Pomiary oświetlenia -raz jeszcze

Witam.
Sprawa coprawda była już poruszana ,ale właściwie jednoznaczne odpowiedzi i uregulowania prawne nie padły.
Moje pytanie jest krótkie-czy pomiarowiec może wykonywać takie pomiary zgodnie z obowiązującymi przepisami ? (podstawa prawna).

Czy w uprawnieniach pomiarowych jest to wtedy wyszczególnione jako prace np.dodatkowe czy też nie ?

W oprogramowaniach dla pomiarowców (elektryków ) pojawiły się przecież nowe wzory protokołów-pomiary natężenia oświetlenia np. “Krystyn 2003” -POLECAM
Pozdrawiam Cezar

Pozwole sobie odpowiedzieć szerzej na temat, który Pan poruszył, ale dopiero po uporaniu się z napisaniem wszystkich oczekujących w kolejce protokółów.
Pozdrawiam

Bardzo przepraszam za tak długi wywód ale jest to kopia listu ze strony www.atest.ceti.pl.
Może nam rozwieje pewne wątpliwości,zapraszam do lektury.

Oświetlenie w środowisku pracy

Problem mój dotyczy ustalenia czy oświetlenie elektryczne jest czynnikiem szkodliwym w środowisku pracy. Niejasność ta wynikła w czasie kontroli MIS, który stwierdził, że w moim zakładzie pracy oświetlenie elektryczne jest czynnikiem szkodliwym i zażądał pomiarów tego czynnika przez uprawnione laboratoria do pomiarów czynników szkodliwych. Pomiary natężenia oświetlenia elektrycznego robimy na terenie zakładu pracy we własnym zakresie, luksomierzem zalegalizowanym, zgodnie z PN/84/E-02033, a osoba wykonująca pomiary jest przeszkolona przez CIOP w zakresie prawidłowego ich wykonywania. Niestety MIS tego nie honoruje i uważa, że powinniśmy posiadać stosowne zezwolenie WIS (jednocześnie nie podaje podstaw prawnych) na wykonywanie pomiarów natężenia w środowisku pracy. Bardzo proszę o wyjaśnienie tego problemu.

Hubert Nosal

Przedstawiony przez Pana problem ma trzy aspekty:

1. Odpowiadając bezpośrednio na pytanie, czy oświetlenie elektryczne jest czynnikiem szkodliwym dla zdrowia i czy w związku z tym pomiarów jego natężenia mogą dokonywać tylko laboratoria upoważnione przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego, należy jednoznacznie stwierdzić - nie, nie jest. Czynniki szkodliwe dla zdrowia w środowisku pracy, o których mowa w art. 227 i 228 kodeksu pracy wymienione są taksatywnie w załącznikach do wydanego na podstawie art. 228

Czekamy z niecierpliwościa na komentaz kolego Czesławie…
Pozdrawiam

W chwili przerwy, pozwolę sobie zacytować odpowiedź v-ce dyrektora Departamentu Warunków Pracy PIPu na zadane pytanie:

“czy odpowiedź Pana A.S. jest oficjalnym stanowiskiem PIPu, czy są to prywatne opinie tegoż Pana”

Odpowiedź:

“odpowiedź pana A.S. związana z jego artykułem zamieszczonym w miesięczniku ATEST Ochrona Pracy (nr 12/2000) była jego własnym poglądem.
Fakt zatrudnienia ww. w Państwowej Inspekcji Pracy w tym przypadku nie ma znaczenia.”

Pozdrawiam

Witam kolegów
Temat pomiarów natężenia oświetlenia pojawia się wielokrotnie na łamach forum. Prawidłowe oświetlenie stanowiska pracy, zmniejsza ryzyko powstania zagrożenia wypadkowego, poprawia ogólny stan bezpieczeństwa pracy. Natomiast “oświetlenie” nie jest czynnikiem szkodliwym; w żadnym akcie prawnym nie ma takiego zapisu. A zatem pomiary natężenia oświetlenia nie mogą stanowić działalności statutowej Sanepidu związanej z ustawą z dnia 14.03.1986r(Dz.U. nr 12), wraz z pożniejszymi zmianami. Innymi słowami- Senepid nie ma monopolu na wykonywanie tych usług.
Statutowym organem nadzoru i kontroli w zakresie bhp ( w tym tematyka pomiarów natężenia oświetlenia stanowiska pracy ) jest w kompetencji Państwowej i Społeczna Inspekcja Pracy [Dz.U nr 54 poz 178 , nr 35 poz 163 z 1985r, wraz z późniejszymi zmianami].
Czyli Pan Ispektor PIP, w czasie kontroli Zakładu (w temacie oświetlenia) może rządać przedłożenia :

