Proszę o dokładny opis pomiarów czy mierzymy obwód czy każde gniazdo każdą lampę
Kolego !!! czy macie uprawnienia na pomiary ???
jeśłi macie a tego nie wiecie…to podajcie numer…komisji egzaminacyjnej, która Wam te uprawnienia wydała…
Wystąpię do Urzędu Kontroli Energetyki o zdelegalizowanie
tej komisji…To wstyd kolego, że macie uprawnienia pomiarowe
spieszycie się do Unii Europejskiej…a nie wiecie co jest
grane …Kolego !!! Zacznijcie się uczyć…Miejscowy SEP
ma wiele publikacji na ten temat
))) Pozdrawiam
)))
Każdy styk ochronny, każde urządzenie w I klasie ochrony, metalowe części dostępne, oprawy I kl. - chyba, że poza zasięgiem itd. Na stronie “ise” są opracowania na ten temat.
A właściwie to wydaje mi się, że MegaByte2000 jest bardziej zaawansowany tylko coś aspołeczny. Więc do niego: Człowieku nie byłeś nigdy młody? Lepiej chyba zapytać niż coś źle zrobić. Ja też czasem byłem w sytuacji, w której powinienem coś wiedzieć, a nie miałem o tym pojęcia. Pomagajmy sobie, a wyśmiewanie zostawmy ludziom z poza branży.
Dokładnie tak kolego t lepiej zapytac sie niż zrobic coś zle.Szacunek dla osób którzy pomagaja na tym forum
Witam !
Kolego Grajek 1979 ! Popieram poprzedników, zwłaszcza to co powiedział Megabyte 2000 ! Megabyte ma 200% racji.
Błędem jest dawanie rad człowiekowi który mówiąc językiem młodzieżowym “nie kuma nic, a nic”.
Jeżeli szkoła, pewnie jakąś skończył, nic mu nie dała, to napewno na podstawie rad kolegów nie ma szansy na prawidlowe wykonanie pomiarów. Zwłaszcza, że nie wie oco tam chodzi.
Ciekaw jestem ,czy kolega Grajek 2000 chciałby, aby zęba robił mu dentysta, który pyta gazetę , jak i jakim wiertłem ma borować !
Ludzie, ten człowiek, jak sam napisał zupełnie nie rozumie co robi !
Wracając do forum, to można na forum rozwiać wątpliwości, ale nie można od ZERA przeszkolić człowieka.
Z takim czlowiekiem nie da się rozmawiać, bo ma za mały poziom wiedzy.
Tak więc dając rady, szkodzicie klientom, bo ludzie na takim poziomie dopiero mogą naknocić. A chodzi o bezpieczeństwo człowieka,
a nie o rozrywkową piosenkę i dyskusję na poziomie “zapomniałam twoje oczy”.
CYRUS.
Witam!
Ludzie opamiętajcie się.
Jaki jest sens odpowiadać pytanie zadane cztery i pół roku temu! Tym bardziej, że dwie odpowiedzi już padły a wasze grafomańskie popisy nic nowego nie wniosły.
Nie róbcie śmietnika.
Witam
Może troszkę odbiegnę od tematu, ale mam pytanie odnośnie
Co z tym poza zasięgiem.
Jeden z pomiarowców z nieco starszym stażem również wspominał mi że nie trzeba wykonywać pomiarów urządzeń w I kl. (np lamp na suficie) jeżeli są poza zasięgiem. Ale jakoś mam wątpliwości bo co prawda jest poza zasięgiem ale w sumie raz na jakiś czas elektryk coś może majstrować przy tej lampie (wymienić żarówkę , czyścić ją) czyli może ją dotknąć w przypadku wystąpienia jakichś zakłóceń w poprawnej pracy (pomiar byłby zalecany). No ale z drugiej strony czynności te powinien wykonywać przy wyłączonym napięciu i niby do zagrożenia nie powinno dojść.
Jak koledzy uważają czy należy wykonywać pomiary urządzeń poza zasięgiem, czy raczej jest to nie konieczne(dużo by to ułatwiło prace).
Pozdrawiam
“Poza zasięgiem” - dotyczy najczęściej wydzielonych stref mniej lub bardziej groźnych (najczęściej dla ludzi) aby tam nie szwędali się przy włączonym napięciu, nawet przypadkowo, ale nie ma to nic wspólnego z pomiarami. Jeśli wygrodzisz barierami lub zamkniesz w pomieszczeniu jakiś transformator czy to oznacza że nie ma potrzeby czasami zbadać w jakim jest stanie. Jeśli sprawdzasz instalację to musisz sprawdzic całą, jeśli urządzenia to wszystkie które Tobie zlecili.
“Umieszczenie poza zasięgiem” jest jednym z warunków poprawnej ochrony przeciwporażeniowej, ale najczęściej występuje wspólnie z innymi środkami ochrony. Pomiarowiec musi sprawdzić wszystko.