Pomiary eksploatacyjne silników

Zwracam się z prośbą do grupowiczów z zapytaniem:

• Jakie przepisy,normy itp opisują proceder wykonania badań
    eksploatacyjnych w napędach elektr. ( silniki trójfazowe do 50 kW do 1kV)
  • Jakie wartości pomierzonej rezystancji izolacji uzwojeń są dozwolone
    w/w napedach.
  • Jakie są czasookresy badań napędów w firmie.

Pozdrawiam
Technik

Nowych przepisow nie znam a w/g starych w sprawie Eksploatacji Urzadzen Napedowych przeglady nalezy przeprowadzac w terminach ustalonych w dokumentacji fabrycznej lecz nie rzadziej niz raz na dwa lata.W ramach przegladu nasezy dokonac pomiaru rezystancji izolacji uzwojen (megaomierz 500V dla silnikow do 500V a megaomierz 1000V dla ilnikow powyzej 500V do 1kV).Pomiar uwaza sie za pozytywny jezeli rezystancja izolacji uzwojen silnikow do 1kV zmierzona przy temperaturze +20 i wyzszej jest nie mniejsza niz 1 kiloohm na 1V napiecia roboczego a urzadzen pomocniczych nie mniejsza niz 1 megaohm.

Witam
Kolega “technik 2” zadał pytanie dot. pomiarów silników, sądzę, że jest związany z przemysłem, dlatego proponuję zaopatrzenie się w książkię -wyd.V r.2003 “Biblioteka COSiW SEP-autor Jerzy Laskowski tytuł -Poradnik elektroeneretyka przemysłowego”. Przyda się- dotyczy nie tylko silników.

Pozdrowienia

WiesS

Mam pewną niewiedzę i mam prośbę do Kolegi o podanie namiarów, gdzie tak pisze.
A co ze współczynnikiem k20? A jak zmierzyć ów silnik znajdujący się w wymiennikowi, gdzie temperatura jego otoczenia wynosi ok. 60 st.C.? A jaka jest wymagana rezystancja izolacji przy temp. 5 st.C.?

Zastrzeglem ze bazuje na starych juz nieaktualnych przepisach tj Zarzadzenie MGiE z 19-03-73 (MP 14/73 poz.91) zmienione nastepnie przez Zarzadzenie MGMiP z 28-02-87 (MP 8/87 poz.69).Cytat jako prostszy zalaczylem z tego pierwszego zarzadzenia (par.14.1 i 15.3.).Drugie zarzadzenie troche tylko zmienia i podaje ze dla silnikow o mocach 5,5kW-50kW przeglady nalezy dokonywac nawet nie rzadziej niz raz na trzy lata (par.16.2.1 a rezystancja izolacji dla tej grupy silnikow w/g par17.3 t.j tak jak w pierwszym.