Szanowne grono kolegów!
mam pytanie dotyczące wykonywania pomiarów natężenia oświetlenia.
Pytanie dotyczy następującej żeczy:
w przedmiarach inwestorskich inwestor zapomniał ująć punkt dotyczący tych pomiarów, ja jako oferent także zapomniałem .Ustalono na podstawie mojej oferty cenę ryczałtową ale teraz inwestor domaga się wykonania takich pomiarów bez dodatkowych opłat. Co w tym zakresie mówią przepisy i normy.
Pozdrawiam Tomek
Moim zdaniem wyniki pomiarów natężenia oświetlenia są potrzebne tylko przy zgłoszeniu obiektu do użytkowania - mogą ich zażądać PIP i Sanepid (ze względu na przepisy o stanowiskach pracy) oraz straż pożarna (ze względu na przepisy o oświetleniu dróg ewakuacyjnych). Dlatego najważniejsze w praktyce są pomiary natężenia oświetlenia na stanowiskach pracy (biurka, lady sklepowe ale też kotłownie i półki w magazynach) oraz pomiary natężenia oświetlenia ewakuacyjnego (jeżeli takie jest wymagane w obiekcie - a o tym powinien decydować projekt ochrony pożarowej obiektu, projekt architektoniczny lub projekt technologiczny).
Uważam, że obowiązek wykonywania pomiarów natężenia oświetlenia przez wykonawcę instalacji może tylko wynikać z zapisu umowy. Na przykład zapis “wykonanie wszelkich niezbędnych pomiarów” albo “wykonanie kompletnej instalacji i pomiarów” lub “przygotowanie instalacji do odbioru przez organy nadzoru budowlanego”.
Jeżeli żadnego z takich lub podobnych zapisów nie ma, jeżeli inwestor zlecił tylko “wykonanie instalacji elektrycznej”, to w gruncie rzeczy można próbować go przekonać, że przedstawienie wyników pomiarów jest obowiązkiem inwestora, bo to on ma uzyskać pozwolenie na użytkowanie własnego obiektu i w związku z tym powinien albo sam wykonać te pomiary, albo może je komuś zlecić. Inwestor ma też przecież prawo - a znam to rozwiązanie z praktyki - zlecić wykonanie instalacji jednej firmie, a pomiary kontrolne tej instalacji drugiej firmie.
Sprawa, według mnie, wymaga spokojnego przedyskutowania z inwestorem. Oczywiście łatwo to napisać, bo przewaga inwestora (z reguły ma pieniądze) nad wykonawcą (z reguły szuka roboty jak beduin wody na pustyni) powoduje, że trudno o jakąkolwiek dyskusję, a co dopiero o spokojną. Ale życzę powodzenia - napisz jak się sprawa skończyła.
Może być jeszcze jeden problem: jeżeli wykonawca zmienił rozwiązanie projektowe (ilość i/lub typy opraw oświetleniowych) to powinien udowodnić (pomiarami), że uzyskał oświetlenie o jakości nie gorszej niż założona w projekcie.
Pozwole sobie przedstawić stan prawny w dziedzinie pomiarów oświetlenia:
(przepraszam, że tak późno, ale z braku czasu rzadko odwiedzam ten serwer)
PN - 84 / E - 02033 nie jest normą obowiązkową w myśl Ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji, ale obowiąkowość jej wynika z Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy Dz. U. 129 poz. 844 - rpzdział 2 “Oświetlenie” oraz z innych aktów prawnych.
Również z powyższgo aktu prawnego wynika obowiązkowość PN - 71 / B - 02380
“Oświetlenie wnętrz światłem dziennym”
Komplet odbiorczych pomiarów fotometrycznych obiektu musi składać się z badań natężenia oświetlenia dziennego i elektrycznego.(o oświetleniu dziennym zapomnieli wszystcy uczestnicy procesu inwestycyjego)
Nie wykonanie powyzszych badań stanowi naruszenie postanowień Kodeksu Pracy, ponieważ powyższy akt prawny powstał na podstawie delegacji ustawowej tegoż Kodeksu.
Życzę powodzenia w odkręcaniu zapomnianych spraw.
Pozwoliłem sobie na zabranie głosu w powyższej sprawie, ponieważ trochę znam się na tym temacie. Od 7 lat wykonuje badania natężenia oświetlenia na podstawie co rok odnawianych upoważnień Państwowego Inspektora Sanitarnego.
Jednocześnie posiadam jako ósmy w kraju i jedyny w województwie wielkopolskim
certyfikat kompetencji specjalisty ds. pomiarów parametrów warunków pracy w zakresie oświetlenia elektrycznegi i dziennego. Certyfikat wydał Ośrodek Certyfikacji Kompetencji Personelu przy Centralnym Instytucie Ochrony Pracy w Warszawie.
Czy zechciałby Pan wskazać akt prawny, na podstawie którego SANEPID wydaje Panu upoważnienie właśnie w tym zakresie? Albo inaczej: akt prawny nakazujący posiadanie takowego upoważnienia dla pomiarów parametrów oświetlenia?
Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuję na odpowiedź.
Odpowiadam: “Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 9 lipca 1996 r. w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy” (Dz. U. nr 86, poz. 394).
W powyższym rozporządzeniu mówi o tym paragraf 5 pkt. 4.
Pozwolę sobie podrążyć dalej: Czy zechciałby Pan wskazać wskazać zapis skłaniający ku temu, aby natężenie oświetlenia zaliczyć do czynników których owo rozporządzenie dotyczy? Szczególnie wobec sformułowań zawartych np. w par. 2 Rozporządzenia?
Pozdrawiam.
Wybaczy Pan, ale nie mam czasu na dalszą dyskusję. Polecam archiwum miesięcznika “Atest” w którym doprowadziłem do starcia etatowego odpowiadacza na pytania czytelników (jednocześnie inspektora pracy), a przedstawicielem GIS w osobie dyrektora departamentu.
Poprzedzone to było pismami do GIS i Głównego Inspektoratu Pracy PIP z prośbą o interpretacje stanowiska strony przeciwnej.
Każda ze stron udzieliła mi odpowiedzi, a później starły się, w omawianej wyżej sprawie, na forum BHP.
Polecem i pozdrawiam