Pomiary w sieci IT - jakim miernikiem

Witam szanownych kolegów i koleżanek na forum.

Ponownie stoje przed wyborem zakupu mierników do wykonywania pomiarów większość instalacji w moim zakładzie jest w układzie sieciowym IT 500 V no i bardzo mnie interesuje rada ze strony fachowców w tej dziedzinie.

Moim zdaniem do badania skuteczności ochrony przez samoczynne wyłączenie zasilania to powinienem używać przyrządu firmy Sonel MZC 201 lub 203 (rezystancja pętli zwarcia).

A może istnieje inne rozwiązanie pomiaru przyrządami seri np 303E pilnie proszę o poradę w tej kwestii.

Witam Kolegę kepa,

W tej chwili jest dostępny miernik MZC-203 do sieci IT, ale mierzący pełną impedancję pętli zwarcia (zamiast rezystancji).

Pozdrawiam,
Marcin Szkudniewski

Witam
Kolego Sonel, intryguje mnie oznaczenie PE/N na mierniku MZC-203. Do sieci IT miernik jest przydatny,potrzebujemy właśnie impedancję, tylko nie mylmy tym oznaczeniem PE/N.
Jak zmierzyć uziemienie tym miernikiem w sieci IT ?
Do sieci IT potrzebujemy: -induktor
-MZC-201 (chyba należy zmienić opis)
-MRU-100kilka
No i czynnik ludzki: pomiarowiec potrafiacy badać UKSI.
Pozdrawiam
zax

Witam ponownie
Kolego Sonel, zauwazam nieścisłość pomiędzy kol. wypowiedzią a instrukcją miernika na stronach “SONEL”. Impedancja-rezystancja.
Gdzieś należy zmienić “informację” o parametrach miernika.
zax

Witam Kolegę Zax i pozostałych Kolegów.

Kolego Zax, jak można przeczytać w mojej laipdarnej odpowiedzi na pytanie Kolegi Kepa, odpowiedziałem mu na pytanie. Nie wgłębiałem się co jest potrzebne do pomiaru w sieci IT.

Jeśli chodzi o oznaczenie PE/N to bierze się to stąd, że miernik jest na napięcie do 600V i wykorzystywany jest również w sieciach TN o niestandardowych napięciach.

Co do parametrów rezystancja/impedancja to faktem jest, że miernik mierzy impedancję, ale jak ktoś chce to może mieć wykonanie na rezystancję, stąd tak to wygląda na stronie czy też w instrukcji.

Pozdrawiam,
Marcin Szkudniewski

Witam.

Z tego co się oriętuję to miernik MZC-203 jest jedynym obecnie produkowanym miernikiem, który może bez problemu wykonać pomiary w sieciach IT faza faza.

Kolego “zax” proponuję wziąć pisak niezmywalny i dopisać obok PE/N jeszcze literkę L i sprawa załatwiona. W instrukcji jest opisane, iż można wykonaywać pomiary międzyfazowo i nawet sonel w instrukcji spożądził odpowiednie schematy podłączeń na tę okoliczność.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich.

Mam pewną uwagę do sieci IT i pytanie: po co mierzyć impedancje pętli zwarcia, jeżeli podwójne zwarcie (które jest warunkiem samoczynnego wyłączenia) może, ale nie musi wystąpić w tym samym (sprawdzanym) urządzeniu?

Według mnie najważniejsze jest sprawne zabezpieczenie upływowe, oraz niska rezystancja uziemienia i połaczenia wyrównawcze.

Pozdrawiam

Witam szanownych kolegów.

Dziwi mnie trochę brak jakiego kolwiek odzewu na mój poprzedni post, szczególnie ze strony kol. Kepa. Myślałem, że jak ktoś szuka miernika to wie co chce mierzyć. Może to ja przez iks-lat nie wykonuję bardzo ważnego pomiaru

Pozdrawiam Jacek

Witam.

Sieć IT przy zwarciu nigdy nie zamieni się w sieć TN lub TT (chyba ,że ktoś wbije uziemiony gwóźdź w uzwojenie trafo).

Środkiem ochrony w sieci IT jest sieć uziemionych przewodów ochronnych, prądy zwarcia płyną do ziemi róznymi im tylko znanymi drogami, nie ma czegoś takiego jak pętla zwarcia, bo skąd mam wiedzieć gdzie w sieci wystąpi doziemienie i czy to będzie pełne zwarcie czy tylko lekko przetarta izolacja?

Jeżeli wystarczyło by zmierzyć pętlę faza -faza, to po co ta cała zabawa z zabezpieczeniami upływnościowymi?

W sieci IT bezpieczniki nie są środkiem ochrony przed porażeniem, a tylko zabezpieczają urzadzenia przed przeciążeniem i zwarciem.

Pozdrawiam

Wydaje mi sięże w sieciach IT sprawdza siędwa warunki skuteczności ochrony dla pierwszego zwarcia i tu mówimy o prądach upływowych i układach kontroli doziemień i drugi warunek dla zwarcia podwójnego gdzie w tym przypadku musi zadziałać SWZ.

Nie wiem czemu kolega nie może dostrzeć pętli zwarcia w układzie IT. Załóżmy że są tylko 2 urządzenia zasilane z sieci IT. W urządzeniu A dochodzi do zwarcia fazy L1 do obudowy, W urządzeniu B dochodzi do zwarcia fazy L2 do obudowy. Obudowy obu urządzeń są uziemione indywidualnie lub zbiorczo.

Nie widzi kolega ,że prąd zwarciowy zamyka się przez uzwojenie fazy L1 trafo, przewody fazy L1 sieci, obudowę urządzenia A, układ uziomowy, obudowę urządzenia B, przewody fazy L2, uzwojenie trafo fazy L2.

