Szanowni Koledzy,
mam tego rodzaju pytanie. Według jakich wytycznych wykonywać pomiary kontrolne w starych instalacjach typu TN-C z tzw. “zerowaniem” i bezpiecznikami topikowymi zabezpieczającymi odbiory? Czy przy określaniu max. impedancji pętli zwarcia stosować kryteria z tamtego okresu tzn. wyłączenie w czasie 5 s i współczynniki “k”. Co zrobić gdy taka instalacja spełnia “stare” kryteria ochrony a nie spełnia “nowych”. Czy wynik kontroli powinien być pozytywny czy negatywny i co za tym idzie niedopuszczenie instalacji do eksploatacji do momentu jej modernizacji do obecnych kryteriów ochrony? Będę wdzięczny za opinie w tym zakresie być może poparte jakimś zapisem prawnym. Łączę pozdrowienia.
Witam kolege i widze ze brak jest rozmowcow a to dlatego ze temat jest trudny.Nikt by nie chcial zle doradzic. Ja kiedys slyszalem ze powinno sie stosowac przepisy z tego roku w ktorym zostala wykonana instalacja, ale chodzi tu o pomiary sprawdzajace bespieczenstwo obslugujacych wiec podejrzewam ze kazdy inspektor sprawdzajacy protokoly moze sie do tego “przyczepic”. Takie sa wlasnie nasze przepisy ze czterech elektrykow to cztery rozne wersje jednego zagadnienia.
Masz rację, przepisy elektryczne można interpretować podobnie jak przepisy inne, np. podatkowe. Jeśli oddziały NSA wydają odmienne wyroki w podobnych kwestiach podatkowych, to o czym to świadczy.???
Od 01/stycznia 2003 roku tylko WUS Łódź może pisemnie - na prośbę podatnika - klasyfikować usługi według PKWiU.
Gdy te uprawnienia miało kilka WUS w kraju, bywały różne interpretacje w zależności od urzędu i obszaru Polski na którym ten urząd znajduje się..
Mój wywód może nie jest na temat…ale moim zdaniem poruszany problem jest szerszy i nie tylko dotyczy jakości przepisów branży elektrycznej