Gdyby pobliskie uziomy miały wpływ na pomiar miernikiem rezystancji zwarcia to wynik byłby zaniżony. A jest odwrotnie.
Dla pomiaru miernikiem uziemienia nie powinno mieć to wpływu w ogóle bo odbywa się on na innej częstotliwości niż sieciowa. Kierunek w którym były rozłożone sondy nie zawiera żadnego żelastwa pod ziemią.
Proszę o wstrzymanie się chwilowo z teoriami bo to nic nie wnosi. Będę miał w ręku odpowiedni miernik, zrobię pomiar i dam znać co wyszło.
Kolego ręce opadają.
Temat dla mnie zamknięty.
Sorry kolego, źle odczytałem rysunek, łącząc nieopatrznie II metodę ze schematem zastępczym w jedno i wtedy nie zgadzało mi się “strzałkowanie” (prąd oznaczony pustymi czerwonymi strzałkami i spadki na impedancjach), ale dokładniej popatrzyłem , dostrzegłem , że to dwa oddzielne rysunki i jest ok.
Dziękuję za cierpliwość.
Wykonałem pomiary miernikiem do pomiaru rezystancji uziemienia (co prawda pogoda nie sprzyja trochę) ale wynik pokrywa się z pomiarami firmy (czyli 3 Ohm/szpilę).
Miernik może nie jest najwyższych lotów (DT5300) ale powinien z grubsza mierzyć to co inne ![]()
Przy pomiarze uwzględniłem warunek na odległość bliższej sondy 6xl (czyli 36m), niewiele to zmienia w wynikach.
Wychodzi więc na to, że tak duże różnice między metodami po prostu mogą wyjść i tyle.
nie spodziewałem się takiego wyniku ![]()