Pomiary rezystancji uziemienia zimą...

Witam szanowne grono !
Dodam , ze jako pomiarowiec (mam nadzieję że świadomy) występuje niecały rok - i podzielam pogląd , że jedynym pełnoprawnym narzędziem pomiarowca oprócz nieprzeterminowanych “uprawnień” jest … długopis - niestety
W oparciu o artykuł :

oraz zasady , ze pomiary powinno się wykonywać w porze suchej - lub 3 dni po opadach
Czy pomiar miernikiem KEW 4200- omawianym w artykule
będzie zafałszowany w przypadku zalegającego śniegu ???
Wiem ,że pomiary uziemień to temat trudniejszy niż reszta zagadnień pomiarów instalacji elektrycznych (trzeba wiedzieć i jeszcze bardziej przewidywać co mierzymy)
Kwestia która mnie nurtuje - czy w arty kule nie ma “sponsorowanych treści” ?
Ogólnie - czy miernik KEW 4200 pozwoli na pomiar rezystancji uziemień ochronnych , przeciwprzepięciowych i roboczych ?
i jeszcze jedno - dokonałem pomiaru uziemienia (zgodnie?) z Rys. 3 Pomiar rezystancji (impedancji) pętli zwarcia
miernikiem mrp110 - w ustawieniach jak do pomiaru pętli zwarcia - czy zrobiłem błąd - czy nie - rozumiejąc że nie zmierzyłem rezystancji uziemienia a impedancje - co zatem wpisujemy w protokół ?
Kiedyś pomiar uziemienia odgromowego miernikiem udarowym WG 407 ATMOR dał wynik 73 ohm , ale dla celów kontrolnych ( złącze było blisko) zmierzyłem PEN i wyszło chyba 70 ohm ( a wiadomo że jest bliskie 0 ???)
jednak pomiar tego samego uziemienia odgromowego miernikiem mru 101 dał wynik 12 ohm …
Zdaje sobie sprawę ,że uziemienia odgromowe NALEŻY mierzyć metodą udarową
natomiast ochronne i robocze już nie ( tak bynajmniej mi sie wydaje)
W gruncie rzeczy czy pomiar KEW 4200 będzie zawsze miarodajnym wynikiem , i pokaże co uziemienie jest warte ( a w sprawach uziemień ochronnych i roboczych podeprę się moim MRP 110) ?
przepraszam za zagmatwanie i proszę o pomoc z góry dziękując za odpowiedzi szczególnie doświadczonych pomiarowców !

Witam Kolegę.

Jak sam Kolega stwierdził, pomiar uziemienia jest tematem trudnym i wymagający o wiele więcej od pomiarowca niż pozostałe pomiary wykonywane dla sprawdzenia ochrony przed porażeniem.
Zacząć należy od tego co chcemy zmierzyć. Czy ma to być pomiar pojedynczego zwodu czy też wypadkowa całego układu uziemiającego. Następnie musisz wiedzieć jaki jest układ badanego uziemienia. Czy uziemienie jest punktowe, wielokrotne czy też może ma otok.
W przypadku uziemień z otokiem miernika dwu cęgowego (KEW) nie da się zastosować. Metoda pomiaru nie pozwoli na pomiar uziemienia. Co najwyżej zostanie wskazana metaliczna pętla. Sposób postępowania przy badaniu takiego uziemienia jest również różny od pozostałych przypadków. Jest tego zbyt dużo bym tu się rozpisał. Jeśli jednak masz chęć o tym porozmawiać napisz na mojego e-majla. Podaj nr telefonu to zadzwonię do Ciebie i pogadamy o uziemieniach. r.d@wp.pl