1. “Ocenę ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy” (jednym z elementów oceny jest oświetlenie)
  2. “Instrukcji eksploatacji oświetlenia”
  3. Protokołow pomiaru oświetlenia + protokołów pomiaru izolacji i ochrony przeciwporażeniowej obwodów oświetleniowych
    Jeżeli jest ich brak - wydaje nakaz z podstawą prawną i terminem realizacji.
    Ponieważ, jestem autorem opracowania “instrukcji eksploatacji oświetlenia” dla jednego z większych Zakładów, a moi koledzy kilku następnych, w trakcie opracowania instrukcji wystąpił temat kwalifikacji osób wykonujących pomiary natężenia oświetlenia. W tym temacie PIP zajęła następujące stanowisko " nie istnieje żaden akt prawny mówiący o dodatkowych uprawnieniach osób wykonujących takie pomiary - czyli zgodnie z KP pomiary może wykonywać osoba posiadająca niezbędne umiejętności do wykonywania takich pomiarów". Jeśli Zakład posiada własne laboratorium pomiarowe które wykonuje takie pomiary to sprawa jest oczywista.
    Natomiast jeśli Zakład zleca usługę firmie zewnętrznej, to zleceniodawca poprosi (lub nie) wykonawcę o dokument stwierdzający jego kompetencje do wykonania tego typu usługi. I tutaj koledzy pomiarowcy świadczący usługi w ramach prowadzonej działalności gospodarczej muszą się liczyć z tym, że dla utrzymania się na rynku dla tego typu usług muszą dla podparcia zdobyć dodatkowy papierek ( zaświadczenie, certyfikat). Ośrodki Szkolenia BHP organizują tego typu kursy. Na wyszukiwarce internetowej pod hasłem [szkolenia BHP] znajdą koledzy niezbędne informacje.

Pozdrawiam kolegów

Witam Panów.
Panie Wiesławie Czyż ,może jestem w błędzie ale dla mnie nie jest ważne prywatne stanowisko czy też oficjalne jeżeli jest podstawa prawna. Pan zareagował na ten list i otrzymał Pan odpowiedź która też bardzo wiele wyjaśnia - dla zainteresowanych kolegów podaje dokładne namiary http://www.atest.ceti.pl/listy/l_0102_1.shtml .
Jednoznacznie stwierdzono ,podając bardzo dokładnie podstawy prawne że nie ma Pan jednak racji. I tu proszę się nie gniewać ale w obronie swojego stanowiska w tej sprawie powinien nam Pan podać namiary na jakieś normy aktualnie obowiązujące itd jeżeli gość z PIP-u nie ma racji.
Poza przepychankami kto ma racje a kto nie to niczego sobie nie wyjaśniliśmy.
Najwięcej do sprawy wniósł jednak p Czesław (moim zdaniem) i za to mu wielkie dzięki.
Pozdrawiam Cezar

