Witam ,
Ostatnio był u nas pomiarowiec w zakładzie i na pytanie jak będzie mierzył" ochronę p/porażeniową " silnika zasilanego przez falownik, stwierdził, że wystarczy pomierzyć tylko ciągłość przewodu ochronnego.
Czy to, aby nie za mało, żeby stwierdzić skuteczność działania ochrony?
Witam Kolegę " krzychu74" i wszystkich Kolegów na FORUM.
PN-IEC 60364-1:2000
F.3 Zakres okresowego sprawdzania i prób
Okresowe sprawdzania i próby powinny obejmował co najmniej:
— oględziny dotyczące ochrony przed dotykiem bezpośrednim i ochrony przeciwpożarowej ;
— pomiary rezystancji izolacji;
— badania ciągłości przewodów ochronnych;
— badania ochrony przed dotykiem pośrednim;
— próby działania urządzeń różnicowoprądowych.
131.2.2. Ochrona przed dotykiem pośrednim
Ochrona ta może być osiągnięta przez zastosowanie jednego z następujących środków:
— uniemożliwienie przepływu przez ciało człowieka lub zwierzęcia prądu mogącego pojawić się w wyniku uszko-dzeń;
— ograniczenie prądu spowodowanego uszkodzeniem, który może przepłynąć przez ciało, do wartości mniejszej niż prąd rażeniowy;
— samoczynne odłączenie zasilania w określonym czasie w razie uszkodzenia mogącego spowodować, przy dot-knięciu części przewodzących dostępnych, przepływ prądu przez ciało o wartości równej prądowi rażeniowemu lub większej.
Chyba już nic nie muszę tłumaczyć.
Witam kolegę KSKRAK_Krystyn,
Nasuwa mi się dalsze pytanie dotyczące tematu.
Jeżeli np. użytkownik instalacji elektrycznej zleca firmie wykonanie badań ochrony p/porażeniowej i przychodzi gościu, który mierzy tylko ciągłość przewodu ochronnego a w protokole pisze że instalacja spełnia wymogi ochrony p/porażeniowej, to w razie jakiegoś nieszczęścia, kto za to odpowiada ?
Mozna by.
Jak zrobić te pomiary !!
Witam Kolegę " krzychu74" i wszystkich Kolegów na FORUM.
Jest to bardzo długi temat. Słyszałem że niebawem pojawi się książka w której będzie m.in.:
1. Obowiązki inwestora, właściciela lub zarządcy, oraz użytkownika obiektu budowlanego
2. Obowiązki wykonawcy prac kontrolno pomiarowych
3. Odpowiedzialność komisji przetargowej za wybór wykonawcy
4. Odpowiedzialność inspektorów nadzoru za przyjęcie protokołu z pomiarów
Dlatego odpowiem bardzo krótko:
Za wykonane pomiary wraz z protokołem zawsze odpowiada ich wykonawca. Użytkownik np. kierowniczka sklepu spożywczego nie ma pojęcia co tam pisze gdyż się na tym nie zna. Lecz jeżeli protokół z pomiarów odbiera inspektor nadzoru, główny energetyk lub kier. ds. elektrycznych to przecież z racji stanowiska również powinni znać przepisy i zasady wiedzy technicznej. Czyli również pośrednio odpowiedzialność na nich spada.
Witam Kolegę Andrzeja (andrzejbo) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Producenci falowników nawet nie wiedzą i ja również nie jestem pewien JAK.
Ale może kiedyś w jakiejś książce się pojawi?
Jestem tu nowy.Nie należę do dyskutantów entuzjastów. Jestem przyziemnym facetem z realnymi wątpliwościami,nietety od dawna nie wyjaśnianymi. Teraz spotkała mnie nowa zupełnie zagadka. Falownik jest zasilany z wlasnego TR 15/0,69 (!) o mocy 0,7 MW.Strona wtórna to dwa uzwojenia 3 fazowe zrównoleglone i pracujące w ukladzie IT. Falownik zasila 1 silnik. Taki komplecik to własciwie uklad podobny do TR separacyjnego, bo nie ma uziemionego przewodu neutralnego zasilającego silnik. Czy to prawda? I jak właściwie chronić przed porażeniem obsługę na stanowisku falownika i silnika. Proponuję zastosować izolację stanowiska.
Pozdrawiam Szanownych Kolegów i z dużym zaciekawieniem oczekuję Waszej opinii.
![]()
Witam
ten transformator powinien posiadać układ kontroli stanu izolacji. Tzw UKSI lub inaczej CZU. Układy te służą do ciągłej kontroli sieci IT i działają na wyłącznik.
Problem ten jest rozwiązany w sieciach przemysłowych.
Sprawdzam prawidłowość działania USKI czy CZU oraz ciągłość przewodu ochronnego, dodatkowo dla długiej sieci zasilającej należy sprawdzić czy prąd pojemnościowy sieci nie spowodujezbyt dużego napięcia dotykowego.
