego pomiaru, osobiście, preferuję odłączenie dystrybutora od zasilania; prace wykonywane 2-osobowo z przewodami umożliwiającymi wyniesienie miernika poza strefę (co nie jest problemem); dbałość o przewietrzanie stanowiska (sprzyja wietrzna pogoda); i co najtrudniesze pomiary muszą być wykonywane tak, aby wyeliminować możliwość przeskoku iskry. .
Witam , kiedyś pracowałem z wodorem i benzyną w olejarni , Zakład wysłał nas na kurs do Instytutu Kopalni Doświadczalnej Barbara w MIKOŁOWIE . Kurs był 2 tygodnie i może tam się skieruj . To jest bardzo odpowiedzialny temat i musisz mieć specjalne klucze nieiskrzące , materiały do prac . Musisz znać budowę silników przeciwwybuchowych aby go ponownie podłączyć i podpisać atest . Wszelkie prace wykonuj na polecenie pisemne .
[quote=“abmeiz, post:3, topic:15281, full:true, full:true”]
Kopalni Doświadczalnej Barbara w MIKOŁOWIE
[/quote] O tak , to dobra “szkoła”, przy nich kursiki ATEX to przedszkole .
[quote=“abmeiz, post:3, topic:15281, full:true, full:true”]
Wszelkie prace wykonuj na polecenie pisemne
[/quote] Niestety w realiach stacji bezynowych to praktycznie nieosiąglane - jak poprosisz o polecenie, to co najwyżej zobaczysz wielkie oczy zdziwionej załogi. Polecenia dostawałem dopiero na terminalach paliw, albo w samej rafinerii - tam jest to przestrzegane. Na stacji paliw, nawet z tych flagowych sieci, nikt nie wie o co chodzi - musiałoby to być zawarte w instrukcji o której pisałem wyżej wraz ze wskazaniem osób, które mogłyby wypisać takie polecenie - ja tego jeszcze nie spotkałem (co nie znaczy, że na jakiejś stacji nie stosuje się takich procedur). Ale tu przyznam Ci racje - tak powinno być, bo niby czym różni się króciec zbiornika benzyny na stacji paliw od króćca zbiornika na terminalu (patrzac na nie przez pryzmat zagrożenia wybuchem)?
Dla zainteresowanych tematem wrzucę tu jeszcze jeden problem tj. wszechobecny na tego typu obiektach (zagrożonych wybuchem) pomiar uziemień - ktoś pokusi się o opis takiego pomiaru ?