Pozwolę sobie odpowiedzieć szerzej na temat badania oświetlenia, ale w kilku etapach.
Na początek przedstawię stanowisko Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Najwięcej emocji budzi samo upoważnienie do prowadzenia pomiarów środowiska pracy.
Wydawane jest ono na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (Dz. U. z 1996 r. nr 86, poz. 394) Rozporządzenie to zostało wydane na podstawie art. 227 par. 2 Kodeksu Pracy i jak do tej pory nie zostało uchylone.
Par. 5 pkt. 4 powyższego rozporządzenia stanowi, że pomiary i badania czynników szkodliwych dla zdrowia, występujących w środowisku pracy, mogą być wykonywane przez laboratoria upoważnione przez (państwowego) wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
W tej sprawie jest wyrok, z dnia 16 lipca 1998 r, Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie (sygn. akt I S.A. 254/98) w którym to sąd wyraził pogląd, iż z przepisów nie wynika, aby upoważnienie, a także jego odmowa, wymagały wydania decyzji administracyjnej. Udzielanie upoważnień zatem, choć należy do kompetencji Inspekcji Sanitarnej, nie stanowi sprawy rozstrzyganej decyzją administracyjną w rozumieniu Kodeksu postępowania administracyjnego.
Upoważnienia, zdaniem Sądu, nie nadają żadnych uprawnień stronie. Z przepisu par. 5 pkt. 4 wynika natomiast uprawnienie dla organu Inspekcji Sanitarnej.
Sąd pokreślił także, że upoważnienie do wykonywania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w żadnym razie nie ma charakteru zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej, zwłaszcza, że nie mające upoważnienia laboratoria mogą wykonywać badania i pomiary, jeżeli uzyskają stosowną akredytację. (par. 5 pkt 3 rozporządzenia)
Upoważnienie sprowadza się do oświadczenia woli wojewódzkiego inspektora sanitarnego, ma więc cywilnoprawny, a nie publicznoprawny charakter.
Zgodnie z wywodem NSA należy uznać, że rozporządzenie w par. 5 pkt 4 nie ogranicza działalności gospodarczej (nie jest to ani koncesjonowanie, ani wydawanie zezwoleń).
Konsekwencją takiego stwierdzenia jest wniosek, iż par. 5 pkt 4 rozporządzenia nie narusza art. 22 Konstytucji, który stanowi, że ograniczenie wolności działalności gospodarczej jest dopuszczalne tylko w drodze ustawy i tylko ze względu na ważny interes publiczny.
Gdyby przyjąć, że określony przepis jest niezgodny z Konstytucją, w szczególności z jej art. 22, to taki pogląd nie powoduje sam z siebie utraty mocy obowiązującej ów przepis.
W tym celu, zgodnie z procedurą, konieczne jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego.
Bez takiego orzeczenia należy uznać, iż dany przepis jest obowiązujący.

(wykorzystano materiały opracowane przez p. Elżbietę Grabowską p.o. wicedyrektora Departamentu Higieny Środowiska w Ministerstwie Zdrowia).

W pierwszym etapie pozwoliłem sobie zająć się tylko samym upoważnieniem, ponieważ ten problem dotyczy nie tylko środowiska elektryków i pomiarów natężenia oświetlenia.

W związku z tym, że jestem chyba jedynym elektrykiem na tym forum, który posiada upoważnienie IS do wykonywania pomiarów środowiska pracy w zakresie oświetlenia, pozwolę sobie przedstawić wymagania, które musiałem i muszę spełnić, mając upoważnienie.
1 - kilkudniowe szkolenie teoretyczne i praktyczne w Instytucie Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego. 2 - uzyskanie upoważnienia, 3 - coroczne odnawianie upoważnienia po uzyskaniu pozytywnej opinii po kontroli laboratorium, 4 - wszystkie protokóły badań oświetlenia przekazywane są do IS; w przypadku ewidentnych błędów w „sztuce” groźba cofnięcia upoważnienia (czyli każde pomiary są weryfikowane przez IS).
Posiadany certyfikat kompetencji specjalisty ds. pomiarów parametrów warunków pracy w zakresie oświetlenia elektrycznego i dziennego w myśl powyższego rozporządzenia nie ma żadnego znaczenia. Po prostu poddałem się dobrowolnie procedurom certyfikacyjnym CIOP,
po zdaniu testów i egzaminów i uzyskaniu certyfikatu zleceniodawca ma gwarancję, że wykonane badania będą zgodne z wymaganiami PN i Centralnego Instytut Ochrony Pracy. Jednocześnie traktuję to jako krok w kierunku uzyskania akredytacji.

Jeżeli to Panów zainteresuje mogę przedstawić jeszcze stanowisko Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Inspektoratu Pracy PIP w sprawie badania oświetlenia.
Pozdawiam

Do kolegi Wiesława Czyża
Przesłyłam koledze Protokół Pomiarów wykonanych przez
Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy
Pracownia Badań Środowiskowych

Pomiary wykonano Luksomierzem L-20
Stwierdzono niedostateczne natężenie oświetlenia w punktach 2,5,6,7,9,10,12,13,
14,15,20,21,22,23,25,26,32,35,36,37,40,41,42,43,44,45,46.
Interpetacja wyników wg PN-84/E-02033

Pokój nr 6 Laboratoryjny

opis stanowiska rodzaj ośw. system ośw. wynik pom. norma w Lx

ośw.górne jarzeniowe
w 20 punktach po 2 rury
6 punktów nieczynnych
i 4 rury nad stołami laborat

stół labor.przy drzwiach jarzeniowe górne 570 500
biurko pod oknem jarzeniowe górne 230 300
j.w jarzeniowe górne
i żarowe i miejscowe 877 300
biurko z komputerem
klawiatura komputera jarzwniowe górne
i żarowe i miejscowe 1200 500
i.t.d.

