Witam kolegów.
Bardzo proszę o wyjaśnienie, w jaki sposób wykonuje się prawidłowy pomiar rezystancji izolacji miernikami serii Sonel MPI . Instrukcja obsługi nie zawiera szczegółów dotyczących tego pomiaru. Proszę o opinie. Pozdrawiam.
Witam.
To instrukcja ma pokazać, jak się mierzy ?
Przecież pisze, że … podłączyć do odpowiednich żył i mierzyć.
Wcześniej przewody pomiarowe również podłączyć do odpowiednich gniazd pomiarowych w mierniku.
O jakie szczegóły chodzi ?
Reszta w PN-HD 60364-6 2008.
Witam Kolegę i dziekuję za zainteresowanie. Chodzi mi konkretnie o czas trwania pomiaru Riso z użyciem MPI-520.
Witam.
Czyżby coś się zmieniło ?
Miernik nie mierzy automatycznie T1 (15s) i T2 (60s), z możliwością własnego ustawienia czasu T3 ?
Na wyświetlaczu jest coś takiego jak pomoc dla konkretnej funkcji.
Miernik ma 2 funkcje pomiaru : manualna - pomiar trwa tak długo, jak trzymamy przycisk start, i ciągła - wciskamy klawisze start i enter jednocześnie, wtedy miernik podaje napięcie pomiarowe trwale, do czasu wciśnięcia klawisza esc. Miernik wydaje dźwięk ciągły - przez kilka sekund - do czasu osiągnięcia napięcia znamionowego pomiaru ( np. 500V ), a następnie pika w odstepach kilusekundowych. Rozumiem, ze prawidłowym czasem pomiaru jest 60 sekund?
Pomiar się kończy gdy obwód uzyska te 500V i miernik pika.
Kolego, jak ja bym miał taky MPI, ale cóż…
Chociaż znasz zależności rezystancji od temperatury, napięcia i czasu pomiaru ?
Skąd się wzięło 15/60 z dodatkowym czasem ?
Rozumiałem, że w obwodach instalacji elektrycznych o napieciu 230/400V używamy do pomiaru napięcia 500V, a minimalna dopuszczalna rezystancja izolacji wynosi 1Mom. Przyznam szczerze, że sie tylko domyślam, ze od temperatury w jakiej wykonujemy pomiar zależy współczynnik korekcyjny przez który pomiar należy pomnożyć. Natomiast odnośnie czasu pomiaru niestety nie posiadam wiedzy.
To wynika z zależności oporu izolacji od napięcia, tak więc wymaga się, by pomiar był wykonany przy napięciu zbliżonym do znamionowego.
Co do czasu trwania pomiaru - potrzeba chwili do zniknięcia prądu ładowania, ustalenia się prądu upływu, a to może trwać nawet minutę, tak więc jest to optymalna wartość.
Oczywiście, przy wynikach zadowalających i określonych warunkach nie ma potrzeby mierzyć długo. W każdej chwili można przerwać pomiar.
Może jeszcze dodam, że dla kontroli zawilgocenia izolacji można porównać wskazania miernika po 15 s i po 60 s od chwili włączenia napięcia pomiarowego. Tutaj zwiększenie oporu jest większe w przypadku izolacji suchej niż wilgotnej.
Ci, co suszyli kable/przewody wiedzą, o czym piszę.
W takim razie wystarczy mierzyć do osiągnięcia napięcia pomiaru?
Witam ponownie.
Czy ja czegoś nie rozumiem, czy jak ?
Przecież napięcie pomiarowe z miernika ustalamy przed pomiarem, ustawiając odpowiednią wartość.
Te MPI mają inne założenia ?
Może i ja dodam swoje 2 grosze;-) co do instrukcji to producent dał “ciała” i niestety nie wpiął kilku stron gdzie jest opisany i pokazany pomiar Riso…
Miałem taki przypadek przy zakupie MPI 525…
A nie ma tych instrukcji w necie ?
Przecież możemy poszukać tu - http://www.sonel.pl/?pid=82
Napięcie wybieramy przed rozpoczęciem pomiaru, ale narasta ono do np. 500V przez kilka sekund. Natomiast jeżeli chodzi o instrukcję obsługi - rzeczywiście brak opisu funkcji .
Witam.
No właśnie. I co z tego wynika ?
Czy w każdych warunkach czas narastania i wielkość narastania jest jednakowa ?
Co z dokładnością pomiaru, przecież może on być obarczony błędem.
Wyniki pomiaru rezystancji izolacji uznaje się za pozytywne, jeżeli …
(I tu mamy szereg czynników, które decydują o tych wynikach)
Bo oprócz wykonywania pomiarów są jeszcze ich oceny.
Zaczynam swoją przygodę z pomiarami mam uprawnienia ale nie robilem tego. Zanim cos zrobie to pewnie jeszcze dużo przeczytam i popdgladam pomiarowców.
Wiem ze pomiar Riso robi sie przy wylaczonym napieciu oraz wylaczonymi wszystkimi odbiornikami w mierzonym obwodzie. Chodzi mi o same rozlaczenie zasilania . Np mieszkanie w bloku w ktorym jest licznik i zabezpieczenia policznikowe Sieć TN-C czyli L+PEN .Czy wystarczy że wyciagne tylko bezpiecznik ( wtedy mam przerwe w obwodzie) czy również musze odlaczyć drugi przewód PEN (na szynie) do ktorego jest jeszcze podlaczonych kilka czynnych obwodów ?
Dziekuje za informację
Kilka zasad: przed przyłączeniem miernika sprawdzić brak napięcia w badanym obwodzie, jeżeli się na nim znajduje - odłączyć. Wyłączyć odbiorniki z gniazd, odłączyć oprawy. Pierwszy pomiar wykonać napięciem 250V . Jeżeli pokaże niską rezystancję sprawdzić czy coś nie zostało wpięte i dopiero przy rozsądnym wyniku powtórzyć napięciem 500V . I jeszcze jedno - mierzą zawsze dwie osoby, więc znajdź kogoś, kto ma doświadczenie. Nie chodzi nawet o bezpieczeństwo, ale zawsze to dwie głowy i dwie pary oczu.
Jeżeli bezpiecznik topikowy jest rzeczywiście za licznikiem, co wydaje się dziwne, nie rozłaczaj tego PEN, wystarczy wyjąć wkładkę.
Witam
Dziekuje kolego za info . Jezeli chodzi o zabezpieczenie to jeden bezpiecznik od danego mieszkania jest w piwnicy , idzie pionem L+PEN do licznika z licznika wychodzi PEN na wspólną szyne a L do trzech róznych bezpieczników ( oswietlenie, gniazda bez “bolca” , gniazda z bolcem")
Rozumiem ze jak wypne z jednego obwodu wszystkie odbiorniki , wykręce jeden bezpiecznik to a PEN zostanie podlaczony (wspólny) to nie uszkodze licznika oraz innych obwodow . Oczywiscie zachowując że Riso+ na L a Riso- na PEN.
Dziekuje za info poraz drugi