Witam kolegów i koleżanki z forum.
Ostatnio stanełem przed ciężkim zadaniem w firmie, a mianowicie muszę zrobić pomiary elektryczne żurawia wieżowego.
Dodam ,że żuraw zasilany jest kablem 4-przewodowym 3fazy + PE czyli sieć IT
Chcialbym sprawdzić warunek dla tego układu.
Warunek
Ra x Id< Ul
Jak praktycznie pomierzyc prąd pojedyńczego doziemienia ? Czy trzeba mieć do tego jakiś specjalny miernik? Posiadam Sonela mpi 520 czy istnieje możliwość pomiaru Id za pomocą tego miernika ?
W rozdzielni zasilającej żuraw znajduje się przekaźnik z przekladnikiem farantiego, na przekaźniku ustawiony jest czas oraz prąd zadziałania wyłącznika różnicowoprądowego,
Czy różnicówka zadziała skoro nie ma przewodu neutralnego ?
Liczę na Waszą pomoc.
Dodam ,że nigdy wcześniej nie miałem doczynienia z siecia IT
Prąd pojedynczego zwarcia z ziemią ma charakter prądu pojemnościowego i jego
ograniczona wartość (zwykle poniżej 1A) nie wystarcza do spełnienia warunku szybkiego
wyłączenia, ale za to z reguły występuje skuteczne obniżenie napięcia dotykowego
do bezpiecznego w danych warunkach środowiskowych, zwykle 50V lub 25V.
Powyższe wymaganie określone jest wzorem:
RA· Ia ≤ UL
gdzie: RA - suma rezystancji uziomu i przewodu ochronnego łączącego uziom z częścią
przewodzącą dostępną,
Ia - prąd pojedynczego zwarcia między przewodem fazowym a częścią
przewodzącą dostępną (prąd doziemny),
UL - napięcie dotykowe dopuszczalne długotrwale.
Natomiast inna bajka to podwójne zwarcie doziemne i czasy wyłączenia tych zwarć.
Ia - prąd pojedynczego zwarcia między przewodem fazowym a częścią
przewodzącą dostępną (prąd doziemny),
Mam sam takie zwarcie zasymulować?
np. przykładając przewód fazowy do uziemienia a następnie cęgami sprawdzić jaki prąd doziemny plynie ?
Dzięki za zainteresowanie
Proponuję usunąć wyraz “czyli”, ponieważ nie jest to równoważne. Odbiornik może być zasilany kablem 4-przewodowym 3fazy + PE, gdyż nie potrzebuje do swojej pracy przewodu N, np betoniarka. Ale nie ogranicza to jego zasilania wyłącznie do sieci IT. Może być zasilany z dowolnego układu sieciowego.
Czy różnicówka zadziała skoro nie ma przewodu neutralnego ?
Tak. W takim przypadku biegun N w RCD pozostawia się niepodłączony.
Dodam ,że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z siecią IT
To zwracam uwagę, aby nie próbować podłączać odbiorników jednofazowych 230V pomiędzy L a PE. (np obwodów sterowniczych). Konieczny jest transformator 400/230V. Bardzo często elektrycy niedoświadczeni w sieciach IT robią sobie i urządzeniom kłopotów. W przypadku doziemienia 1 fazy następuje katastrofa
Normalnie jak każda sieć IT myśli kolega że sieci 400V nie ma z izolowanym punktem neutralnym ? Jak kolega poleży trochę dłużej w szpitalu to się rozejrzy .A bo jak będzie miał okazję popływać na statkach.
Dziękuję kolegom za fachową i szybką pomoc.
Jednak tematem zajeła się firma z zewnątrz.
A ja zabieram się do lektury aby uzupełnić swoje braki.
Pozdrawiam
Nie myślę, że nie ma takich sieci, tylko pytam w jaki sposób jest realizowane zasilanie takiej sieci? Czy mamy od stacji transformatorowej system IT 3 przewodowy a obudowy SA uziemiane 4 przewodem? Jak zasila sie odbiorniki o napięciu znamionowym 230V?
Jak już jeden z kolegów zauważył takie stwierdzenie może dać przekonanie że pytający nie wie w jakiej sieci pracuje zasilanie żurawia i od tego trzeba było zacząć.
Koledzy,a jakie jest zasilanie obiektu skąd żuraw bierze swoje napięcie, bo coś mi się wydaje,że mylicie układ sieci IT z TT.
A dlaczego nie z TN-C
A jeśli ktoś chce widzieć jaki jest układ sieci np na salach operacyjnych to odpowiem,że jest t o układ pseudo IT podobny po prostu do IT ale nie IT
Na terenie firmy, gdzie wykonuję pomiary obecny jest między innymi układ sieci IT 500V. To po Niemcach. Pomiary pętli zwarcia wykonuje się przez pomiar na odbiornikach(np. na silnikach) między 2 fazami. Miernik MZC ale na 600V.
Pomiary pętli zwarcia wykonuje się przez pomiar na odbiornikach(np. na silnikach) między 2 fazami.
I jakie wyniki pomiarów są dopuszczalne, by ochrona przeciwporażeniowa była spełniona ?
Czego one dotyczą ? PE już Was nie interesują ?
Uziemienie nie jest brane pod uwagę ?