Witam!
Ostatnio musiałem pomierzyć poprawność działania przekładnika Ferrantiego. Pomiaru dokonywałem miernikiem MIE-500. Po ustawieniu prądu wyzwalania na przekaźniku przekładnika na początek na 300mA podłączyłem miernik ustawiłem prąd wyzwolenia też na 300 wcisnąłem AUTO miernik zaczął dokonywać pomiaru przekaźnik zadziałał ale niestety na mierniku pokazał się symbol NO a następnie Err co oznacza przedwczesne wyzwolenie wyłącznika. To samo działo się z nastawami na 500mA. Co wykonałem źle lub co jest nie tak
pozdrawiam i liczę na fachową poradę
Witam.
Porównać z innym RCD.
Mozliwość wyzwolenia RCD przy prądzie mniejszym niż połowa znamionowego pradu zadziałania.
Witam
Możliwe, że miernik na trybie AUTO “nie wyrabia prądowo” na zakres 300mA i 500mA. W danych technicznych miernika nie zauważyłem uwagi o szczegółowym zakresie pomiarów RCD.
Na co dzień używam KEW 6016 i tam producent wyraźnie podał, że dla wyłączników RCD o prądzie 500mA pomiar w trybie AUTO jest niemożliwy. Natomiast pomiar ręczny dla zakresu x1 jest możliwy do 1000mA, dla x5 tylko do 100mA.
Pozdrawiam
Jendrek
Tydzień z głowy ![]()
Witam!
Dziękuję za poradę kolegę Jendrka okazało się że w trybie ręcznym prawie nie ma problemów. No właśnie prawie, bo dokonując pomiaru zaraz za przekładnikiem t.j. na zaciskach głównego wyłącznika ( pod nim umieszczona jest cewka przekładnika) miernik wyzwala wyłączenie układu ale nie jest wstanie pomierzyć zarówno prądu wyzwolenia jak i czasu zadziałania. Natomiast zapinając miernik do gniazdka znajdującego się zaraz obok rozdzielni miernik mierzy obydwa parametry. Druga sprawa to wartości prądu nastawczego na przekaźniku. Nastawiając wartość prądu od 25mA aż do 500mA okazało się, że min. wartość prądu zadziałania tego przekaźnika to 233mA przy nastawie 300 w mierniku. Zakres 25, 50, 100 na przekaźniku był praktycznie nie zmierzalny ( tzn 30mA na mierniku nie wyzwalało przekaźnika nastawionego na 25, 100/50 . Przekaźnik był firmy Lovato. Czy możliwy jest aż tak duży “rozrzut” i niedokładność czułości przkaźnika?
pozdrawiam
jarek.ski