Pomiar upływności cęgami Dietza

Witam ! Skoro mierzę cęgami prąd wyrównawczy a nie upływu, jak mam zmierzyć cęgami prąd upływu silnika ? Czy w ogóle taki pomiar jest możliwy ?
Producent SONEL załącza szczegółową DTR miernika, producent moch cęgów dostarczył jedynie ulotkę. Nic w niej nie ma !

Witam.
Wcześniej było napisane, że należy rozpoznać cały układ połączeń :wink: .
W celu pomiaru prądu upływu należy odizolować obudowę silnika lub innego mierzonego urządzenia od elementów przewodzących prąd. Podawałem przykład z pomiarem UPS w biurze stojącego na wykładzinie. pomiaru dokonałem zwykłym multimetrem cyfrowym. wyniki były zastanawiające ponieważ okazało sie, że płyną prąd w przewodzie PE po wyłączeniu UPS.
Proszę nie zadawać pytań ja odizolować np pompę cyrkulacyjną bez odjęcia jej od instalacji CO :? .
Sztuka nie leży w sposobie “zapięcia” cęg ale w mierzonym urządzeniu. Nie odizolowanie obudowy silnika powoduje przepływ prądów wyrównawczych , które mierzą cęgi.
Pozdrawiam Marek.
ps. jak się sformułuje pytanie taką się uzyska odpowiedź :exclamation: .

Witam wszystkich kolegów na forum.
Jeśli chodzi o pomiar prądu upływowego cęgami, to najpewniejszym sposobem jest objęcie cęgami wszystich przewodów czynnych.
Fazy L1,L2,L3 oraz N jeśli występuje w zasilaniu silnika.
Błędem jest objęcie cęgami wszystkich przewodów razem z PEN.
Pozdrawiam wszystkich.
Adam

Co wiedziałem to powiedziałem. Widzę jednak, że pościk ten przemienił się w małe pole bitwy. Ja osobiście twierdzę, że cęgami tego parametru poprostu nie da się określić. W grę wchodzi tu układ 3 fazowy z rezystancją i indukcyjnością , a jak wiadomo z podstaw elektrotechniki układ taki “posiada” rezystancje, reaktancje i co z tego wynika pewne przesunięcia fazowe. itp Teraz niech ktoś nie mając danych o tych zjawiskach ( ten miernik nie wskazuje ich) określi nam dokładnie co jest grane.
Kij w mrowisko. :smiling_imp:
Ps. nie mam monopolu na racje. :question:

Witam wszystkich.
Zgadzam się z kolegą Marekb w kwesti trudności pomierzenia prądu upływowego (różnicowego) w obwodzie trójfazowym zasilającym poszczególne grupy odbiorników. W tym przypadku należy wykonać wiele pomiarów w różnych konfiguracjach połączeń poszczególnych odbiorników, ponieważ nie jesteśmy w stanie powiedzieć nic o składowych czynnych i pojemnościowych poszczególnych obwodów.
Jeśli natomiast mierzymy prąd upływu silnika trójfazowego, to z dużym prawdopodobieństwem po wcześniejszych pomiarach stanu izolacji można przyjąć, że rozkład w poszczególnych fazach na składowe czynne i bierne będzie proporcjonalny. Tak więc i mierzony prąd upływu będzie wiarygodny. Nie można tu zapomnieć o dużym wływie obcych pól magnetycznych na pomiar cęgami prądów rzędu kilku, czy kilkunastu mA (sąsiednie blisko położone przewody, transformatory itp.)
Przewód ochronny, czy inne dodatkowe połączenia wyrównawcze nie mają żadnego wpływu na wynik pomiaru prądu upływowego przy objęciu cęgami wszystkich przewodów czynnych.
Pozdrawiam.
Adam :laughing:

Myślę że ten obrazek z grubsza wyjaśni sposób na pomiaru prądu upływu