Pomiar transformatorow

Witam wszystkich.

Otoz mam pytanie - ktora norma/przepis dotyczy pomiarow eksploatacyjnych transformatorow S/N. Norma PN-E-04700 dotyczy badan pomontazowych lecz nie eksploatacyjnych. Znalazlem w LEXie zarzadzenie Ministra Górnictwa i Energetyki M.P.87.25.200 z dnia 1987.07.17 lecz niestety z dniem 1998.06.06 zostalo uchylone. Prosze o pomoc. Dziekuje.

Witam postaram się przekazać stan mojej wiedzy na ten temat.
Poczynając od ustawy " Prawo energetyczne" na mocy której zostało wydane przytoczone piniżej rozporządzenie -

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 25 września 2000 r.
w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych, obrotu energią elektryczną, świadczenia usług przesyłowych, ruchu sieciowego i eksploatacji sieci oraz standardów jakościowych obsługi odbiorców.
(Dz. U. Nr 85, poz. 957)

Ale co kiedy transformator stoi powiedzmy w fabryce
makaronu :wink: Jest siec wewnetrzna, stoja transformatory odbiorcy lecz takowej instrukcji glowny energetyk nie posiada :frowning:
Czy w takich sytuacjach kiedy siec jest odbiorcy nalezy stosowac instrukcje z ZE ?

Moim zdaniem tak ponieważ nawet jeżeli trafo stoi na terenie fabryki to i tak przyłączony jest w którymś punkcie do sieci operatora sieci rozdzielczej a więc powinien stosować się do jego instrukcji.

W zakładzie GL.Energetyk powinien posiadać opracowaną instrukcję obsługi i eksploatacji urządzeń elektroenergetycznych. W tej instrukcji powinna być określona granica eksploatacji między ZE i Zakładem. A gł. Energetyk powinien posiadać umowę o dostawę energii elektr- tam jest określona granica stron. Jeżeli transformatory są w eksploatacji Zakładu, to pomiary wykonuje Zakład, natomiast jeżeli transformatory są w eksploatacji ZE, to ZE posiada własne służby do wykonywania pomiarów i odbiorcę to nie interesuje.

Dziekuje za podpowiedzi :slight_smile:

Tak, granica jest ustalona i wszystko jest OK, ale jak pisalem wyzej instrukcji NIE MA !!! Pomiary wykonalem na zlecenie -pytalem tylko do ktorej normy sie odniesc :slight_smile:

Pozdrawiam

Z praktycznego punktu widzenia problem chyba nie istnieje , bo z normy PN-E04700 usunieto najwazniejszy punkt pomiarów - pomiar wskaznika R60/R30( zmianą PN-E-04700/Az1).
Ja u siebie w zakładzie wymagam przeprowadzania pomiarów transformatorów wg przywołanego rozporzadzenia, bo tak naprawde i tak nie udawało sie osiagnąc tych podanych przez normę wskazników

Oczywiscie chodzi o wsp. R60/R15, sorry

Panowie są chyba daleko od tematu.
Każdy eksploatujący, czytaj Zakład pisze instrukcje eksploatacji stacji oraz instrukcje współpracy na podstawie Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Sieci Rozdzielczej danego Zakładu Energetycznego.
W instrukcji ZE załącznik nr 2 lub 4 podane sa parametry

pozdrawiam Jacek

P.S.
Tam też nie tylko są czasookresy badania transformatorów
ale także sprzętu BHP jak rękawice itp.

No i masz , znowu ktos poprosił o radę i dostał… kręćka od interpretacji osób odpowiadających.
Panie Jacku : Tak jak tu juz ktoś zauważył , instrukcja ZE nie jest żadnym dokumentem wiążącym odbiorcę w zakresie jego sieci i urządzeń, choć , z braku innych przepisów, może oczywiście być uznana za żródło wiedzy technicznej, tego nie zaprzeczam . Pytajacy , Pan Edii zaznaczył juz na wstepie , że w zakładzie , gdzie miał wykonac pomiary trafo, brak instrukcji eksploatacji . Abstrahując jednak od zgodnosci tego stanu z przepisami, jestem przekonany, że po uważnej lekturze tych załaczników instrukcji ZE, napewno sie okaże, że są tam dane w całości przeniesione z nieaktualnego zarządzenia , o którym mowa na wstępie całego tematu dyskusyjknego.
Więc , w moim przekonaniu, wykonujący pomiary nie popełni błędu jesli w końcowej ocenie powoła sie na wymagania tegoż zródła wiedzy technicznej- Zarzadzenia M G i E z 1 17 lipca 1987 r.
Ja ze swej strony jeszcze dodam, że eksploatując 14 podstacji w obiektach stałych ( napięcia 15kV, 6kV, Nn,+ rozdz. napowietrzna 110kV ) oraz około 30 rozdzielni SN/Nn zginąłbym, gdybym w każdej instrukcji miał zawrzeć szczegółowe wymagania pomiarowe, i załatwiam to ( z wyłączeniem urzadzeń nietypowych ) odwołaniem do ww. przepisu, choć wszędzie wymieniam go jako nieobligatoryjny.

