Pomiary impedancji pętli zwarcia a duże zabezpieczenia

Witam Kolegę Tomasza i wszystkich Kolegów na FORUM.

Dobrze Kolega interpretuje. Przy projektowaniu dodaje się 25% a po wykonaniu sprawdza się przyrządami.
Ps. Rozporz. to utraciło moc prawną. Ale nadal te zasady obowiązują.

Witam Kolegę “Yeti55” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Tego trochę nie rozumiem.
Producent musi wykonać zabezpieczenie wg normy czyli w tolerancji ± X%. Nie może zejść poniżej minus ani powyżej plus, więc jak można wytłumaczyć że “często charakterystyki producenta są lepsze od normy”?

Witam !!
Przy projektowaniu dodaje się 25% a po wykonaniu sprawdza się przyrządami.

po wykonaniu sprawdza się przyrządami -
czy stosuje się jakiś współczynnik ???
Czy ogląda nas Edward - co Ty na to ?.

Witam!
Kiedyś na Forum był polecany program: Pakiet dla “Elektryka”
-Można było go zakupić w wersji demonstracyjnej w sklepie ise.
-Tam jest ten problem pokazany w pozycji wartości dopuszczalnej pętli zwarcia.
-W protokóle wpisuje się wartości pomierzone i dopuszczalne wyliczone.
-Współczynnik można brać pod uwagę przy ocenie wyników pomiarów.
-Takie jest moje zdanie.

witam Kolegów:)
No to Panowie Pomiarowcy, szable w dłoń :wink:
Jak to więc jest u Was z tym spółczynnikiem 2/3 na protokołach??

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Jest to kolejny problem związany z niezgodnością przepisów.
Załóżmy że projektant oblicza instalację w której np. pętla obliczona wynosi 1,0Ω, dodaje do tego 25% i oblicza zabezpieczenia dla 1,25Ω.
Przychodzi pomiarowiec, mierzy, wynik wynosi 1,0Ω, dodaje do tego 33% i co? ŻLE.
Powodzenia w wykonywaniu pomiarów zgodnie z przepisami.

Pomiarowiec sprawdza stan faktyczny - wartość fizyczną/elektryczną i nie bardzo rozumiem po co taki współczynnik w fazie pomiaru …
Ja sam osobiście używam współczynnika korekcyjnego, ale bardziej symbolicznego : kiedy mam wartość 0,76 (tylko dwa miejsca po przecinku) to w protokole zawsze pisze 0,77 gdyz prawdziwa wartość (+błąd przyrządu) mogła być 0,766 więc tylko wyrównuję wynik zawsze na plus.

Tak więc jeśli bez współczynnika 33% Ik>Ia, a po współczynniku jest mniejsze - to czy Kolega Krystyn nie dopuszcza takiej instalacji do exploatacji ??

Książki to tak jak normy - (czyt. wiedza techniczna) więc jak to jest ??.. :unamused:
Jeśli producent wyprodukuje bezpiecznik X to on sam na podstawie badań i testów określa charakterystyki czasowo-prądowe swojego wyrobu. Tablice w książkach czy czasopismach są ogólnikowe, a często się właśnie zdarza, ze różnią się od tych podawanych przez producenta…
Zaś jesli mamy stary bezpiecznik który nie ma opisu to zostaje nam nasze doświadczenie w określeniu typu :wink: (gorzej jak nie ma wartości). Powiem jak ja to rozwiązuję - wyciągam z auta własnego BM-a i wkładam - ewentualnie informuję klienta, że musi natychmiast wymienić, bo jest żle :smiling_imp:

A temat był : Pomiary impedancji pętli zwarcia a duże zabezpieczenia

Witam !!

Powodzenia w wykonywaniu pomiarów zgodnie z przepisami.
Spokojnie.
Jak odwrócimy 2/3 to wyjdzie nawet 1.5 ??

Witam.
Moim zdaniem jeżeli wykorzystujemy dane producenta zabezpieczeń zamiast wsp.k to po każdej wymianie na zabezpieczenie(tego samego typu) od innego producenta należy natychmiast wykonać nowe pomiary.

Pozdr.Sylwek

po przekształceniu
3/2 Ia xZs <= Uo

go !!

Witam!
-Skąd kolega (andrzejbo) wziął ten wzór: 3/2 Ia xZs <= Uo ?

z przekształcenia
Zs <= 2/3 x Uo/Ia

Witam!
-To wiem, ale skąd ten wzór: Zs <= 2/3 x Uo/Ia ?

Witam!
-To znam, ale chciałem uchylenia rąbka tajemnicy z tej nowej lektury.

PN-IEC 60364-6-61:2000
Sprawdzanie
Sprawdzanie odbiorcze.

Witam!
Nie odpowiedziałem na zasadnicze pytanie tematu:
„Pomiary impedancji pętli zwarcia a duże zabezpieczenia.”
-Ponieważ wskazana lektura:
„PN-IEC 60364-6-61:2000 Sprawdzanie. Sprawdzanie odbiorcze.”
-Dotyczy instalacji w obiektach budowlanych, a ściślej mówiąc:
„E.612.6 Sprawdzanie stanu ochrony za pomocą samoczynnego wyłączenia zasilania
E.612.6.3 Pomiar impedancji pętli zwarciowej”
-Tu możemy mówić o zabezpieczeniach przelicznikowych rzędu 20A czy 25A, a dla obwodów odbiorczych 6A, 10A czy 16A. –Nie mamy, więc do czynienia z dużymi zabezpieczeniami.
-Jako lekturę polecam:
Prof. dr hab. inż. Henryk Markiewicz „Instalacje elektryczne” –wydanie czwarte uaktualnione.
Polecam cały rozdział: „9.6. Badania skuteczności działania urządzeń ochrony przeciwporażeniowej przed dotykiem pośrednim”, zaczynający się od strony 298.
Proszę zwrócić uwagę na: „Tablica 9.12. Zakresy badania środków ochrony przeciwporażeniowej w sieciach TN” na stronie 305.
-Jaki tam mamy wzór?
I na koniec jeszcze lektura:
http://www.sonel.pl/7/95.html i http://www.sonel.pl/7/96.html
oraz
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5906&postdays=0&postorder=asc&start=15

jaki ??

może podam wzór za kol. EDI - tablica 9.12, H. Markiewicz, Instalacje elektryczne, wydanie piąte, str. 305:
Zpz < Uo / Ia
gdzie:
Zpz - impedancja pętli zwarciowej,
Uo - napięcie wzgl. ziemi,
Ia - prąd zadziałania