Pomiary rezystancji uzwojeń transformatora

Witam,

czy przyrząd MI 3252 produkcji METREL można używać do pomiaru rezystancji uzwojeń tranformatorów rozdzielczych SN/nn i innych urządzeń o dużej indukcyjności?

Nie potrafię sobie wyobrazić jakie mogłyby być przeszkody, ale np. w przypadku mierników MMR-620 czy MMR-630 producent wyraźnie informuje o takim przeznaczeniu w karcie katalogowej:

" Duży prąd pomiarowy dla poszczególnych podzakresów oraz odpowiednie tryby pracy, umożliwiają wykonywanie pomiarów również obiektów o charakterze indukcyjnym (transformatory, silniki)" - ale co znaczą te “odpowiednie tryby pracy”

W przypadku MI 3252 producent w ogóle nie podaje takiej informacji, choć prąd pomiarowy jest większy (do 100A). Tylko, że nie ma żadnych “specjalnych trybów”.

Poniżej link do karty katalogowej Metrela.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za kompetentne wypowiedzi
Jarek

Nie znam tego miernika ale wydaje mi się, że jeśli ktoś robi miernik do pomiarów małych rezystancji w energetyce to chyba umie mierzyć elementy obdarzone indukcyjnością. A to co pisze sonel to pisze. Coś w folderach reklamowych trzeba w końcu napisać nawet jak coś jest oczywiste. Swoją drogą to dla prądu stałego cewka nie wykazuje żadnej indukcyjności i raczej dla miernika rezystancji nie powinno mieć znaczenia czy ten drut jest prosty czy pokręcony.

Też tak myślałem, ale jednocześnie Metrel wśród zastosowań swojego miernika podaje pomiary rezystancji połączeń spawanych czy styków wyłącznika, a nie pisze nic o pomiarach rezytancji takich elementów jak dławiki, uzwojenia transformatora czy uzwojenia silników…

Jeżeli ktoś uważa, że czegoś w tej dyskusji nie uwzględniliśmy zapraszam do wypowiedzenia się…

Moim zdaniem dlatego eksponują pomiary styków , złączy bo są to już ultra małe wartości rezystancji nawet w porównaniu z rezystancją uzwojeń. Jak chcesz mieć pewność to najlepiej jak zapytasz jakiegoś kumatego przedstawiciela producenta ale z tym może być kłopot bo ci przedstawiciele to zazwyczaj sprzedawcy średnio znający się na tym co sprzedają.

no, napisałem wczoraj do Merazetu, bo zanim kupię ten przyrząd chciałbym mieć odpowiedź na piśmie, jak nie odpiszą to w poniedziałek zadzwonię, a gdyby ktoś miał jeszcze uwagi na temat to proszę o opinię

pozdrawiam
jarek

Witam.
Dokładnie tak. Warto dodać, że dla prądu zmiennego jest już znaczenie.

Zgoda ale od wieków aż do dziśnikt rezystancji nie wyznacza wymuszając przepływ prądu przemiennego.