Pomiar rezystancji izolacji

Gdzie napisałem, że jest źle, czy pisałem, że protokół wystawię negatywny ? Kolega rozumie słowo “zalecenie” ?

Absolutnie się zgadzam, ale załóżmy, że inwestor to Twój dobry kolega (w sumie to nie istotne :wink: ) wystawiasz protokół, że wszystko ok - zgodnie z normą, omawiany obwód, to np. przyłącze do garażu lub coś podobnego. Kolega robi sobie piękną kostkę brukową na podwórzu za grube tysiące, po roku czasu zaczyna wyrzucać różnicówka, przyjeżdżasz i stwierdzasz, że teraz trzeba wymienić kabel, bo izolacja ma upływność - ok, jeśli weźmie Ciebie do tych pomiarów, gorzej jak zaprosi innego pomiarowca, który poprosi o “wyniki” z poprzedniego protokołu.
Rolą pomiarowca nie jest tylko wstawianie cyferek w tabelkę, i stwierdzenie, że jest wszystko zgodne z normami - tylko interpretacja wyników, a tego normy nie uczą tylko praktyka i doświadczenie.
pzdr

Witaj ,
właśnie tu napisałeś o zaleceniach do wymiany, skoro nie napisałeś, że jest źle to dlaczego chcesz wymieniać.

Ja doskonale rozumiem znaczenie słów, nie wiem jak z tym zrozumieniem jest u Ciebie:(

Myślę, że każdy rozpoznaję znaczenie słowa zalecenie w stosunku do nakazu. Jeżeli przytoczone wyżej przykłady, są dla Ciebie niezrozumiałe, to raczej nie ma o czym rozmawiać :wink:

pzdr

Witam.

Jako firma jednoosobowa wykonuje czynności inspektora nadzoru, projektanta i pomiarowca.
Nie można określić konkretnie. Jest zlecenie to się wykonuje.

Wykonując pomiary masz obowiązek napisania czynności co należy zrobić aby usunąć awarię lub uszkodzenie/
Może być wniosek o wyłączenie instalacji elektrycznej z użytkowania do czasu usunięcia zagrożenia.
Czy inwestor lub użytkownik wykona zalecenia czy nie ale z pomiarowiec nie będzie odpowiedzialny za szkody lub życie ludzkie. Można jeszcze zgłosić do dostawcy energii elektrycznej o wyłączenie odbiorcy z powodu na zagrożenie zdrowia i życia ludzi lub zwierząt.

Z poważaniem i szacunkiem
Marian

Zazwyczaj przytoczenia odpowidniego aktu prawnego i wynikających z jego nieprzestrzegania konsekwencji pomaga. Wystarczy dobrze nastraszyć lub uzmysłowić właściciela budynku. Często lekceważenie wynika z braku wiedzy i grożących kar włącznie z odsiadką za kratami z elementami uświadomionymi seksualnie inaczej niż reszta.

Kolego Kasprzyk. Jak bym miał robić pomiary znajomemu i chodziło by o garaż to zalecił bym mu kabel a nie przewód, a my tu cały czas rozmawiamy o przewodach. Prawda jest taka, że my sobie zalecenia możemy pisać, ale póki protokół jest pozytywny nikt ich nie wykona. Inna kwestia to podstawy prawne. Niby czemu mam pisać, ze instalacja nadaje się do wymiany jak ma 8M