pomiary elektryczne wkrętarek akumulatorowych 12V?

Drodzy koledzy! jestem świerzym człowiekiem z kompletem papierków do 1V E(+pomiary) D, niestety z marnym na razie bagażem wiedzy praktycznej na niedomiar jedynym elektrykiem w firmie> więc pytanie nr1: badana okresowe wkrętarek 12 V 2 kl izolacji oraz ładowarek do ich akumulatorów. Jak i Czym aby spełnić wymagania pomiarów okresowych? czy wystarczy zwykła cyfrówka czy raczej muszę zdobyć induktor. Chodzi o niezbędne minimum. Czeka mnie jeszcze cały zestaw pytań bardziej zkomplikowanych elekronarzędzi na razie jednak zadowolę się poradą w tej kwestii. łopatologia wskazana ,póki nie zostane prawdziwym pomiarowcem z waszą pomocą!
:wink:

Witam Kolegę " nawrot77 " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Badań elektronarzędzi o U bezpiecznym nie wykonuje się.
Ładowarki przeważnie są II klasy, więc też nie ma co badać.
Ps.
“mistrzejowice 9” czyżby te obok Krakowa?

w woli ścisłości oś. mistrzejowice w Kr. Nowa Huta. wobeć tego zapytuję dalej: urządzenia w 2 kl izolacji wogóle nie badamy okresowo? przykład 230v wyrzynarki , podgrzewacze do kleju na gorąco , szlifierka kątowa itd? Do urządzeń z przewodem “pe” pił będę następnym razem! dzięki serdeczne za radę i wyrozumiałość wobec niewiedzy!

Witam Kolegę " nawrot77 " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Ładowarka II kl. nie jest elektronarzędziem. Elektronarzędzia II kl. rzecz jasna badamy okresowo. Na temat badań elektronarzędzi jest napisane ok. 7 stron w naszej książce i z tego to powodu nie pasuje mi się zbytnio dalej wypowiadać w tym temacie gdyż po kolei cytował bym dane z rozdziału książki który to był pisany przez innego współautora.
Ps. No to jesteśmy sąsiadami ja mieszkam na Oświecenia a biuro mam na 1000-lecia. Ale to nie temat na forum.

Ładowarki wypada “przekręcić induktorem” ale tak aby (jeśli są elektroniczne) nie uszkodzić ich. Gdzieś coś tam pisze o 7 lub 5 Momach.