Pomiary ochronne urządzeń przenośnych.

Witam wszystkich. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czym się kierować przy pomiarach rezystancji żyły ochronnej przewodu zasilającego urządzenia przenośnego przemysłowego. Chodzi mi o to, że według normy PN-EN 60335-1 rezystancja “między zaciskiem uziemiającym przyrządu lub stykiem uziemiającym wtyku a częścią dostępną metalową powinna być mniejsza od 0.1”. Natomiast dalej jest zastrzeżenie, że rezystancji żyły uziemiającej przewodu zasilającego nie uwzględnia się przy pomiarze. Czyli raz można mierzyć rezystancję między stykiem uziemiającym wtyku a urządzeniem, a później nie można. Jak to wkońcu jest, bo nie wiem co mam zrobić z niektórymi urządzeniami. Czekam na odpowiedzi.

Witam Kolegę Guzio i Kolegów na Forum.

Proponuję nie męczyć sie z PN EN 60335-1 bo norma ta dotyczy badań sprawdzanych podczas badań typu. W żadnym miejscu nie jest tam napisane że dotyczy także badań okresowych. Osobiście nie spotkałem się z przepisem krajowym dotyczącym zakresu, metodyki oraz kryteriów oceny wyniku w odniesieniu do urządzeń (zarówno stałych jak i przenośnych) w badaniach okresowych. Można spotkać opracowania gdzie autorzy próbują “naciągać” wymagania norm dotyczące badań typu jako wymagania dla badań okresowych.

Proponuję opracować swoją instrukcję opartą o wymagania przepisów niemieckich, gdzie nie ma dylematu czy z przewodem przyłączeniowym czy bez oraz co zrobić jak przewód jest długi.

Materiały na ten temat mozna znależć na stronie:

http://www.von-grambusch.de/VDE/VDE1.htm

Schutzleiterwiderstand

Meßverfahren
Schutzklasse I
niederohmige Widerstandsmessung des Schutzleiters < 0,3 Ohm für Geräte mit Anschlußleitung bis 5m Länge zuzüglich 0,1Ohm je weitere 7,5m

Sposób, w jaki dokonuje się poszczególnych sprawdzeń jest opisany np. w instrukcji miernika SECUTEST, która jest pod adresem:

http://www.gmc-instruments.com/resources/p2/secutest_s3/ba_d.pdf

Proszę wybaczyć, że nie tłumaczę, ale w tym języku nie czuję się najlepiej, może Koledzy wspomogą.

Pozdrawiam

Teodor