Pomiary skuteczności ochrony przed założeniem licznika

Witam Kolegów.
W niektórych rejonach ZE wymagają wykonia pomiarów skuteczości ochrony przeciwporażeniowej przed założeniem licznika. Protokół z wynikami takich pomiarów należy załączyć do wniosku o sprawdzenie instalacji.
Potrzebne mi są informacje i przykłady stawiania takich wymagań przez ZE. Najlepiej jakby to były wzory pism lub zeskanowane dokumenty.
Proszę o informacje na forum i o przesłanie ich na adresy:
elkas@pro.onet.pl
witold.jablonski@pwn.wroc.pl
pozdrawiam

witam Kolegów :slight_smile:

Że co?? Pora późna i chyba źle zrozumiałem kolegi post.

Witam!

O takiej możliwości były już prowadzone dyskusje na tym forum::
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9789&start=22

Jak widać, nie jest to pozbawione logiki.
Aby patrzeć jak taka praktyka stanie się powszechna..

Pozdrawiam kafel56

Witam
Kolega elkas napisał:

W niektórych rejonach ZE wymagają wykonia pomiarów skuteczości ochrony przeciwporażeniowej przed założeniem licznika.

Jest to bezpodstawne i bezprawne zalecenie wewnętrzne ZE. U mnie w rejonie wymagają jedynie pomiarów izolacji wlz oraz podłączonego przynajmnej jednego odbiornika w sieci odbiorczej.

Witam w mojej okolicy wystarczy pomiar izolacji, uziomu i takie oświadczenie:
Dodatkowo wniosek o sprawdzenie z adnotacją przejęcia odpowiedzialności za wykonaną pracę.

…, dnia…

OŚWIADCZENIE

Oświadczamy, że po założeniu układu pomiarowego (podaniu napięcia) w obiekcie / lokalu / działce budowlanej

miejscowość: … ul… … gmina: …dz. bud. Nr…
właściciel / użytkownik…

zostanie dokonany pomiar instalacji elektrycznej w zakresie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej.
Pomiar zostanie dokonany przez osobę uprawnioną, zgodnie
z obowiązującymi przepisami, Dz. U. nr 89, poz.828 z 28. 04. 2003r.
Oświadczamy, że w razie braku pomiaru lub nieskutecznej ochrony, instalacja nie będzie eksploatowana.
Wynik badania zostanie dostarczony do jednostki dokonującej sprawdzenia instalacji w terminie 7 dni od daty założenia pomiaru (podaniu napięcia) pod rygorem wyłączenia instalacji bez uprzedzenia.

Użytkownik instalacji:

Wykonawca:

STANCA

Poza pomiarami rezystancji izolacji i ciągłości przewodów ochronnych nie można nic zrobić (pomiary zwarciowe z innej rozdzielnicy to kiepski pomysł, wymaga przeliczenia do warunków na przyłączu docelowym), co można zrobić jeszcze - dołączyć obliczenia teoretyczne pętli zwarcia na podstawie danych dostarczonych z zakładu energetycznego oraz z długości przewodów w instalacji - to jest dopuszczone przez normę, tzn równoważne pomiarom odbiorczym.
Zatem wariantów jest kilka.
U mnie (ENERGA) takich idiotyzmów nie wymagają, wymagaja pomiary rezystancji izolacji przyłącza do RG (licznika), ewentualnie rezystancja uziemienia jak jest wymagana.

Witam!

Aby w moim rejonie założyć licznik na nowym przyłączu musisz podpisać oświadczenie, że wykonałeś WLZ i instalację elektryczną zgodnie z (…) oraz, że ta instalacja jak i urządzenia elektroenergetyczne eksploatowane w budynku posiadają pozytywne wyniki badań rezystancji izolacji, skuteczności ochrony przeciwporażeniowej i odpowiednie atesty za co przyjmujesz całkowitą odpowiedzialność.
Jeżeli ktoś bez uwag podpisze taki gotowy druk, to często oprócz poświadczenia nieprawdy stwarza szansę do wykonania instalacji wewnętrznych przypadkowym (albo i nie) wykonawcom.

Inna sprawa, że znając dane do wyliczenia pętli zwarcia w punkcie zasilania (złącze kablowe) nie ma większych przeszkód do wykonania pomiarów ochrony przeciwporażeniowej, korzystając z oddzielnego zasilania.

Pomijam przy tym zupełnie kwestię celowości takiego rozwiązania, ponieważ po załączeniu zasilania docelowego część pomiarów należałoby powtórzyć.

Pozdrawiam kafel56

Witam

ja dodam:
Art. 271. inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę, co do okoliczności mającej znaczenie prawne,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Witam.

Kolego elkas, jeśli interesuje cię ta historia:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9789&postdays=0&postorder=asc&&start=10
, to proszę o e-maila. Ale dokumentów pisanych nie mam.

Witam!

W naszym ZE już to kiedyś przerabiałem, kiedy zaczynałem jako samodzielny Wykonawca EDI. Póki papiery do odbioru wypisywał koleś tych z RE, było wszystko ok. . Widocznie im się nie spodobałem i niekiedy mam jeszcze z nimi problemy, ale na szczęście na RE nie kończy się władza ZE, ( a jedynie zaczyna się jej okazywanie ).
Teraz już nie mają takich durnych pomysłów z tymi pomiarami i jest, (jak opisują inni koledzy), normalnie.