Dzień dobry,
zespół techników mierzył dzisiaj rezystancję izolacji transformatora. W kuluarach dowiedziałem się, że jeden pomiar DN-GN+PE dał wynik ~350 MOm, a przy pozostałych kombinacjach i na dwóch trafach poza zakresem (>9 GOm). Na papierze wartości z zakresu 350 do 900 MOm pomiędzy trzema trafami.
Miernik MPI-536, Uprob=2,5 kV, wszystkie trafa tego samego typu i mocy z tymi samymi rodzajów kabli zasilających i odpływowych. Układ mierzony na niezdemontowanych kablach z uzwojeń, za to z otwartymi uziemnikami i wyłączonymi rozłącznikami od strony SN i wyłączonymi wyłącznikami wszelkich odpływów od strony nN.
Macie pomysły co mogło być tego przyczyną? Pomiarowcy pracowali przy takich zadaniach, a mi samemu nie wydaje się, aby mogły tu wystąpić jakieś inne problemy poza uszkodzeniem sondy pomiarowej.
Pierwszy i główny problem, to pomiarowacy, bynajmniej z tego co piszesz.
A dlaczego ? Bo na jakiej podstawie mierzyli uzwojenia trafo z podpiętymi przewodami, a jeśli już, to czy w przypadku, gdy jeden pomiar wyszedł im znacznie poniżej wartości pozostałych, to czy powtórzyli go dwukrotnie, czy zdemontowali wszystko i pomierzyli sam transformator i sprawdzili pozostałe elementy, każdy z osobna?
Zapewne nie, bo szkoda czasu było, bo nie mieli narzędzi, bo już inny klient czekał itp.
Teoria pomiarów Riso samego transformatora oczywiście nakazuje odpięcie kabli/szyn na zaciskach Sn i Nn; w praktyce, jeżeli są to krótkie odcinki czyli po kilka metrów od odłącznika po stronie Sn i Nn to można zaryzykować pomiar wraz z tym okablowaniem o ile wynik pomiarów jest dopuszczalny wraz ze współczynnikami absorpcji. Jeżeli pomiar wychodzi poza zakres miernika rozpinanie wogóle nie ma sensu. Po stronie dolnego napięcia w trafach z uzwojeniem połączonym w gwiazdę musi być oczywiście rozszynowany zacisk N.
Inną sprawą jest pomiar kabla zasilającego trafo, czy szyn dolnego napiecia, tu potrzebny jest pomiar Riso między fazami a tego bez odpinania od transformatora nie da się wykonać.
[quote=“szwelx, post:1, topic:14961, full:true, full:true”]
jeden pomiar DN-GN+PE dał wynik ~350 MOm
[/quote] Tylko, że na ten pomiar nie ma wielkiego wpływu pozostawienie nieodpiętych kabli na zaciskach, zwłaszcza, gdy GN do “ziemi” i Dn do “ziemi” mają wartości wysokie (jak zrozumiałem, poza zakresem miernika).
Nie wiemy jakiej mocy jest przedmiotowy transformator, ale mnie osobiście nie podoba się próba pomiaru uzwojeń miernikiem parametrów instalacji (MPI) [quote=“szwelx, post:1, topic:14961, full:true, full:true”]
Miernik MPI-536, Uprob=2,5 kV,
[/quote] Przetwornica tego miernika nie radzi sobie ani z długimi kablami ani z dużymi indukcyjnościami - nie jest w stanie ich naładować - nie do tego służą. I tak cud, że nie wyrzucało im błędu pomiaru.
Kolego elmontjs:
transformator 800 kVA suchy żywiczny. Ten miernik faktycznie mógł nie wydolić z pomiarem tego trafa? Jak się to objawia - urządzenie nie może nabić napięcia probierczego czy wyniki rezystancji są charakterystyczne, tj. niskie, wysokie lub falują?
[quote=“elmontjs, post:3, topic:14961, full:true, full:true”]
Teoria pomiarów Riso samego transformatora oczywiście nakazuje odpięcie kabli/szyn na zaciskach Sn i Nn; w praktyce, jeżeli są to krótkie odcinki czyli po kilka metrów od odłącznika po stronie Sn i Nn to można zaryzykować pomiar wraz z tym okablowaniem o ile wynik pomiarów jest dopuszczalny wraz ze współczynnikami absorpcji. Jeżeli pomiar wychodzi poza zakres miernika rozpinanie wogóle nie ma sensu. Po stronie dolnego napięcia w trafach z uzwojeniem połączonym w gwiazdę musi być oczywiście rozszynowany zacisk N.
Inną sprawą jest pomiar kabla zasilającego trafo, czy szyn dolnego napiecia, tu potrzebny jest pomiar Riso między fazami a tego bez odpinania od transformatora nie da się wykonać.
[quote=“elmontjs, post:3, topic:14961, full:true, full:true”]
jeden pomiar DN-GN+PE dał wynik ~350 MOm
[/quote] Tylko, że na ten pomiar nie ma wielkiego wpływu pozostawienie nieodpiętych kabli na zaciskach, zwłaszcza, gdy GN do “ziemi” i Dn do “ziemi” mają wartości wysokie (jak zrozumiałem, poza zakresem miernika).
Nie wiemy jakiej mocy jest przedmiotowy transformator, ale mnie osobiście nie podoba się próba pomiaru uzwojeń miernikiem parametrów instalacji (MPI) [quote=“elmontjs, post:3, topic:14961, full:true, full:true”]
Miernik MPI-536, Uprob=2,5 kV,
[/quote] Przetwornica tego miernika nie radzi sobie ani z długimi kablami ani z dużymi indukcyjnościami - nie jest w stanie ich naładować - nie do tego służą. I tak cud, że nie wyrzucało im błędu pomiaru.
