Chcę wykonać pomiary przyrządem sonel wielofunkcyjnym do 1000V
Gdy wykonuję pomiary za pomocą adaptera do gniazda 230V to uzyskuję taki wynik pomiaru (przy napięciu 500V): L-N R>2gohm, L-PE R>2gohm, N-PE R=0
Jeżeli użyje osobnych przewodów na każdy przewód to pomiar wychodzi Riso>2gohmy (dla 500V) i Riso>3gohm (dla 1000V).
Jeżeli przewody mają izolację do 1kV to prawidłowy pomiar rezystancji izolacji jest przy napięciu (zadanym przez urządzenie) 1000V prawda?
Co najlepsze jeżeli nie podłącze przewodów do gniazdka to wynik jest następujący
L-N R>2gohm, L-PE R>2gohm, N-PE R>2gohm
Nie mam teraz żadnego kawałka przewodu, ale nowy przewód jak mierze to waha się miedzy 35 - 40GΩ jeszcze kwestia czy pomiar robię dwu przewodowo czy z wykorzystaniem gniazda G wedle instrukcji obsługi. Przy wykorzystaniu gniazda G pomiar wychodzi większy bo niema wpływu zakłóceń napięciem na powierzchni materiału Jak chcesz dokładnie to jutro mogę ci zmierzyć YDY mam chyba z 5m.
W rozdzielni N i PE jest osobno układ TN-S.
Miernik zakończył pomiar i pokazał taki wynik.
Może nie zauważyłem podłączonego odbiornika podczas pomiaru.
Wynik powyżej maksymalnego zakresu pomiarowego.(sprawdź w instrukcji wartość max). Używam MIC2500 z max. zakresem 1,1 T i też co prawda sporadycznie ale wyswietla OFL. Miałem przez to trochę problemów z audytorami ale to inny temat. Pozdrawiam
@Nowy2010 ma rację.
Nie odłączenie przewodów PE i N od strony zasilania badanego odcinka, powoduje błedny pomiar. Ponieważ, następuje zamknięcie poprzez ZK, gdzie następuje rozdział PEN. Odłączyć N i PE od strony zasilania, a pomiar wyjdzie poprawnie.