Wykonali pom: St.Asystet d/s Higeny Pracy inż.M.L
KIEROWNIK Pracowni Badań Środowiskowych mgr.S.C

Sprawdził Z-ca Dyrektora d/s Medycznych lek.A.K

Niestety brak podstawowych wiadomości przez w/w ekpertów uprawnionych
przez PWIS wydanego 1995r tworzy bezwartościowe protokóły
nizadali sobie trudu wykonania nawet prostego szkicu

Jeżeli kolega posiada przeszkolenie przez takich pomiarowców to gratuluje,
prawdopodobnie nastepne badania wykona w Zakładzie Karnym

protokóły do wglądu pod nr 0692-514-474

Szanowni koledzy elektrycy
Pomiary natężenia elektrycznego wbrew pozorom są jedne z trudniejszych i
bardzo pracochłonne.
1.pomiary muszą wykonywać 2 osoby
2.pomiarowiec ubrany w ciemny matowy strój.
3.wykonać plan pomieszczenia w skali
a,charakterystystyczne przekroje pomieszczeń w skali
b,dane określające rodzaj ścian,stropu,sufitu,podłogi,nawieszchni
c,wyposażenia technicznego oraz typy liczbe i rozmieszczenie opraw ośw,
a także rodzaj żródła światła i ich parametry techniczne.
d.ponadto na wstępie protokółu należy określić :

• rodzaj wykonywanych czynności
  • liczbe zmian pracy
  • czas użytkowania urządzeń oświetleniowych od początku zaistalowania
  • okresy i rodzaje zabiegów konserwacyjnych
  • temperature powietrza w pomieszczeniu,a dla opraw ze świetlówkami
    równierz temperature powietrza w oprawach
  • wartość napięcia na zaciskach opraw oświetleniowych
  • rozmieszczenie i zawieszenie opraw ośw.na jakiej wysokości h
  • łączna moc zaistalowanych żródeł światła [ W/m2]
  • łączna moc czynnych żródeł światła na W/m2
    4.Pomiary wykonujemy po zapadnieciu zmroku
    [lub szczelnym zasłonieciu okien czarnym materjałem]
    5 wykonać tabele punktów pomiarowych pomieszczenia i stanowisk

Wartość średnia natężenia oświetlenia
E śr = E1 - n

n
Równomierność ośw.
= E min

E śr

Moc całkowita zaistalowanych żródeł światła [W]

Pi = m Pn

Moc zaistalowanych żródeł światła na jednostkie powieszchni [W/m2]

Ps = Pi

s

Współczynniki odbicia : ścian,sufitu,podłogi,stanowisk pracy

= E odb

E pad

Luminacja
L= K Eodb

Stosunki luminacncji
Lt > 30% Lp
Lo > 10% Lp
Ld > 1% Lp
Podstawowe przyrządy: Luksomierz, nitomierz [świadectwo legalizacji wazne]
Voltomierz,termometr rtęciowy.
Podstawowe narzędzia : wskażnik napięcia,kombinerki,drabina,metrówka,
śrubikręt,kreda,ciemny fartuch i kij

Opracować wnioski i zalecenia:n.p.
obnizyć oprawy ośw, zawiesić wiecej lub mniej,umyć klosze rajstry,
a może pomalować pomieszczenie bo jest bardzo brudne

Te czynności opisałem wskrucie, jeżeli koledzy chcą wiecej informacji
na temat wykonywania pomiarów oświetlenia zapraszam do lektury:
1.Poradnik Konserwatora Urządzeń Oświetleniowych
Janusz Strzyżewski WNT W-wa 1979
2.Oświetlenie Elektryczne
Zbigniew Grabowski Henryk Szypowski
PWN Łódz 1972

Zapomniał Pan o ciemnych okularach.

Witam wszystkich.

Bardzo ciekawa dyskusja. Niestety nie zabieram głosu w ww. szczegółach gdyż staram się analizować podstawowe pomiary do 1 kV oraz podstawowe pomiary natężenia oświetlenia.
Lecz z niektórych wypowiedzi dochodzimy prawie do badań kosmicznych.
Gdyby tak wykonywać ww. pomiary w biurze sekretarki – to koszty pomiary całej firmy przekraczały by jej wartość.

A może to jest związane z wejściem do UE, NASA, ZSRR?
Czasami lubię żartować.
Proszę nie brać tego poważnie.
Ale może jest w tym jakiś sens.

Pozdrawiam Krystyn

Niestety PN-84 E -02033 nie wymaga ciemnych okularów
Natomiast pomiary muszą być wykonane zgodnie z wymogami w/w normy.

