Panie Jacku przecież ja nie twierdziłem , że instrukcji nie ma być, i sam miedzy wierszami dodałem , że u mnie są takowe dla każdej podstacji i rozdzielni na urządzeniach przeładunkowych.
Przypomnę, że problem dotyczył wymagań, do których ma się odnieść wykonujący pomiary. Skoro sam Pan wspomniał, że w instrukcji ZE są podane wymagania z unieważnionego, lecz nie zastąpionego nowszym przepisem, zarządzenia , to sam Pan widzi, że de facto mówimy o tych samych wymaganiach. Przypomnę też , że zgodnie z zapisami Prawa Budowlanego(art.5.1 ), - obiekt budowlany ( w tym stacje transf. ) należy użytkować , zgodnie z przepisami i zasadami wiedzy technicznej, a przecież , w razie braku wymagań szczegółowych , moze nim być to zarządzenie MGi E .
Wspólczynniki nie mają , jak Pan twierdzi zastosowania do oceny straych trafo,( bo cóż to za pojecie???), tylko do transformatorów eksploatowanych!!, i o taki pomiar chodzi Panu Edie-mu.
Jesli ma Pan za każdym razem takie same wyniki pomiarów to radzę zmienic miernik.
I ostatnia rzecz, ja nie mówiłem ,że instrukcja ZE “nie wiąże” Odb., tylko wyraznie podałem, że nie dotyczy go w zakresie jego sieci i urzadzeń . Jest miesce podziału stron i zasady eksploatacji strony Odbiorcy nie podlegaja instrukcjom ZE, a w instrukcji stacji z przyłączem podane są zasady wspólpracy Odb. z ZE. Reszta wynika z umowy o dostawę energii elektrycznej.
ZE ( przynajmniej na moim terenie ) , mając wiele podstacji opracowuje Instrukcje zbiorcze dla danego typu, a nie bawi się w opracowania jednostkowe i ewentualnie dodaje załączniki dla części nietypowych i wyposażenia .
Własnie dlatego , że osiagnięcie wyniku R60/R15 = 1.3, co do zasady , było absurdem ( i nie tylko chodziło tu o ten olej ) - wykreslono z normy 04700 cały punkt , w którym ten wymóg podano. Podałem to w moim pierwszym poście.
Ja odnoszę wyniki pomiarów do warunku z zarządzenia R60/R13 >/= 1,15, a praktyczne wyniki mieszczą sie , u mnie, w przedziale : 1,17 - 1,25.