Pomiar skuteczności opraw oświtleniowych...

Witam,

czy w praktyce wykonuje się pomiary skuteczności samoczynego wyłączenia dla opraw oświetleniowych?
Jeden z inwestorów wskazał na brak takich proyokołów…musze je zrobić!!!
pozdrawiam

Witam.

Oczywiście.

Witam.

To zależy od typu opraw, jeśli w I klasie to koniecznie.

Dziwne pytanie, to samo mam u wykonawców, dziwią się, że rozbieram wszystkie oprawy (poza IIkl ochr.). W lampach też bywają niespodzianki.

Nawet powiem więcej ze statystyk najwięcej porażeń prądem elektrycznym następuje przy instalacji oświetleniowej, wystarczy metalowa drabina, podłoga przewodzącą i nieszczęście gotowe
Do w/w instalacji mają również osoby postronne i niepoinstruowane
Często obwody instalacji oświetlenia nie są zabezpieczane wyłącznikami różnicowoprądowymi

Witam Kolegów.

Dokładnie tak , Kolego melon - jakim sposobem było napięcie 230 V pomiędzy konstrukcją sufitu
podwieszanego a metalową oprawą lampy ?

Ten przypadek kosztował mnie sporo zdrowia : upadek z drabiny i mały szok porażeniowy.
Kolejna życiowa nauczka - nie wierzyć nikomu.

Witam

W nawiązaniu do pytania wiodącego tematu - czy pomiary wykonuje się dla wszystkich opraw w I kl. ochronności czy tez można opuścić badanie opraw na przykład trudno dostepnych, zawieszonych na dużych wysokościach lub tez w inny sposób zabezpieczonych przed dotykiem?

Yanc

Witam Kolegów na forum.

Podobny problem zaprzątał mi niedawno głowę, gdy miałem do wykonania pomiary okresowe w kościele. Przecież część oświetlenia jest tam tak wysoko, że nawet grabiami chłopy by nie dostali.
Na miejscu zadecydowałem, że pomiarów robił nie będę, gdyż oświetlenie (świeczniki, tzw. “pająki” nadają się tylko do natychmiastowego remontu, a nie użytkowania. I pomiary należy wykonać po remoncie.
Jednak, gdyby były przyzwoite, to ja bym to mierzył, gdyż w skład obwodu wchodzi nie tylko oprawa, ale i jakiś obwód zasilający. A on może być dostępny i z ziemi (podłogi).

Norma PN-IEC 60364 nic nie mówi o oprawach oświetleniowych instalowanych w łazienkach, zakładając że wszystkie będą w II kl. ochronności.
Założenie, założeniem a rzeczywistość rzeczywistością, ludziska się nie znają i montują co ładniejsze dla nich nie patrząc na strefy i klasy ochronności
I z tego względu ja osobiście wykonuję pomiary SSW dla opraw oświetleniowych, jeszcze przed ich zamontowaniem, lub po ich zamontowaniu, nie patrząc czy to jest I czy II klasa. Dziś jest taka lapma, jutro może być inna!
Jeden pomiar więcej nikomu nie zaszkodzi!
Pozdrawiam

Witam Kolegów

Miałem podobny przypadek, kidy kolega z wielkim zdziwieniem spojrzał na moje potokuły pomiarowe z obwodów opraw oświetleniowych.
Jak kolega melon napisał “Dziś jest taka lapma, jutro może być inna!”, dróga sprawa czy pomiar nie odpowie nam na pytanie o stanie technicznym instalacji.

Artur

Witam panowie.
Podstawowe pytanie: Dlaczego robimy powykonawcze pomiary ochrony przeciwporażeniowej?
Otóż nie dlatego żeby zapełnić protokół pomiarami i zdać instalację inwestorowi.
Pomiary wykonujemy głównie dla siebie, żeby być pewnym wykonania instalacji elektrycznej zgodnie z przepisami, sprawnej i bezpiecznej, nie zagrażającej użytkownikowi.
Cytat:

dróga sprawa czy pomiar nie odpowie nam na pytanie o stanie technicznym instalacji.

Nieraz miałem przypadki wykrycia przez miernik w gnieździe 1-f odłączenia się przewodu np. PE od zacisku. Miernik to od razu wykrył. Pomiary są w stanie odpowiedzieć nam na pytanie o stanie technicznym instalacji, tym bardziej pomiary okresowe w porównaniu z poprzednimi pomiarami mają za zadanie określenie czy eksploatowana instalcja nadal nadaje się do użytkowania czy też wymaga remontu i poprawy.