Szanowny panie Czesławie P- norma PN-84 E -02033 powstała w roku 1984 r., dzisiaj mamy rok 2002.
Projektant w roku 1984 obliczenia oświetlenia wykonywał na kalkulatorze, dzisiaj korzysta z bogatej oferty programów komputerowych. To samo dotyczy wykonywania pomiarów oświetlenia. Współczesne mierniki pozwalają na wprowadzenie wyników pomiarów bezpośrednio do programu komputerowego i wydruk protokołu. A już niewyobrażam sobie pomiarowca chodzącego po zakładzie z termometrem rtęciowym w jednej kieszeni śrubokrętem w drugiej i metrówką za uchem.

Pozdrawiam

Czemu niestety ,norma także nie zabrania noszenia okularów.
Może to i dobrze że od przyszłego roku normy nie będą obowiązkowe.

Na zlecenie N.B.P w W-wie Zakład SPS Elektroenergia w którym pracowałem
jako pomiarowiec wykonał badania ośw.elektr w sali operacyjnej banku i stnowisk
pracy kasjerek.
Przyczyną zlecenia: Kasjerki wielokrotnie mylnie wypłaciły duże sumy pieniedzy
Sala operacyjna banku oświetlona lampami halogenowymi po 1000 W w ilości
łącznej 100 opraw.Lampy zawieszone nad szklanym sufitem matowym.
Natężenie ośw na stanowisku pracy kasjerki 500 - 550 Lx zgodne z PN
Ale odbicie od blatu biurka 450 - 500 Lx nie zgodne z PN,olśnienie prosto w oczy
a zatym zmeczenie wzroku,NKWD wiedziało o tym zjawisku już dawno.
Moje zalecenia po pomiarach:
Zmienić blaty birek z koloru kość słoniowa pow.głatkich, na blaty w kolorze
szrym matowym.
Ponowne pomiary odbicja na stanowiskach wykazały 90 - 110 Lx a to juz zgodne
z PN
Prosze odwiedzic sale operacyjną banku do dziś się nic nie zmieniło i wszyscy
są zadowoleni.
A swoją drogą ciekawy jestem czy Pański miernik wydrukowałdy takie zalecenie?
Przykład 2
Spółdzielnia Transportu Wiejskiego specjalizowała się w rozładunku wagonów
kolejowych,rozładunek węgil,cegła,żwir.płody rolne itp
Zakład w którym pracowałem już byłem szefem Z-9 otrzymał zlecenie na wykonanie badań oświetlenia, na rampach i drogach dojazdowych.
Dość dziwne zlecenie ale klijęt nasz Pan.
Od kierownika jednej z baz dowiedziałem się dlaczego moja firma otrzymała
takie zlecenie.
Okazało się ze w okresie jesienno - zimowym podstawiane są wagony tuż przed
zmrokiem a termin rozładunku 12 godzin. Po tym terminie Spółdzielnia musiała
płacić wysokie kary tak zwane osiowe.
Kierownictwo wpadło na gieljalny prosty pomysł. Zlecili pomiary ośw.w całym
dawnym Wojew.Warszawskim na rampach kolejowych.
Pomiary wykazały ze wszystkie rampy oprucz 2 Dw.Gdański i Falenica 15-17 Lx
toną w ciemnosciach 0,5 -1.5 Lx
Wymogim PN - 71/E-02034 rampy i drogi dojazdowe od 20 do 30 Lx 0,3
Z uwagi na niezapewnienie wymaganego ośw.przez PKP kolej nie mogła naliczać
kar za osiowe.
W listopadzie 84 r wydarzył się wypadek śmiertelny na rampie rozładunkowej w
Nowym Dworze Maz.
Łyzka koparki złapała pracownika zamiast węgla.
Oczywiście Prokurator Sąd Biegli sądowi.
Biegli sądowi uznali ze pomiary oświetlenia wykonane przez SPS Elektroenergie
były wykonane profesjonalnie a wrecz wzorowo.
Natomiast pom.wykonane przez pracownika PKP nie spełnają podstawowych
wymogów i nie mogą być brane pod uwagie przez Sąd.
Sąd uznał wine PKP za zaniedbanie w ośw.rampy i nakazał wypłacenia
odszkodowania rodzinie.
Prosze sobie odpowiedzic na pytanie czy warto wykonywac pomiary ośw.
profesjonalnie i zgodnie z PN.