Zajmuje siękolega sieciami IT i naprawdę nie zna warunków skuteczności ochrony przy dotyku pośrednim poprzez SWZ w sieciach IT?

Zgadzam się, w teorii dla dwóch urządzen jest tak jak kolega pisze, ale jak wykonać pomiar pętli zwarcia?

Taliczka zaciskowa jednego urządzenia - tabliczka zaciskowa drugiego urządzenia? Co nam da taki pomiar, a co będzie jeżeli urzadzenia są oddalone od siebie o kilka, kilkadziesiąt metrów.

Jak mierzyć jeżeli urządzeń bedzie wiecej 5; 10, mierzyć każdy z każdym (czy systemem pucharowym :slight_smile: )

Jak mierzyć.

W dwóch słowach pomiary SWZ w sieciach IT robimy w ten sposób, że doziemiamy jeden punkt sieci np przewód neutralny jeśli występuje lub dowolny przewód fazowy i w takiej doziemionej sieci wykonujemy pomiar impedancji pętli zwarcia do pozostałych faz.

I nie ma znaczenia czy urządzenia są oddalone od siebie o 5 czy 50 metrów.

Dzieki.

Chętnie poczytałbym więcej na temat praktycznej strony takich pomiarów. Jażeli to mozliwe proszę o namiary na literaturę.

Warunek SWZ w sieci IT w teorii jest mi znany, ale jak wcześniej pisałem nikt nie wymagał ich sprawdzenia. Zawsze główny nacisk jest nakładany na sprawne “UKSI”, w mojej branży zawsze musi spowodować wyłączenie kontrolowanej sieci spod napięcia.

Najwięcej przypadków porażenia w sieciach IT wynika z lekceważenia pierwszego zwarcia i blokowania “UKSI” (bo produkcja musi iść).

Pozdrawiam

P.S. Ciekawe czy Czester rzeczywiście ma w tym budynku sieć IT?
(przypis Admina, wydzielono nowy wątek: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=13203)

Witam,

Wracając do pytania kolegi kepa chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jeden miernik posiadajacy (między innymi) funkcje do pomiarów w układzie IT.
Sposób sprawdzania układu IT został już wcześniej omówiony, a do sprawdzenia można wykorzystać mierenik Metrel EurotestXA
Miernik oczywiście posiada możliwość pomiaru impedancji pętli zwaracia w tym układzie. Dodatkowo posiada funkcje sprawdzania układu UKSI:

• sprawdzenie poziomu wyzwalania alarmu, poprzez symulację stanu obniżenia rezystancji izolacji
  • pomiar prądu odpowiadającemu uszkodzeniu

Pozdrawiam,
Jacek.

PS: Rozdzieliłem wątek z problematycznym układem IT w budynku od pomiarów.

Ponownie stoje przed wyborem zakupu mierników do wykonywania pomiarów większość instalacji w moim zakładzie jest w układzie sieciowym IT 500 V no i bardzo mnie interesuje rada ze strony fachowców w tej dziedzinie.

Moim zdaniem do badania skuteczności ochrony przez samoczynne wyłączenie zasilania to powinienem używać przyrządu firmy Sonel MZC 201 lub 203 (rezystancja pętli zwarcia).

A może istnieje inne rozwiązanie pomiaru przyrządami seri np 303E pilnie proszę o poradę w tej kwestii.[/quote]

Zapewne chodzi o pomiary wzakladach górniczych.Gównym parametrem kontroli tego typu sieci jest stan izolacji kontrolowany przez zabezpieczenia elektroniczne wylaczające zasilanie już przy pierwszym obnizeniu stanu izolacji, nie dopuszczając do powstania drugiego (L-L).Oraz SUPO a jezeli to jest zakad górniczy to wykonywanie pomiarów impedancji na dole pod napięciem??? to bardzo ryzykowne w pomieszczeniach zagrożonych wybuchem.

A może istnieje inne rozwiązanie pomiaru przyrządami seri np 303E pilnie proszę o poradę w tej kwestii.[/quote]

Zapewne chodzi o pomiary wzakladach górniczych.Gównym parametrem kontroli tego typu sieci jest stan izolacji kontrolowany przez zabezpieczenia elektroniczne wylaczające zasilanie już przy pierwszym obnizeniu stanu izolacji, nie dopuszczając do powstania drugiego (L-L).Oraz SUPO a jezeli to jest zakad górniczy to wykonywanie pomiarów impedancji na dole pod napięciem??? to bardzo ryzykowne w pomieszczeniach zagrożonych wybuchem.

Witam Kolegę muchap,

To prawda, MZC-201 lub 203 nadają się pomiaru pętli zwarcia przy 500V. Przy czym MZC-201 mierzy rezystancję, natomisat MZC-203 może mierzyć impedancję (wersja na zamówienie klienta).

Pozdrawiam.
Marcin

Witam kolegów.

Polecam MZC-203. Jest to miernik przeznaczony specjalnie do tego rodzaju pomiarów L-L w sieciach IT. I faktycznie mierzy impedancję.

Polecam

Pozdrawiam

Praktycznie to powinno się zakupić miernik do pomiaru małych impedancji.

Jeśli chodzi o doba lekturę to polecam :
„Ochrona przeciwporażeniowa w niskonapięciowych układach sieciowych IT w świetle wymagań PN-IEC 60364” wydanego przez EMAG (2(18)/2004) autora Grzegorza Loski.
Są również książki i skrypty Politechniki Śląskiej wydz. Górnictwa i Geologii np. Elektryfikacja Podziemi Kopalń oraz dużo jest materiałów z konferencji elektryków górniczych do przejrzenia w bibliotece Politechniki.