Zwracam się z prośbą o informację na temat jakie pomiary należy wykonać przy nowo wykonywanych szafach sterowniczych, jak powinny wyglądać protokoły z przeprowadzonych pomiarów, ewentualnie gdzie mam szukać takich informacji.
Cze Darku. Od kilku dni obserwuję jak to forum działa i jestem pesymistą. W całej Polsce panuje rozpiździaj, bo nie jesteśmy nauczeni demokracji… I nic nie obowiązuje, bo nie ma przepisów wykonawczych w sensie rozporządzeń. Natknąłem sie na normę PN-E-04700:1998 gdzie znalazłem tytuł który Ciebie interesuje w pkt. 7.3 Rozdzielnice prefabrykowane nn. Nie spodziewaj sie , że którys z Panów forumiastów Ci pomoże… zajmują się zaleceniami wymian przewodów oświetleniowych w 20 mieszkaniach, bo użyto żyły zielono-żółtej niezgodnie z przepisami oraz niewłaściwqych przewodów w innych przypadkach, bo norma określa kolor jako błękitny lub jasnoniebieski, a producenci robią niebieski, czyli niezgodny z postanowieniami nieobowiązujących podobno norm. Normy tylko zalecają, a w ogóle, to norma to jest zbiór wiedzy technicznej i możesz uzywac norm np. z Bali, bo jest demokracja… każdy ma pilnować własnego nosa i tak właśnie wygląda demokracja…
tam nie ma żadnych problemów. Wszystko jest jasne.
Dobrze że dzisiejsze dyski serwerów mają dużą pojemność,
bo tam jest tyle problemów że na dyskietce się nie zmieści.
Kolego zadane pytanie dot. szaf sterowniczych jest tak rozległe że trudno to opisać. To jest tak samo jakbym zadał pytanie
“Jak wykonywać pomiary w obiektach budowlanych”.
=== szafa sterownicza ===
układu AKPiA,
oświetlenia ulicznego,
rozdzielnia osiedlowa,
rozdzielnia blokowa,
czy złącze np.: ZK-3.
=== pomiary 1 ===
sprawdzenie układu wg projektu,
sprawdzenie działania systemów przekaźnikowych,
itp.
W tym przypadku w DTR danej szafy wpisujemy “sprawdzono…”
=== pomiary 2 ===
badanie rezystancji izolacji wszystkich szyn na izolatorach – każda oddzielnie,
sprawdzenie ciągłości przewodu PE na całej jego długości,
sprawdzenie wył. RCD,
itp.
W tym przypadku w DTR danej szafy wpisujemy
“pomiary izolacji szynoprzewodów wynoszą nin. XXXX Momh oraz można dołączyć pomiary RCD”
=== end ===
Pragnę nadmienić iż jest to tylko moje zdanie podparte wieloletnią praktyką a nie przepisami.
Co do jednoznacznych przepisów to wątpię czy takowe istnieją.
Kolego Krystyn…a co mnie obchodzi zwarcie spowodowane wg. redaktorka gazety pitsburskiej przez gołębie jednoczesnie klapiące skrzydłami na linii 21 kV w Pitsburgu i konsekwencje wiadome … a tak apropos: to oni nie mają SPZ? Wole juz sowietskie wynalazki bo niejednokrotnie przekonałem się, że mimo pozornej prymitywności i “opasnosti” sa skuteczne… (dotyczy to także napraw telewizorów tipa “Elektron”)
Ale wiadomo, że na doniesieniach gazet nie należy sie opierać… wystarczy przeczytać cytat kolegi Szymona… A może faktycznie waści skorzystasz z zachęty? Dobrze byłoby mieć jednego znającego przepisy od podszewki , zeby nie uchwalano taki bzdur…
Wgłebiając sie (ale nadal powierzchownie) w zalecony link, widzę, że koledzy z USA bardziej rzetelnie podaja wskazówki bądź to w postaci linków lub konkretne rzeczowe swoje przemyślenia… nie spotkałem dyskusji nt. kolorów , a jedyne co mozna im zarzucić, to zbyt głebokie niekiedy cofanie sie w czasie… ale oni chyba nie maja takiego szczęscia, aby w ciągu np. 4 lat 10krotnie zmieniać normy lub poprawiać przepisy, albo też wprowadzać taki zamęt, że jak widzę często Panowie sami nie wiecie czasami co odpisać, bo zbyt wiele jest nieokreśloności, a ja np. jednak jestem przyzwyczajony do rozpotrządzeń, chociaż te obecne zmieniają sie jak barwa kameleona (sam błękit wychodzi) lub zupełnie znikają