Pomiary ochronne w sieci IT

Witam kolegów i koleżanki z forum.
Ostatnio stanełem przed ciężkim zadaniem w firmie, a mianowicie muszę zrobić pomiary elektryczne żurawia wieżowego.
Dodam ,że żuraw zasilany jest kablem 4-przewodowym 3fazy + PE czyli sieć IT
Chcialbym sprawdzić warunek dla tego układu.
Warunek
Ra x Id< Ul

Jak praktycznie pomierzyc prąd pojedyńczego doziemienia ? Czy trzeba mieć do tego jakiś specjalny miernik? Posiadam Sonela mpi 520 czy istnieje możliwość pomiaru Id za pomocą tego miernika ?
W rozdzielni zasilającej żuraw znajduje się przekaźnik z przekladnikiem farantiego, na przekaźniku ustawiony jest czas oraz prąd zadziałania wyłącznika różnicowoprądowego,
Czy różnicówka zadziała skoro nie ma przewodu neutralnego ?
Liczę na Waszą pomoc.
Dodam ,że nigdy wcześniej nie miałem doczynienia z siecia IT

Prąd pojedynczego zwarcia z ziemią ma charakter prądu pojemnościowego i jego
ograniczona wartość (zwykle poniżej 1A) nie wystarcza do spełnienia warunku szybkiego
wyłączenia, ale za to z reguły występuje skuteczne obniżenie napięcia dotykowego
do bezpiecznego w danych warunkach środowiskowych, zwykle 50V lub 25V.
Powyższe wymaganie określone jest wzorem:
RA· Ia ≤ UL
gdzie: RA - suma rezystancji uziomu i przewodu ochronnego łączącego uziom z częścią
przewodzącą dostępną,
Ia - prąd pojedynczego zwarcia między przewodem fazowym a częścią
przewodzącą dostępną (prąd doziemny),
UL - napięcie dotykowe dopuszczalne długotrwale.
Natomiast inna bajka to podwójne zwarcie doziemne i czasy wyłączenia tych zwarć.

Ia - prąd pojedynczego zwarcia między przewodem fazowym a częścią
przewodzącą dostępną (prąd doziemny),
Mam sam takie zwarcie zasymulować?
np. przykładając przewód fazowy do uziemienia a następnie cęgami sprawdzić jaki prąd doziemny plynie ?
Dzięki za zainteresowanie :slight_smile:

Witam.

Możesz, instalując (tymczasowo) w układzie bezpiecznik o małej wartosci/małym prądzie znamionowym.

Proponuję usunąć wyraz “czyli”, ponieważ nie jest to równoważne. Odbiornik może być zasilany kablem 4-przewodowym 3fazy + PE, gdyż nie potrzebuje do swojej pracy przewodu N, np betoniarka. Ale nie ogranicza to jego zasilania wyłącznie do sieci IT. Może być zasilany z dowolnego układu sieciowego.

Czy różnicówka zadziała skoro nie ma przewodu neutralnego ?

Tak. W takim przypadku biegun N w RCD pozostawia się niepodłączony.

Dodam ,że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z siecią IT

To zwracam uwagę, aby nie próbować podłączać odbiorników jednofazowych 230V pomiędzy L a PE. (np obwodów sterowniczych). Konieczny jest transformator 400/230V. Bardzo często elektrycy niedoświadczeni w sieciach IT robią sobie i urządzeniom kłopotów. W przypadku doziemienia 1 fazy następuje katastrofa :slight_smile:

A jak jest zrealizowana w tym zakładzie sieć 230/400V z izolowanym punktem neutralnym?

Normalnie jak każda sieć IT myśli kolega że sieci 400V nie ma z izolowanym punktem neutralnym ? Jak kolega poleży trochę dłużej w szpitalu to się rozejrzy .A bo jak będzie miał okazję popływać na statkach.

Dziękuję kolegom za fachową i szybką pomoc.
Jednak tematem zajeła się firma z zewnątrz.
A ja zabieram się do lektury aby uzupełnić swoje braki.
Pozdrawiam :slight_smile:

Nie myślę, że nie ma takich sieci, tylko pytam w jaki sposób jest realizowane zasilanie takiej sieci? Czy mamy od stacji transformatorowej system IT 3 przewodowy a obudowy SA uziemiane 4 przewodem? Jak zasila sie odbiorniki o napięciu znamionowym 230V?

To proste taki sam trafo tylko ma napięcie 3x230V

Jak już jeden z kolegów zauważył takie stwierdzenie może dać przekonanie że pytający nie wie w jakiej sieci pracuje zasilanie żurawia i od tego trzeba było zacząć.

Koledzy,a jakie jest zasilanie obiektu skąd żuraw bierze swoje napięcie, bo coś mi się wydaje,że mylicie układ sieci IT z TT.

Koledzy,a jakie jest zasilanie obiektu skąd żuraw bierze swoje napięcie, bo coś mi się wydaje,że mylicie układ sieci IT z TT.

A dlaczego nie z TN-C
A jeśli ktoś chce widzieć jaki jest układ sieci np na salach operacyjnych to odpowiem,że jest t o układ pseudo IT podobny po prostu do IT ale nie IT

Kolega Sylwester rzuci jakiś schemat trochę opisze to się zapoznamy, wiedza jest zawsze w cenie.

Na terenie firmy, gdzie wykonuję pomiary obecny jest między innymi układ sieci IT 500V. To po Niemcach. Pomiary pętli zwarcia wykonuje się przez pomiar na odbiornikach(np. na silnikach) między 2 fazami. Miernik MZC ale na 600V.

Pomiary pętli zwarcia wykonuje się przez pomiar na odbiornikach(np. na silnikach) między 2 fazami.

I jakie wyniki pomiarów są dopuszczalne, by ochrona przeciwporażeniowa była spełniona ?
Czego one dotyczą ? PE już Was nie interesują ?
Uziemienie nie jest brane pod uwagę ?

Pseudo IT bo transformator separacyjny ma kilkanaście odbiorów i przewód PE jest jak w układzie TN-S połączony z punktem N transformatora.

Czy kolega wie o czym pisze ?

Nawet kolego nie umiesz zacytować całego zdania.

Czyli TN, no bo jak inaczej?W IT nie ma połączenia uzwojeń transformatora z potencjałem ziemi, lub połączenie jest przez impedancje/rezystancję.

cytat: "International standard IEC 60364 distinguishes three families of earthing arrangements, using the two-letter codes TN, TT, and IT.

The first letter indicates the connection between earth and the power-supply equipment (generator or transformer):

T
Direct connection of a point with earth (Latin: terra);
I
No point is connected with earth (isolation), except perhaps via a high impedance.

The second letter indicates the connection between earth and the electrical device being supplied:

T
Direct connection of a point with earth
N
Direct connection to neutral at the origin of installation, which is connected to the earth "