Pomiar rezystancji uziemien - miernik

Witam !
Mam małe pytanie do osób mających doswiadczenie w pomiarach
rezystancji uziemień, a mianowicie noszę się z zamiarem
kupnem porządnego miernika do tego typu pomiarów.
Proszę o sugestie jaki miernik wybrać, czy ma to być miernik
udarowy ? jakiej firmy ? jaki model ?

Pozdrawiam

Wybór między miernikiem do pomiarów właściwości udarowych, a właściwości statycznych uziemienia zalęży od obiektów jakie Kolega chce mierzyć. Gdy nie wykonujesz pomiarów na obiektach typu: stacje paliw, gazu, zakłady chemiczne , magazyny zbożowe to optymalnym rtozwiązaniem jest miernik do pomiaru właściwości statycznych. W wypadku takim ja wyżej, udarowych. Najlepiej mieć dwa (tylko a kąd kesz)
Co do konkretnego miernika. Ja osobiście polecam MRU-101 (stayczne). Wykonuje on pomiar metoda techniczną, ma możliwość pomiaru z cęgami (jeden uziom z systemu). Do pomiaruów udarowych nie ma alternatywy. Jest na rynku polskim tylko jeden dobry WG-307. Są ich 2 rodzaje (mam obydwa). WG-307 W i S. Różnią się one czasem czoła udaru. W-4 S-1
mikrosekundy. Co do miernika udarowego twierdzę że nie ma innej alternatywy. Co do miernika do pomiaru właściwości statytcznych , jest ich naprawde dużo i dobrych.

Ja również polecam MRU-101

Witam !
A co myślicie o uniwersalnym mierniku Metrela
EUROTES 61557, jego możliwościach i funkcjach ?

Pozdrawiam

Witam Kolegę “meryjan” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Albo Kolega chce miernik do pomiarów rezystancji uziemień albo uniwersalny.
Dane techniczne wielu mierników są na stronie ISE.PL.

Witam !
Z tego co wiem to EUROTEST 61557 posiada również możliwość
pomiaru rezystancji uziemień i dlatego interesuje mnie czy taki
uniwersalny miernik sprawdza się przy tego typu pomiarach
czy też może lepiej kupić mierniki ścisle specjalizowane
do danego typu pomiaru.

Pozdrawiam

Nie mam doświadczeń z tym miernikiem. Ogólnie z życia jednak wiem że “kombajny” w niczym z osobna nie są idealne :astonished:)