Ponownie witam
Podpowiem iż sieci IT powszechnie występują w kopalniach, Władysław Gluziński “Elektryfikacja podziemi kopalń”.
Producentem CZU05 czyli na napięcie 500 V jest firma z Czeladzi, a nowsze typy układów kontroli stanu izolacji (UKSI) są produkowane również, specjalnie do współpracy z falownikami.
Czyżby w projekcie nie było uwzględnione zabezpieczenie tego typu?, bodajże Rggx (z pamięci zawodnej ten typ wypuściłem).
Pozdrawiam
ten transformator powinien posiadać układ kontroli stanu izolacji. Tzw UKSI lub inaczej CZU. Układy te służą do ciągłej kontroli sieci IT i działająna wyłącznik.
[color=blue
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.W strawie sposobu badania i zastosowania ochrony, to własnie kontrola izolacji zabezpiecza obwody separowane. Byłem blisko.
Pozdrawiam
Witam
Najnowsze zabezpieczenia są produkowane przez EMAG Tychy, ja znam RRgFx/M-05, specjalnie dla układów z falownikiem, ale info można uzyskać prosto z EMAG-u, zrobią i na nietypowe napięcie.
Pozdrawiam
Dziekuję za zainteresowanie. Jaki parametr mierzą proponowane zabezpieczenia?Pozdrawiam JB.
Witam!
Od dłuższego już czasu czytam wypowiedzi dotyczących pomiarów falowników.W większości przypadków dotyczy to napędów silnikowych.
Ja zaś mam pytanie.Jak pomierzć spawarkę invertorową ?
:?
Tadeusz
W ochronie przeciwporażeniowej chodzi o kontrolę napiecia rażenia na obudowie maszyny elektrycznej-tak w skrócie.
Idąc dalej jest obojetne czy to silnik czy spawarka. Układ kontroli izolacji z odpowiednio nastawionym progiem, podłączony do wybijakowego wyłącznika na zasilaniu powinien załatwić problem. Pozdrawiam
janb.
Witam
Zabezpieczenia CZU i inne z grupy UKSI mierzą stan izolacji sieci IT, zabezpieczenie jest wpięte pomiędzy sztuczny pkt zerowy i pkt zerowy transformatora. W przypadku naruszenia zadanego stanu izolacji zab. działa na wyłącz.
Obecnie produkowane nowsze typy są projektowane specjalnie do układów z falownikiem, starsze typy CZU nie pozwalają na współpracę z falownikiem, (przepraszam ale teoria zbyt obszerna, a ja nie jestem teoretykiem lecz użytkownikiem).
Pozdrowienia
Witam
Temat dla mnie na czasie ponieważ dostałem ostatnio pytanie od wykonawcy właśnie o ochronę ppor. w układzie z falownikiem. Mam takie przemyślenia oparte na popularnej VLT5000 Danfossa. Producent podaje czasy wyłączeń dla zwarć za przetwornicą jako 5-10 mikrosek. a dla doziemień do 100 mikrosek. Są to czasy b.małe więc nas zadowalają. Ale nie można ich zmierzyć więc możemy tylko wierzyć na słowo producentowi, który jednocześnie podaje szczegółowo jak urządzenie ma być podłączone. Ale przed przetwornicą są szybkie bezpieczniki, które zadziałają jeśli by ona zawiodła. I w związku z tym to one stanowią “podstawowe” urządzenie do samoczynnego wył.zasil. Dla mnie pomiar powinien zawierać m.in. rezystancję pętli zwarcia mierzoną przy zbocznikowanej przetwornicy i dla tej wartości należy wyznaczyć czas wyłączenia przez wkładki przed przetwornicą.
Jeśli chodzi o prądy upływu to Danfoss pisze o wartościach do 3.5mA. Jeśli są one większe (a mogą być w zależności od dł.kabli do silnika) to należy wg producenta wykonać dodatkowe połączenia do uziemienia. Przy znanych prądach upływu można wykonać uziemienie które zapewni nie przekroczenie 50V(25V) na częściach dostępnych.
Producent podaje również jakie urządzenia zabezpieczające mogą współpracować z jego przetwornicą dla pomiarów prądów upływu.
Co koledzy na to. Czekam na opinie.
Pozdr.
Arek
A może by tak wzbogacić układ bezpieczników o różnicówkę? W wypadku uszkodzenia przetwornicy napewno wyłaczy zasilanie. Oczywiście zastosowanie zależy od potrzebnej mocy.
janb.
Witam
Właśnie mam przed sobą nr 59-60 miesięcznika INPE i jest tam dość obszerny artykuł E. Musiała na temat toczonej dyskusji.
pozdr.
Proszę o pełną nazwę przywołanego periodyku.
janb.
Witam
Link dla kolegi janb
http://www.sep.com.pl/czasopisma/czasopisma_prenumerata_info_inpe.htm
pozdr.