Panie “Krzykacz” muszę Panu powiedzieć, że Instrukcja eksploatacji stacji musi być. Proszę zaprosić do siebie inspektora PIP to Panu wytłumaczy.
Instrukcja ZE jest niestety dokumentem wiążącym odbiorcę.
Ma Pan rację, że w IRiESR /Instrukcja Ruchu i Eksploatacji Sieci Rozdzielczej/ przeniesione są dane z nieaktualnego rozporządzenia.
IRiESR jest tworem żywym.
Jak osiągnąć współczynnik R60/R15 =1,3 jak po 15sek Rizol=20000Mohm i po 60 sek Rizol>20000Mohm
czyli wsp >1 a ile?
Z tym problemem przed wprowadzeniem prawa energetycznego
zetkneli się producenci transformatorów jak A… AB.
po wprowadzeniu oleju o nazwie “TECHNOL” itp
Współczynniki mają zastosowanie, czytaj do oceny przez dozór techniczny dla transformatorów starych.

Teraz cytuję " …że eksploatując 14 podstacji w obiektach stałych ( napięcia 15kV, 6kV, Nn,+ rozdz. napowietrzna 110kV ) oraz około 30 rozdzielni SN/Nn zginąłbym, gdybym w każdej instrukcji miał zawrzeć szczegółowe wymagania pomiarowe, i załatwiam …"

W takich zakładach jak ZE, Elektrownie, PSE jest trochę więcej stacji.
Jest IRiESR, Paszporty linii stacji WN/SN itp
I chyba by pan zaginął.
Na czym by Pan wyszkolił obsługę stacji nie mając odpowiedniej dokumentacji.

z poważaniem Jacek

P.S. Średni odbiorcy (SN/0,4kV) też muszą mieć instrukcję, aktualne pomiary

Często mam z nimi kontakt po wizycie pana z PIP
i wtedy chcą dokumenty “na wczoraj”
Nie mówiąc o utracie przez nich biletów narodowego …

Przepraszam za adres e-mail.

ale proszę przeczytać post kolegi greg’a ten pierwszy
i właściwy oraz proszę zwrócić uwagę że w IRiESR jest min czytaj minimum.
Właściciel stacji może przepisy zaostrzyć !!!

Panie Jacku przecież ja nie twierdziłem , że instrukcji nie ma być, i sam miedzy wierszami dodałem , że u mnie są takowe dla każdej podstacji i rozdzielni na urządzeniach przeładunkowych.
Przypomnę, że problem dotyczył wymagań, do których ma się odnieść wykonujący pomiary. Skoro sam Pan wspomniał, że w instrukcji ZE są podane wymagania z unieważnionego, lecz nie zastąpionego nowszym przepisem, zarządzenia , to sam Pan widzi, że de facto mówimy o tych samych wymaganiach. Przypomnę też , że zgodnie z zapisami Prawa Budowlanego(art.5.1 ), - obiekt budowlany ( w tym stacje transf. ) należy użytkować , zgodnie z przepisami i zasadami wiedzy technicznej, a przecież , w razie braku wymagań szczegółowych , moze nim być to zarządzenie MGi E .

Wspólczynniki nie mają , jak Pan twierdzi zastosowania do oceny straych trafo,( bo cóż to za pojecie???), tylko do transformatorów eksploatowanych!!, i o taki pomiar chodzi Panu Edie-mu.

Jesli ma Pan za każdym razem takie same wyniki pomiarów to radzę zmienic miernik.

I ostatnia rzecz, ja nie mówiłem ,że instrukcja ZE “nie wiąże” Odb., tylko wyraznie podałem, że nie dotyczy go w zakresie jego sieci i urzadzeń . Jest miesce podziału stron i zasady eksploatacji strony Odbiorcy nie podlegaja instrukcjom ZE, a w instrukcji stacji z przyłączem podane są zasady wspólpracy Odb. z ZE. Reszta wynika z umowy o dostawę energii elektrycznej.
ZE ( przynajmniej na moim terenie ) , mając wiele podstacji opracowuje Instrukcje zbiorcze dla danego typu, a nie bawi się w opracowania jednostkowe i ewentualnie dodaje załączniki dla części nietypowych i wyposażenia .

Własnie dlatego , że osiagnięcie wyniku R60/R15 = 1.3, co do zasady , było absurdem ( i nie tylko chodziło tu o ten olej ) - wykreslono z normy 04700 cały punkt , w którym ten wymóg podano. Podałem to w moim pierwszym poście.

Ja odnoszę wyniki pomiarów do warunku z zarządzenia R60/R13 >/= 1,15, a praktyczne wyniki mieszczą sie , u mnie, w przedziale : 1,17 - 1,25.

pomiary wykonuję miernikiem izolacji firmy MEGGER Series 1
z aktualnym świadectwem sprawdzenia z UM w Bydgoszczy a nie jakimś g… elektronicznym.

W IRiESR jest napisane że transformatorów do 1,6MVA nie bada się w czasie ich normalnej eksploatacji więc po co ta dyskusja w współczynnik i tak powinno być napisane w instrukcji odbiorcy.
Kończy się nabijanie kabzy “pomiarowcom”
którzy nie wiedzą ile ma wynosić R60/R15