[/quote]
transformator 800 kVA suchy żywiczny. Ten miernik faktycznie mógł nie wydolić z pomiarem tego trafa? Jak się to objawia - urządzenie nie może nabić napięcia probierczego czy wyniki rezystancji są charakterystyczne, tj. niskie, wysokie lub falują?
Gdyby miernik był problemem, to na pozostałych transformatorach wynik byłby podobny, skoro wszystkie trzy trafa są takie same, a nie o takich rozbieżnościach i tylko jeden.
No ale możemy się oszukiwać dalej, że to nie problem pomiarowców i ich przyłożenia się do pomiarów.
A może wystarczyło tylko wykonać pomiar powtórnie i już wynik byłby prawidłowy, a poza tym, to ten miernik chyba posiada graficzne przedstawienie przebiegu pomiaru Riso, z którego można dużo wyczytać.
zespół techników mierzył dzisiaj[/quote]
Zespół jedno-osobowy z firmy pomiarowej zewnętrznej?
a mi samemu nie wydaje się, aby mogły tu wystąpić jakieś inne problemy poza uszkodzeniem sondy pomiarowej.[/quote]
Mi też nie wydaje się, jest to bardzo proste. Przyłożyć sondy, ustawić zakres, start, zielony 350M, pozytywny, podpisik, fakturka, szef ma nowy samochód. Spełnia - tak, dywagacje o wyniku Szef nie są w obowiązkach technika, tylko za punkt pomiarowy. Taką ideę pomiarów przedstawił mi Właściciel Fyrmi Pomiarowej na rozmowie o pracę.
No właśnie, za co tyle pieniędzy chcą fyrmi pomiarowe, skoro to takie szybkie i proste?
Dlaczego takie drogie?
No ale możemy się oszukiwać dalej, że to nie problem pomiarowców i ich przyłożenia się do pomiarów.[/quote]
Przyłożenie było prawidłowe z punktu widzenie firmy. Spełnia? Pisz protokół i lecimy dalej.
Nie oszukujmy się, Właściciel Firmy nie dał pracownikom Ducha Puszczy.
[quote=“KonradOW, post:7, topic:14961, full:true, full:true”]
zespół techników mierzył dzisiaj[/quote]
Zespół jedno-osobowy z firmy pomiarowej zewnętrznej?
a mi samemu nie wydaje się, aby mogły tu wystąpić jakieś inne problemy poza uszkodzeniem sondy pomiarowej.[/quote]
Mi też nie wydaje się, jest to bardzo proste. Przyłożyć sondy, ustawić zakres, start, zielony 350M, pozytywny, podpisik, fakturka, szef ma nowy samochód. Spełnia - tak, dywagacje o wyniku Szef nie są w obowiązkach technika, tylko za punkt pomiarowy. Taką ideę pomiarów przedstawił mi Właściciel Fyrmi Pomiarowej na rozmowie o pracę.
No właśnie, za co tyle pieniędzy chcą fyrmi pomiarowe, skoro to takie szybkie i proste?
Dlaczego takie drogie?
No ale możemy się oszukiwać dalej, że to nie problem pomiarowców i ich przyłożenia się do pomiarów.[/quote]
Przyłożenie było prawidłowe z punktu widzenie firmy. Spełnia? Pisz protokół i lecimy dalej.
Nie oszukujmy się, Właściciel Firmy nie dał pracownikom Ducha Puszczy.
[/quote]
Spojrzałem teraz w kartę katalogową tego MPI i dla Uprop 2,5kV zakres pomiarowy jest o 0 do 9,999 GOm. Przedstawiciel Sonela twierdzi, że ten miernik bez problemu powinien naładować trafo, więc odrzucam tę hipotezę. Ciekawość nie daje mi spokoju, więc może uda się wezwać ich na ponowny pomiar - małe szanse, ale trzeba próbować. W końcu mają płacone za kontrolę maszyny, a nie przyłożenie miernika i wypisanie papierka.
[quote=“szwelx, post:8, topic:14961, full:true, full:true”]
W końcu mają płacone za kontrolę maszyny …
[/quote]
Spłełnia normi i psiepisi? Spełnia. Poztytywny.
[quote=“szwelx, post:8, topic:14961, full:true, full:true”]
… a nie przyłożenie miernika i wypisanie papierka.[/quote]
Sam napisałeś, że to proste i się nic nie stanie - może jedynie sonda się ułamać. A więc tanie i szybkie - nie ma czasu na rozmyślania, bo już Szef batem po plecach motywuje.
Czego oczekujesz w protokole? Eseju, dlaczego tamte trafoki mają 10 razy tyle niż ten jeden?
A może dlaczego ten ma 10 razy mniej, ale 3 razy więcej niż norma wymaga?
[/quote] Miernik cały czas sygnalizuje ciągłym dźwiękiem i wyświetla “Limit”.
Mój MIC2505 “ładuje” taki transformator dobrych kilka sekund a mierniki MPI mają słabsze przetwornice. Odkąd zawiodłem się na MPI przy pomiarze kabla, nie podchodzę do transformatorów i dłuższych kabli z tym miernikiem. Warto zwrócić uwagę przy kolejnych pomiarach.
[quote=“elmontjs, post:10, topic:14961, full:true, full:true”]
Mój MIC2505 “ładuje” taki transformator dobrych kilka sekund a mierniki MPI mają słabsze przetwornice.[/quote]
Przecież 350M na 2,5kV bez problemu przetwornica uciągnęła. Nie wyświetliła błędu “Limit pieniążków - kup inny miernik”