Chcialbym sie dowiedzieć czy prawda jest ,że nie wykonuje się pomiarów dla maszyn podłaczonych na stałe do zasilania (np bezpośrednio podpięty przewód zasilający do ES-a na słupie).
Podobno jesli przewód od maszyny jest zakończony wtyczką np. 3 Fazową to wtedy się robi pomiary gniazda na słupie a nie samej maszyny.
Proszę o odpowiedź jeśli macie jakieś informacje na temat pomiarów maszyn itp. czytałem na forum kilka wątków ale niestety nie znalazłem dokładnej odpowiedzi jak robić pomiary dla maszyn. Pomiarowcy którzy byli u mnie w firmie stwierdzili że wystarczy tylko zrobić pomiary gniazd a ja do końca nie jestem przekonany co do tego.
skoro wykonuje sie u ciebie pomiary maszyn podłączonych na stałe to mozesz mi napisać jak mierzycie rezystancję izolacji? Odłączacie maszyne przy zabezpieczeniu na słupie czy odłączacie przewód przy maszynie?
Mierzycie rezystancje izolacji maszyny czy rezystancje izolacji przewodu do zabezpieczenia na słupie? Co z maszynami które maja sterownik PLC? Czy jak podam napiecie 500V do pomiaru izolacji to ich nie uszkodze?
Witam.
Mierzona jest rezystancja izolacji przewodów zasilających urządzenia.
Przewody są rozpinane od strony urządzenia aby nie uszkodzić np.PLC,
lub falowników czy innej elektroniki. Z drugie strony też muszą być wypięte lub odłączone zabezpieczenie.
Pomiarów jest tyle iż wykonuje to firma zewnętrza, ponieważ sami nie dali byśmy rady czasowo, produkcja musi iść.
A tak na marginesie. Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 14.04.2000r
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze obrabiarek do drewna.
Art237