P.s
Ciekawe czy koledzy pomiarowcy wiedzą że pomiary elektryczne i ochronne
mogły wykonywać wyłącznie,Instytucje Państwowe i Uspołecznione.
Zatwierdzone przez Okręgowy Oddział SEP.
W W-wie uprawnione były SSP Uniwesytas,SPS Elektroenergia,SP Elektromoc
Elektromontarz.SP Strażak.
Natomiast Cennik nr Z-72 wydany był przez MSW
a grupa pomiarowa nie mogła przekroczyć 90 zł za 1 rob/godz

Panie Czesławie pisząc o ciemnych okularach miałem na myśli dobór środków w zalezności od złożoności i celu pomiarów.Z całym szacunkiem dla Pana wiedzy i doświadczenia w normie nie doczytałem się wymogu matowego stroju, i rtęciowego termometru za to konieczności użycia reflektrometru .
Dziękuje za ostatnią wypowiedz takie przykłady bardziej docieraja do wyobrazni.
Przyład banku potwierdza naszą niedostateczną wiedzę o projektowaniu i pomiarach oświetlenia -tego nie wyczyta się w żadnych książkach i tego nie przewidzi komputer.
Wynika z tego że błędu projektanta lub wykonawcy nie zauwazył pomiarowiec przy odbiorze!
Prosze o podanie paru porad praktycznych dotyczacych pomiarów oświetlenia.
Z powazaniem
Czy ktoś z uczestników forum przeprowadzał pomiary oświetlenia w kopalniach wg normy Pn-G–02600 z 1996r?

Nie doczytał Pan do końca moją wypowiedź. Przeszkolony zostałem przez dr Marca w Instytucie Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu oraz poddałem się w tym roku dobrowolnym egzaminom w Ośrodku Certyfikacji Kompetencji Peronelu Centralnego Instytutu Ochrony Pracy.
A panie z SANEPIDU, ponieważ nie chce im się pracować np. latem w nocy w ramach "zespołów gospodarczych" potrafią napisać, badając oświetlenie elektryczne w dzień, - badano przy oświetleniu mieszanym. Oczywista bzdura i niezgodne z PN.
Teraz trochę ogólnie - należy domniemywać, że Panowie cały czas rozmiawiają o oświetleniu elektrycznym.
Ponieważ padło również takie stwierdzenie, że pomiary natężenia oświetlenia są pomiarami elektrycznymi, to należy zadać pytanie czemu nie dyskutujemy o badaniu oświetlenia dziennego ? Przecież używamy tego samego przyrządu pomiarowego, który mierzy prąd po zamianie energii świetlnej w głowicy fotometrycznej. Obowiązkowość badania oświetlenia dziennego jest taka sama jak elektrycznego.
Nie badanie oświetlenia dziennego może skutkować tym, że pracownik będzie pracował w dzień w pomieszczeniu niedoświetlonym; a gdybyści Panowie badali oświetlenie dzienne w takim przypadku, to wynik może byc tylko jeden - zastoswać oświetlenie stałe uzupełniające oświetlenie elektryczne. (podstawa PN - 84 / E - 02033 tabela 6. Program badań pkt. n
Pozdrawiam

Uzupełniając odpowiedź wysłana przed chwilą, mogę powiedzieć, że pobyt w Zakładach Karnych nie jest mi obcy. Do roku 1996 zajmowałem sie dodatkowo naprawami sprzętu TV. Pracując w serwisach, które swiadczyły usługi gwarancyjne, często byłem “gościem” w celach pensjonariuszy Zakładów Karnych.
Ponownie pozdrawiam

Uzupełnie jeszcze część ogólną mojej wypowiedzi - nie rozumiem, dlaczego elektrycy uparli się na badania oświetlenia elektrycznego (pomijając dyskretnym milczeniem badania oświetlenia dziennego).
Idąc “śladem” pomiary oświetlenia są pomiarami elektrycznymi, dlaczego nie badacie Panowie hałasu - przecież mikrofon zamienia fale akustyczne na prąd i miernik poziomu dźwięku mierzy prąd, dlaczego Panowie nie badacie drgań -przecież głowica pomiarowa zamienia drgania na prąd i t.d.
Padło również stwierdzenie, że nasze zaświadczenia kwalifikacyjne upoważniają do pomiarów oswietlenia. Tak sobie oglądam te swoje 4 świadectwa i jakoś nie mogę zauważyć stosownego wpisu. Może ktoryś z Panów ma lepszy wzrok i wskaże mi punkt w którym jest to napisane.
Pozdrawiam