Pomiary natężenia oświetlenia

Witam, i pytam Szanownych Kolegów w oparciu “o co” robi się teraz pomiary natężenia oświetlenia ,żeby Inwestor mógł oddać obiekt do użytkowania-natężenie oświetlenia pomieszczeń wg jakiej normy?
Pozdrawiam ,Janusz Warecki.

Badanie wykonano zgodnie z PN - 84 /E - 02033 wprowadzonej rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki
Społecznej (Dz. U. z 1994 roku nr 37 poz 138)

Witam,
straciłem już kontrolę nad normami.Myślałem ,że w miejsce wymienionej przez Kolegę normy PN-84/E-02033, mamy już normę tłumaczoną EN bądź wdrożoną metodą noty uznaniowej.
Pozdrawiam, Janusz Warecki .

Witam Kolegę Janusza i Kolegów na Forum

Istotnie Kolega Krystyn podał to co aktualnie jest w zakresie norm. Wątpliwości mogą wynikać z informacji o pracach nad nowymi normami.
Na dzisiaj stan jest następujący:

PN-EN 1837:2002 (U) Bezpieczeństwo maszyn - Oświetlenie własne maszyn
PN-EN 1838:2002 (U) Oświetlenie awaryjne
PN-EN 12193:2002 (U) Oświetlenie stosowane w obiektach sportowych
PN-EN 13272:2002 (U) Kolejnictwo - Oświetlenie elektryczne pojazdów szynowych w systemach transportu publicznego
PN-71/B-02380 Oświetlenie wnętrz światłem dziennym - Warunki ogólne
PN-76/E-02032 Oświetlenie dróg publicznych
PN-84/E-02033 Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym
PN-84/E-02033/AZ2:2003 Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym
Usunięto załącznik 7 normy.

PN-71/E-02034 Oświetlenie elektryczne terenów budowy, przemysłowych, kolejowych i portowych oraz dworców i środków transportu publicznego
PN-84/E-02035 Urządzenia elektroenergetyczne - Oświetlenie elektryczne obiektów energetycznych
PN-G-02600:1996 Ochrona pracy w górnictwie - Oświetlenie podziemnych wyrobisk zakładów górniczych
PN-G-02601:1999 Ochrona pracy w górnictwie - Oświetlenie elektryczne powierzchni podziemnych zakładów górniczych - Podstawowe wymagania i badania
PN-G-05800:2001 Górnictwo odkrywkowe - Oświetlenie elektryczne koparek, zwałowarek i przenośników taśmowych - Wymagania podstawowe i badania
PN-93/G-59005 Samojezdne maszyny górnicze - Oświetlenie własne zewnętrzne i sygnalizacja optyczna - Wymagania
PN-W-47052:1997 Drogi wodne śródlądowe - Oświetlenie śluz i awanportów - Wymagania ogólne
PN-W-89505:1997 Podwodne oświetlenie dla nurków - Reflektory przenośne - Wymagania i badania

Planowane jest wdrożenie normy europejskiej (opracowanej przez CEN)
EN 12464-1:2002, pod tytułem:
Technika świetlna - Oświetlenie miejsc pracy - Część 1: Miejsca pracy wewnątrz pomieszczeń
Metodą uznaniową planowane jest wydanie jej w roku 2003 a metodą tłumaczenia w 2005 roku.
Ma zastąpić:
PN-84/E-02033 Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym
PN-84/E-02033/AZ2:2003 Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym
Abstrakt polski:
Ustalono wymagania dotyczące systemów oświetleniowych przeznaczonych do większości miejsc pracy wewnątrz pomieszczeń i przestrzeni z nimi sąsiadujących, w zakresie ilości i jakości światła, które zaspokajają potrzeby komfortu wzrokowego i wydolności wzrokowej. Rozpatrzono wszystkie powszechnie występujące rodzaje zadań wzrokowych, łącznie z monitorami ekranowymi. Nie ustalono wymagań oświetleniowych z punktu widzenia bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy oraz nie włączono zagadnienia oświetlania miejsc pracy zarówno na zewnątrz budynków, jak i w górnictwie podziemnym. Dodatkowo, wprowadzono zalecenia dotyczące dobrej praktyki oświetleniowej.

Ale z tą normą, nawet jeżeli sie ukaże to trzeba poczekać aż projektanci zastosują a inwestorzy zrealizują .

I jeszcze uwaga formalna:
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 8 lutego 1994 r. (Dz.U. 1994 nr 37 poz. 138) zostało uchylone przez Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 grudnia 1998 r. (Dz.U. 1998 nr 148 poz. 974), które z kolei stało się nieobowiązujące od 1 stycznia 2003 w wyniku uchwalenia Ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji.(Dz.U. 2002 nr 169 poz. 1386)
Z technicznego punktu widzenia nic to nie zmienia, tyle,że nie ma paragrafu za który można się schować

Pozdrawiam

Teodor

Witam Kolegę Teodora i wszystkich Kolegów na FORUM.

Bez urazy. Ale uważam Kolegi wypowiedzi na najbardziej pozytywne na tym forum.
Wiedza, praktyka - to jest to.
Serdeczne dzięki. Proszę tak dalej!!!

Kolego ADMIN wróć z tego urlopu i załącz to poprawienie ostatniego postu.
Każdy się może pomylić.
Jest:
“Ale uważam Kolegi wypowiedzi na najbardziej pozytywne na tym forum.”
A być powinno:
“Ale uważam Kolegi wypowiedzi za najbardziej pozytywne na tym forum.”
Kolego Jacku G. wróć do nas lub do Siebie!!!

Witam Kolegów i oczywiście za Kolegą Krystynem muszę stwierdzić ,że Kolega TEODOR to “brylancik wiedzy” na naszym Forum.
Pozdrawiam wszystkich,Janusz Warecki.

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Dziękuję za pozytywną ocenę moich wypowiedzi - szczególnie że ocena ta jest wyrażana przez doświadczonych Kolegów - praktyków.
Ja także znajduję tu ciekawe informacje, opinie czy poglądy, szczególnie dotyczące praktyki.
Niestety czasy są takie,że przetwarza się coraz mniej materiałów a coraz więcej informacji. W szafach przybywa papierów, zapełniają sie dyski komputerów. Musimy za tym jakoś nadążyć.

Pozdrawiam
Teodor