Panowie mam takie pytanie. Proszę mnie od razu nie zbesztać z błotem tylko konkretnie wyjaśnić .
Podłączałem zbiornik z paliwem (diesel) wraz z dystrybutorem. Jest tam silnik jednofazowy i s 101 b 10 zamknięte zaraz przy zbiorniku w takiej dobudówce. Zbiornik jest nowy i obudowany pcv. Trzeba było podłączyć zasilanie do niego. Jako że najbliżej miałem zasilanie oświetlenia latarni 3 fazowe więc podpiąłem się pod jedną fazę i założyłem puszkę na słupie oraz gniazdko w środku i wtyczkę na kabel zasilający sterownik oraz silnik. Oświetlenie jest najprawdopodobniej tylko zabezpieczone rbk00 40A. Następnie punkt ochronny czyli śrubka z nakrętką jaka była zostawiona na zewnątrz, a w środku połączona linką żółto zieloną do metalowych części znajdujących się w tej “skrzynce” podłączyłem do otoku znajdującego się między latarniami (bednarka).
Wykonałem pomiary impedancji pętli zwarcia i wyszło mi 1.05 ohma. Z racji tego że nie mam dużego doświadczenia w pomiarach, mam do was taką prośbę abyście mi pomogli troszkę. Mianowicie, czy taki pomiar jest prawidłowy i czy muszę jeszcze wykonać jakieś pomiary dodatkowe. ponieważ mam swoją działalność od niedawna co prawda mam również wszelkie uprawnienia D i E oraz te same w zakresie kontrolno-pomiarowym, ale nie miałem okazji wykonać zbyt wielu pomiarów a na szkoleniu było tylko tak ogólnikowo powiedziane o tym a jak wiadomo teoria najlepiej wchodzi z praktyką.
Chciałbym się upewnić, ponieważ wystawiłem na to rachunek i wziąłem sobie to na swój tyłek. Jeżeli nie daj boże coś się stanie to wiadomo… a ja jestem jeszcze za młody żeby iść za #. Interesuje mnie elektryka i chcę się nią zająć na poważnie, wiem że długa droga jeszcze przede mną ale w końcu po to są takie portale żeby troszkę tej wiedzy łyknąć.
Za mało szczegółów, aby cokolwiek powiedzieć, zbiornik na palowo stałe czy na olej opałowy lub napędowy. To istotne różnice, zaczynają sie “schody z EX” . Zrób jeszcze “uprawnienia EX”.
…Ex pomiarowe ???.. a skąd mierniki >>> . - ja obecnie jestem w trakcie kursu - jeśli Ex to bez P i bez D..
wg mnie jeśli kol wszedł w strefę i nie ma D dla Ex to pomiary są … nie ważne ???
na czym polegają uprawnienia Ex? zbiornik jest na olej napędowy obudowany PCV cały. jest rozdzielnica elektryczna na zewnątrz lecz nie mieli klucza do tego poza tym producent zalecił im zamontowanie tylko gniazdka na przewodzie zasilającym wtyczki.nie mieli żadnych papierów od tego zbiornika także trudno stwierdzić czy po prostu szukają kogoś kto się podłoży czy też rzeczywiście nic nie mają. szczreze to nie daje mi to spać po nocach.
A co masz w zleceniu ?
Jak wykonanie gniazdka na przewodzie.
To wykonaj gniazdko na przewodzie i wykonaj pomiary.
Wykonawca odpowiada za całośc instalacji (ma tam jakiegos czlowieka co za całośc odpowiada ?) i powinien na pismie przekazac jasne wytyczne jakie obowiązuja w przypadku zasilania jego zbiorników w energie elektryczną.
W tym wypadku to taka troche spychologia. Kolega ma wystawic papier (protokół pomiarów), to ktoś powinien wczesniej wystawic papier (zlecenie, wytyczne zasilania zbiornika w energię elektryczną) co ma być w papierze kolegi (protokole)!
zlecenie było słowne a nie na piśmie tak więc w razie czego mogą się wyprzeć a wystawiłem już na to rachunek. ile ma litrów to nie wiem dokładnie. a jeżeli chodzi o pomiary to czy pomiar impedancji pętli wystarczy czy np jeszcze pomiar rezystancji izolacji też?
Dostałeś zlecenie na zrobienie czegoś bez określenia stref wybuchowych. Strefy te nie określa elektryk, to domena strażaków. Jeśli oni tego nie określili formalnie jesteś czysty, robisz normalne pomiary na to co robiłeś. Nie chce mi się przekopywać i przerabiać ten temat, wyszukiwać szczegóły, bo aktualnie nie mam takich zleceń. Ostatnio przerabiałem to 3 może 4 lata temu, EX skończyły mi się i nie mam potrzeby na razie odnawiać na zapas.
Musisz zawsze pamiętać o połączeniach wyrównawczych, ropa i benzyna łatwo gromadzą ładunki elektryczne szczególnie grożne na powierzchni cieczy i te trzeba jakoś odprowadzić albo wyrównać potencjały