Pomiary w starych budynkach mieszkalnych

Stasiu daj spokój, Nie nawraca się nienawracalnych, nie reformuje się niereformowalnych.

Witam kolegów

Chciałem napisać, że pomiary/przeglądy starych instalacji to trudny kawałek chleba. Ja mam to szczęście, że praktycznie takich przeglądów nie robię - może miałem trzy stare instalacje - i spędziłem nad nimi więcej czasu niż to było przewidziane. Może to kwestia doświadczenia z takimi instalacjami.

Jednakże, jeśli wrócimy do sprawy odpowiedzialności pomiarowca to moim zdaniem odpowiada on przede wszystkim za swoją robotę. Najważniejsze aby prawidłowo ocenił stan instalacji, możliwości jej dalszej eksploatacji, nieprawidłowości i zagrożenia. W przypadku bezpośrednich zagrożeń powinien odpowiednio zareagować (wyłączyć obwód, zabezpieczyć miejsce, powiadomić właściciela …)

W kwestii donosu - mam podobne zdanie jak kolega Wiesław. Za instalację odpowiedzialny jest właściciel instalacji, a nie pomiarowiec. Jednak przepisy jednoznacznie zobowiązują pomiarowca do dostarczenia negatywnego protokołu do odpowiednich organów. No i dobrze - nie dostarczy - ja się sprawa rypnie to wlepią mu powiedzmy 150zł za niedostarczenie (wątpię czy więcej). A tak się zapytam kolegów zwolenników tego donosu - czy zawsze jeździcie zgodnie z przepisami o ruchu drogowym?

pzdr
-DAREK-

Tak. :laughing:

Czężko to zrozumieć człowiekowi który łamie przepisy. Ale trupów na polskich drogach jeszcze widać jest mało by podstawowe rzeczy pojąć.

Proszę się wczytać dokładnie w zapis PB, a stwierdzenie o donosach będzie g… warte. Tym bardziej z ust człowieka co to podobno pracował wśród ludzi, którzy rozumieją znaczenie “społeczeństwo obywatelskie”. A dla tych, dla których to pojęcie jest obce proponuję lekturę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Społeczeństwo_obywatelskie

Witam
dwa głosy na przestrzeni ośmiu lat;

Przed wielu laty był na forum podobny temat;
Stara instalacja - nowe przepisy p/porażeniowe

co Wy na to?
STANCA

Trochę starych przepisów w jednym miejscu;

http://isap.sejm.gov.pl/KeyWordServlet?viewName=thasU&passName=urządzenia%20energetyczne

STANCA