Witam szanowne grono !
Dodam , ze jako pomiarowiec (mam nadzieję że świadomy) występuje niecały rok - i podzielam pogląd , że jedynym pełnoprawnym narzędziem pomiarowca oprócz nieprzeterminowanych “uprawnień” jest … długopis - niestety
W oparciu o artykuł :
oraz zasady , ze pomiary powinno się wykonywać w porze suchej - lub 3 dni po opadach
Czy pomiar miernikiem KEW 4200- omawianym w artykule
będzie zafałszowany w przypadku zalegającego śniegu ???
Wiem ,że pomiary uziemień to temat trudniejszy niż reszta zagadnień pomiarów instalacji elektrycznych (trzeba wiedzieć i jeszcze bardziej przewidywać co mierzymy)
Kwestia która mnie nurtuje - czy w arty kule nie ma “sponsorowanych treści” ?
Ogólnie - czy miernik KEW 4200 pozwoli na pomiar rezystancji uziemień ochronnych , przeciwprzepięciowych i roboczych ?
i jeszcze jedno - dokonałem pomiaru uziemienia (zgodnie?) z Rys. 3 Pomiar rezystancji (impedancji) pętli zwarcia
miernikiem mrp110 - w ustawieniach jak do pomiaru pętli zwarcia - czy zrobiłem błąd - czy nie - rozumiejąc że nie zmierzyłem rezystancji uziemienia a impedancje - co zatem wpisujemy w protokół ?
Kiedyś pomiar uziemienia odgromowego miernikiem udarowym WG 407 ATMOR dał wynik 73 ohm , ale dla celów kontrolnych ( złącze było blisko) zmierzyłem PEN i wyszło chyba 70 ohm ( a wiadomo że jest bliskie 0 ???)
jednak pomiar tego samego uziemienia odgromowego miernikiem mru 101 dał wynik 12 ohm …
Zdaje sobie sprawę ,że uziemienia odgromowe NALEŻY mierzyć metodą udarową
natomiast ochronne i robocze już nie ( tak bynajmniej mi sie wydaje)
W gruncie rzeczy czy pomiar KEW 4200 będzie zawsze miarodajnym wynikiem , i pokaże co uziemienie jest warte ( a w sprawach uziemień ochronnych i roboczych podeprę się moim MRP 110) ?
przepraszam za zagmatwanie i proszę o pomoc z góry dziękując za odpowiedzi szczególnie doświadczonych pomiarowców !