Witam Kolegę „Yeti55” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Mam całkowicie odmienne zdanie niż Kolega „zax”.
Jeżeli bednarka jest w gruncie w wodzie (wysoki poziom wód gruntowych), to wyniki pomiarów rezystancji zapewne będą dość małe i spokojnie można zastosować Wk = 3 i przeliczony wynik pomiarów będzie zgodny z normą.
Witam
Tabela współczynników w tabeli uwzlędnia wilgotność gruntu w powiązaniu z opadami atmosferycznymi.
Nie względnia poziomu wód gruntowych.
Jeżeli poziom wód gruntowych w/g autora jest bardzo wysoki (bednarka cały czas w wodzie). Czyli, nie wystąpi nigdy zjawisko bardzo suchego gruntu, to jaki ma sens logiczny stosowania współczynnika k=3,0.
Bardziej zasadny byłby współczynnik k=1,3 w/g tabeli kol. Darsofta.
Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.
Projektant instalacji odgromowej powinien się opierać na normach, nad którymi pracowało wiele osób przez wiele lat w których ma do wyboru pewne rodzaje gruntu. Może również sam dokonać przeliczeń po wykonaniu badań rezystywności gruntu ale jego problem i jego odpowiedzialność.
Instalację odgromową wykonujemy na wiele lat i kto powie, że za lat np. pięć czy dziesięć wody gruntowe nie znikną? Takie przypadki są znane przy zmianie koryta rzeki lub zlikwidowaniu (wysuszeniu) stawów czy jezior.
A co z okresami suszy i innymi anomaliami pogodowymi, które coraz częściej nas zaskakują?
Może ktoś z projektantów w tym temacie się wypowie.
Ja i tak swojego zdania chyba nie zmienię.
Na szczęście jest to u mojego brata i na razie nie ma zamiaru zmieniać miejsca zamieszkania, ciekawe czy szybciej bednarka “zgnije” czy wody opadną, jego sąsiad (bardzo sympatyczny gość) przypadkowo ma uziom z nierdzewki bo stalowy był za drogi.
Bednarka w wodzie. To znaczy, że uziom pracuje w warunkach super i może byc już tylko gorzej. Współczynnik 1,1 nie może być tu zastosowany!!!
Najwyższy z możliwych tak.
Najwyższy znaczy największy liczbowo z zastowanych w tabeli z której korzystamy.
Cytat z wypowiedzi Czesława.
Bardziej zasadny byłby współczynnik k=1,3 w/g tabeli kol. Darsofta.
Proszę bardzo urzytkowników tego forum o nie branie pod uwagę tego co podałem w tych tabelach. Mimo wszystko za mało wykonanych badań w tym kierunku by traktować te liczby jako współczynniki korekcyjne. Co do samych wartości jakie podałem są to raczej, jak napisał Kolega Krystyn
Przypuszczam, że dane te są wskaźnikiem proporcji pomiarów
i tak je należy traktować.
Mam przy okazji jeszcze jedną sprawę, Kolega Krystyn napisał:
Z doświadczenia wiem, że czasami wyniki pomiarów z jednego dnia i drugiego dnia, gdzie wilgotność gruntu wydawałaby się taka sama, różniły się o 20%.
Za każdym pomiarem sondy pomiarowe były "wbijane w te same miejsca ± 0,5 metra. Miałem wtedy pewność, że badam te same warstwy gruntu. Przesunięcie sond pomiarowych o 2, 3 metry, bez (zmian odległości pomiędzy sondami) powodowały często ( nie zawsze) widoczne zmiany wartości pomierzonych. Natomiast zwiększenie lub zmiejszenie odległości pomiędzy sondami powodowało zawsze zmianę wyników pomiaru. Jest to spowodowane tym, że zwiększamy w tym momęcie, głębokość wykonywania pomiaru, a co za tym idzie “zachaczamy” o inne struktury gleby. ( rzadko kiedy gleba jest jednolita na różnych glębokościach).
Ot i cała tajemnica.
I jeszcze jedno. Pomiary rezystywności grunty wykonujmy na (metoda Wennera) jak największym rozstawie sond pomiarowych. Gwarantuje to nam minimalny wpływ opadów atmosferycznych na wyniki pomiarów. Mierzymy poprostu głębiej, a tam jak wiadomo wpływ warunków atmosferycznych jest nieznaczny.
Z poważaniem Dariusz.
Witam wszystkich.
Jestem nowy i mało doświadczony więc mam kilka pytań.
Bede wykonywal w najbliższym czasie pomiary uziemień rusztowań.
1.Zdobylem pogladowy protokół z takiego pomiaru i jest tam współczynnik poprawkowy “kz” = 1,6, czy to jest ten sam co “kp” czy “kr”?
-
W wynikach jest np. kz x Rsr = 1,6 x 1,04 - jaka jest graniczna wartość Rsr
-
Jaka jest cena za wykonywanie takich pomiarów od jakiej ilosci jest liczona?
pozdr…