Pomiary oświetlenia po wymianie instalacji

Witam.
Mam wymienić starą instalacje oświetleniową w bloku w 14 pomieszczeniach typu strych.
Zakres prac:
-zerwanie starej instalacji
-położenie nowej inst. w rurkach
-montaż nowych włączników
-montaż nowych opraw oświetleniowych
-pomiary
Moje pytanie brzmi:Jakie pomiary tej wymiany instalacji oświetlenia powinienem zrobić żeby inwestorowi wystarczyło?

Witam. Najlepiej wszystkie pomiary zrobić. Nie ma to wystarczyć inwestorowi, tylko Kolega ma to wykonać kompletnie. Czyli: pomiary rezystancji izolacji, pomiar różnicówki, oraz pomiar impedancji pętli zwarcia, no i oczywiście pomiary natężenia oświetlenia.

Witam
Kolega wyżej już określił.
Wiadomo, że po wykonanej pracy trzeba po sobie sprawdzić, ale to wszystko winno być zapisane w umowie.
Jeden ma wiedzieć co i jak wykonać, a drugi za co płaci.

STANCA

A czy instalacje na strychu powinienem położyć w rurkach niepalnych czy mogą być zwykłe.Odbiorów budowlanych nie będzie.Inwestor też się nie określił jaki materiał ma być użyty.Jednak są to pomieszczenia które są ogólnie dostępne przez mieszkańców.I jeszcze jedna najważniejsza sprawa.Czy mam wyszczególnić prace w kosztorysie i podać ceny za poszczególne etapy typu:Zerwanie starej instalacji,położenie nowej instalacji w rurkach,Montaż opraw oświetleniowych,montaż włączników,przewierty w ścianach betonowych,połączenie w puszkach,pomiary?

Zrób to Kolego w zwykłych rurach ,RL" i będzie dobrze. Rury niepalne, to chyba stalowe :slight_smile:
Oczywiście najlepiej jest jak każdą pracę wyceni sie z kosztorysu, potem napisze umowę, następnie protokół odbioru robót, i na końcu faktura.
Gdy wycena robiona jest z sufitu, bardzo łatwo jest ją podważyć, i z zapłatą mogą być kłopoty później.

Dziękuję koledzy za pomoc.Zabieram się za pisanie kosztorysu.Rury niepalne są nie tylko stalowe.Są z tworzywa ale nie pamiętam z jakiego:)Wycenę robię na papierze więc Inwestor nie będzie mógł podważyć ceny jeśli ją zaakceptuje.Co fachowcy to fachowcy:)Wiedziałem że mi pomożecie.Wielkie dzięki

Przewody w rurach ochronnych zwiększają bezpieczeństwo , ale ważniejszy jest osprzęt- tam występują grzania