Witam
Dlaczego i w jakim celu wykonujemy pomiary sieci strukturalnej?
Co należy mierzyć i na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę?
Pytanie tendencyjne.
Odsyłam do norm na okablowanie strukturalne oraz producentów okablowania strukturalnego.
Odsyłam do norm na okablowanie strukturalne
To proszę panie grzegorz_zz podać aktualnie obowiązujące normy.
PN-EN 50173-1:2004
Technika informatyczna. Systemy okablowania strukturalnego. Część 1: Wymagania ogólne i strefy biurowe
Cena ok. 130 zł
PN-EN 50174-2:2002
Technika informatyczna Instalacja okablowania Część 2: Planowanie i wykonawstwo instalacji wewnątrz budynków
Cena ok. 87 zł
PN-EN 50174-3:2005
Technika informatyczna. Instalacja okablowania. Część 3: Planowanie i wykonawstwo instalacji na zewnątrz budynków
Cena ok. 80 zł
PN-EN 50174-1:2002
Technika informatyczna. Instalacja okablowania. Część 1: Specyfikacja i zapewnienie jakości
Cena ok. 74 zł
No i cała seria norm europejskich i amerykańskich, ale one są w wersji angielskojęzycznej, więc nie ma sensu podawać.
A jak kogoś nie stać na zakup tylu norm to co ma zrobić?
Otórz zadaje w/g kolegi grzegorz_zz właśnie tendencyjne pytania na forum i chce odpowiedzi fachowej doświadczonych monterów a nie teoretyków posiadających normy!
Zamierzam kupić miernik do pomiarów sieci strukturalnej. Na co zwrócić uwagę przy zakupie przyrządu?
Cześć,
To nie jest kwestia na co zwrócić uwagę, tylko co chcesz nim mierzyć i komu te wyniki pomiarów pokazywać.
Ja mam doczynienia tylko z klientami, którzy wiedzą jakie parametry w/g normy ma mieć linia i zwracaja uwagę czy miernik jest co rok poddawany legalizacji.
Firma w której pracuję posiada miernik Fluke DSP4000, koledzy z branży mają najnowszego DTX-a, za ok. 35 tyś.
Jeśli chcesz być profesjonalistą kup sobie Fluka, zwraca się po około 2 latach pracy.
Cena za pomiar jednej lini to od 2 do 7 zł.
Polecam stronę:
http://www.flukenetworks.com/us/Solutions/Copper+Test+Solutions/Products.htm
Innymi zabawkami nie ma co sobie głowy zawracać.
Acha, legalizacja robiona jest tylko za granicą. W Europie to Holandia. Wiele firm świadczy taką usługę, wysyłając tam powierzony im miernik.
Witam
Kupujac drogi miernik chciałbym mieć możliwość w przyszłości pomiarów wyższych kategorii 7(F).
DTX firmy Fluke albo najnowszy Ideal (Wavetek)
Kłopot tylko pewnie będzie z przystawkami do gniazd GG45
Myślę, że nie. Producent na pewno sobie z tym poradzi. Pytanie ile taka przystawka bedzie kosztowała.
Jeśli chodzi o kat. 7 i wyższe to jest to kwestia li tylko oprogramowania i producenci to dobrze już mają opanowane. Wżne żeby do nich ten miernik wysyłac i certyfikować ![]()
Pozdrawiam
Witam kolegów
Z tą 7 kategorią to chyba koledzy trochę przesadzają.
Ja wiekszość instalacji robię jako kat. 5e. chociaż coraz wieciej jest już kat 6.
Ale wciąż to jest nie wiecej niż 10-20% wszystkich instalacji.
Jeszcze nigdy nie wykonywłem instaacji kat.7
Chociaż kable kat 7 były używane tam, gdzie nie wiedziano jakie kable mają być użyte. Np. jakiś RS-485 - na wszelki wypadek ktoś projektował kable kat 7 i trochę wiekszym przekroju 22AWG albo 23AWG.
pozdrawiam
DAREK
Witam
Z tą 7 kategorią to chyba koledzy trochę przesadzają.
Wcale nie przesadzamy, kabel trasowy przystosowany do kat.7 układałem już 6 lat temu, nie był wtedy jeszcze zatwierdzony standard kat.6 a dostępny osprzęt był kompatybilny z kat. 5
Życzeniem inwestora było położenie jak najlepszego przewodu dostępnego na rynku, który był sprowadzony z Austrii ( prace wykonywane dla firmy austriackiej ) Oczywiście panele i gniazda również tej firmy z tym że przystosowane do kat.5 z możliwością późniejszej wymiany wewnętrznych elementów w panelu i gnieździe w razie pojawienia się elementów kat. 7. Przystosowanie takie ma polegać na wymianie pinowych płytek z gniazdami bez demontażu zaterminowanego przewodu.
Witam,
jesli chodzi o to co jest potrzebne w wynikach pomiarów to jest kilka punktów do ustawienia np we Fluke.
Znalazłem ciekawą stonę i widzę, ze gość fajnie napisal parametry
niezbedne przy robieniu takich pomiarów -
projektowanie-sieci.pl
To nie żaden gość tylko po prostu marketing Lanstera.
pzdr
-DAREK-
nie wiem , mozliwe ze tak
a co do merytoryki, dysponujecie moze informacjami jakie odleglosci powinny byc zachowane miedzy kablami sieci strukturalnej od kabli elektrycznych, biegnacych w jednym korytku? oblicza sie to jakos? czy jest to raczej zbedne?