pomiary ochronne dzwigow...

Szanowne Grono!
dostałem niedawno oferte pamiaru dzwigow w wiezowcach.
Nie bardzo wiem jak sie za to zabrac i jak wykonac pozniej
protokoły z pomiarów. Prosze o jakies wskazowki.
Z gory dziekuje!
Arek.

Witam

Po prostu tego nie rob !!!

Nie obraz sie, ale mam nadzieje, ze zaden poczatkujacy i anonimowy czlowiek nie robi pomiarow dzwigow w wiezowcu w ktorym mieszkam.

pozdr. Piotr

Witam

Sorry, napisalem anonimowy chociaz sie podpisales.

pozdr.Piotr

Bez uprawnień UDT w zakresie konserwacji urządzeń dźwigowych w/g obowiązujących przepisów, jesteś osobą postronną i wejście dla Ciebie do maszynowni windy jest zabronione.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Przypuszczam iż Kolega Początkujący wygrał jakiś przetarg
na pomiary wieżowców wraz z pomiarami dźwigów.

=== Kolego Czesławie ===
Może się mylę, ale wg mnie jeśli pomiarowiec otrzymał zlecenie od administratora obiektu to ma prawo wejść do maszynowni
i wykonać pomiary. Oraz pomierzyć drzwi dźwigu na poszczególnych kondygnacjach.
Poza tym każdy konserwator elektryk danego obiektu musi mieć prawo wstępu do maszynowni dźwigów. Osobiście będąc konserwatorem na Politechnice Krakowskiej ok. 30 lat temu wielokrotnie uwalniałem studentów z kabiny dźwigu gdy kabina wyskoczyła poza krańcowy lub brakło prądu. Jak działa obecnie pogotowie dźwigowe to nie wiem, ale w tamtych czasach można było czekać i trzy godziny.

=== POMOCY ===
Akurat ten temat interesuje również naszą firmę, gdyż jesteśmy na etapie dołączenia nowych protokołów do naszego programu. Posiadamy kilkanaście wzorów propozycji ww. protokołów, które mają różne rozbieżności.

Dlatego jeśli Koledzy mają jakieś wzory owych protokołów to bylibyśmy wdzięczni za ich przesłanie na naszą skrzynkę.
Po głębokiej analizie i uzgodnieniach z kompetentnymi osobami przedstawimy jak wg nas taki protokół powinien wyglądać.

Liczę na pomoc Kolegów i z góry dziękuję.

Pozdrawiam Krystyn

Kolego Krystynie

Po serii nieszczęśliwych wypadków z udziałem dźwigów w blokach, co można było oglądać w serwisach informacyjnych TV, zaostrzono przepisy w zakresie uprawnień do konserwacji i obsługi urządzeń technicznych, jak również wyposażenia technicznego.
Temat uprawnień poruszono na jednym z wątków Forum dotyczącym suwnić, ale temat ten dotyczy również dzwigów ( pozwolę sobie przypomnieć ).

Re: jakie uprawnienia na suwnice?
Autor: Czesław
Data: 03-01-20 22:48

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA GOSPODARKI z dnia 18 lipca 2001 r. w sprawie trybu sprawdzania kwalifikacji wymaganych przy obsłudze i konserwacji urządzeń technicznych. (Dz. U. Nr 79, poz. 849). Do konserwacji (napraw)suwnic, należy uzyskać dodatkowe uprawnienia wydawane przez UDT niezależnie od posiadanych uprawnień SEP. Wniosek o sprawdzenie kwalifikacji składa się w Oddziale UDT. Komisja kwalifikacyjna, po stwierdzeniu kompletności wniosku wyznacza termin egzaminu sprawdzającego kwalifikacje. Egzamin składa się z części teoretycznej i praktycznej.
Wzór wniosku znajduje się w załączniku 1 do Rozporządzenia.

W DTR każdego, dżwigu jak również “Książce rewizji dżwigu - w części informacyjnej dla użytkownika” jest zapis [w maszynowni windy towarowo-osobowej mogą przebywać tylko konserwatorzy i osoby uprawnione].
Najczęściej konserwator elektryk w bloku, posiada również uprawnienia w zakresie konserwacji dźwigów, jak również wykonuje pomiary elektryczne ( tak jest w mojej Sp-ni).

To że kolega początkujący, dostał taką ofertę może w/g mnie wynikać tylko z procedury przetargowej (musi być określona ilość ofert). A ostatecznie pomiary i tak wykona osoba rekomendowana przez UDT - tak to wygląda w rzeczywistości.

Pozdrawiam i życzę
powodzenia Czesław

Panie Czesławie
nie zgodzę się
Czy elektryk bez uprawnień UDT może wykonać pomiary urządzeń dzwigowych- TAK,jezeli będzie mu pomagał elektryk z uprawnieniami DT.
Nie Każdy elektryk z uprawnieniami UDT ma uprawnienia do wykonywania pomiarów elektrycznych.
A tak naprawdę praktycznie najlepiej jak wykonuje powyższe pomiary konserwator danego urządzenia.

Witam

Panie ak, teoretycznie elektryk bez uprawnień może wykonać pomiary urządzeń dźwigowych jeżeli będzie mu pomagał elektryk z uprawnieniami UDT. Praktycznie, ja tego nie widzę, jeżeli te prace mają być wykonane w sposób bezpieczny, a elektryk po raz pierwszy ma doczynienia z instalacją dźwigu. Ponadto proszę się odnieść do kolegi początkującego
Cytat : Nie bardzo wiem jak sie za to zabrac i jak wykonac pozniej protokoły z pomiarów.
Moje wypowiedzi proszę traktować w powiązaniu z cytatem kolegi początkującego

Pozdrawiam
Czesław