Pomiar prądu upływowego w celu dobrania RCD

Mam pytanie: Jak można zmierzyć prąd wpływowy danego urządzenia w celu doboru
RCD? Bez użycia specjalnego miernika prądu upływu.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Bez miernika upływu trudna sprawa, ja czasami stosuję amperomierz cęgowy o duzej rozdzielczości, co najmniej 10 mA (bywaja o rozdzielczości 1 mA), ale taki wynik obarczony jest błędem. Przy RCD powyżej 100 mA mozna to stosować jako pomiar orientacyjny przy ustwianiu parametrów RCD

Dzięki za odpowiedź.Myślałem że da sie jakoś bez specjalnego miernika ale widzę
że jest z tym problem.
Ale ok. dzięki i pozdrawiam Rariusz.

Na allegro kup sobie za 20 zł mikroamperomierz laboratoryjny i wszystko zmierzysz.

Wityam.

Wprawdzie nie bardzo wiem co to jest prąd wpływowy, ale mam wrażenie, że RCD nie dobiera się w zależności od prądu wpływowego, ani innego prądu (no, oczywiście, że uwzględnia się prąd znamionowy urządzeń), tylko od tego jaką rolę w instalacji ma pełnić.

To moja propozycja polega na zapoznaniu się z prądem upływowym.
Co do doboru to RCD to ja doskonale wiem jak się dobiera.
A chce wiedzieć jak sprawdzić prąd upływu.
Proponuje się zapoznać z tym pojęciem heheheh.
Pozdrawiam.

A czy można zmierzyć prąd upływu multimetrem?
Fakt że za każdym razem trzeba by było rozłączać przewód PE i
przy dużej ilość to by było nieekonomiczne no ale raz na jakiś czas
to wydaje mi się że się by dało co na to koledzy?
Pozdrawiam>

Witam.

No comment.

Co do tego co napisałem o doborze RCD to chce się dowiedzieć jak zmierzyć prąd
upływu a że napisałem że"

Mam pytanie: Jak można zmierzyć prąd wpływowy danego urządzenia w celu doboru
RCD

A potem:

Co do doboru to RCD to ja doskonale wiem jak się dobiera.

Fakt trochę dałem ciała z tym ale chcę zwierzyć prąd wpływowy odbiornika
żeby dobrać odpowiednią czułość RCD. Jak będzie za duża to będzie mi
wywalać RCD. Faktem jest że w normach jest jasno określone
jaka wartość prądu różnicowego powinna mieć RCD w danym pomieszczeniu
czyli nie więcej jak 30mA.(najczęściej)
Jestem ciekaw co zrobi retrofood jak założy RCD i się zacznie zastanawiać czemu mu
wywala RCD w pełni sprawnym urządzeniu bo jak sam powiedział:

Wprawdzie nie bardzo wiem co to jest prąd wpływowy, ale mam wrażenie, że RCD nie dobiera się w zależności od prądu wpływowego

No comment. hehehehehe

Nie zacznie się zastanawiać i nic nie powie, bo to niemożliwe.

Coś mi się zdaje, że chcesz być bardziej wpływowy.

Witam.
Kiedyś podłączałem nagrzewnice tak ze 20KW. Silnik 400W jako wentylator
a reszta to były grzałki. Nagrzewnica była zabezpieczona RCD 300mA
i za każdym włączeniem nagrzewnicy wywalało RCD.
Po ominięciu RCD nagrzewnica działała poprawnie.
Nagrzewnica sprawna a a RCD wywala. A i żeby nie było obudowa wcale nie kopała.

Prąd upływowy

masz odpowiedź, poczytaj, w poniedziałek przepytam
Google pomiar prądu upływu
Wyniki 1 - 10 spośród około 69,400 dla zapytania pomiar prądu upływu.

STANCA

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Tak sobie czytam ten wątek i …
Temat wątku ‘prąd upływowy’ z tekstem:

Tu myślałem że Kolega “Rariusz” nacisnął zły klawisz klawiatury i zamiast napisać ‘upływowy’ napisał ‘wpływowy’.
Następnie powstała dysputa na temat tej jednej literki ‘u’ czy ‘w’.
Po czym:

Kolego “Rariusz”, nie trochę dałeś ciała, lecz mocno dałeś ciała. W regulaminie forum pisze aby przed wysłaniem postu, dokładnie go przeczytać, poprawić ewentualne błędy i dopiero go wysłać. Co dotyczy m.in. zwierzyć prąd .

Ja też nie wiem co to jest prąd wpływowy.
Jeśli Kolega pisze na dość znanym i poważnym forum, to proszę o namiary co to jest prąd wpływowy, gdzie to zostało napisane, bo ja mający ponad 30 lat praktyki w zawodzie, pierwszy raz o tym słyszę.

Dobre podsumowanie, ale czy o to chodzi na forum.

Koledzy, piszecie o RCD 30 czy 100 mA. To jest bardzo wielka różnica w ochronie p. poraż.
Jeśli dany obiekt czy pomieszczenie wymaga RCD 30 mA, to tak ma być.
W przypadku gdy w/w RCD wyzwala z nieznanych przyczyn, np. upływności w instalacji czy urządzeniach, to należy znaleźć przyczynę a nie można zastosować RCD np. 100 mA.

Witam.

Przecież w moim pierwszym poście napisałem:

Pisząc o roli mialem na myśli głównie ochronę p.porażeniową i p.pożarową. Bo przecież przy częstym zadziaływaniu RCD należy poszukać przyczyny, a nie zmieniać RCD na takie o większym prądzie różnicowym, albo go usuwać.
Metoda P. Prezydenta (nazwisko powszechnie znane) “Stłucz pan termometr, to nie będziesz miał pan gorączki” nie powinna być w instalacjach elektrycznych stosowana.

Witam.
Na początku bardzo przepraszam chodziło o prąd “upływowy”
a ja cięgle pisałem że “wpływowy”
Za szybko pisałem i potem nie sprawdzałem co napisałem przepraszam kolegów i koleżanki na forum.

Rariusz.

Witam Kolegę „Jarek79” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Tu ma Kolega całkowitą racje gdyż jak się to mówi nie sztuką jest co naprawić ale znaleźć przyczynę uszkodzenia.
Odnośnie:

to, norma wyraźnie określa dla p.poraż. <= 30 mA, a dla p.pożar. <= 500 mA.
I instalacja powinna być tak wykonana, aby w/w wymagania zostały zapewnione.

Witam
Odradzam zastosowanie mikroamperomierza bądź multimetru na zakresie np,200mA.
Po pierwsze stwarza się zagrożenie porażeniem w przypadku przerwy w przewodzie PE np.po uszkodzeniu ustroju pomiarowego miernika.Po drugie duży kłopot z podłączeniem
miernika.Po trzecie możliwość uszkodzenia miernika przez nadmierny prąd lub przebicie w obwodzie.Kilkanaście lat temu kiedy nawet się nie śniło o miernikach cęgowych elektronicznych, tym bardziej o czułości 1mA i mniejszej,musiałem wykonać pomiary prądu upływu na życzenia inspektora nadzoru w dwóch blokach.W jednym z ostatnich mieszkań spadła końcówka miernika i dotknęła do metalowej obudowy skrzynki SRp. Spalił się bezpiecznik i rezystor w multimetrze.Naprawiłem go szybko i bez problemu.I od tamtej pory nie używam już multimetru do takich pomiarów ale miernika cęgowego o rozdzielczości 1 mA.Jeśli prąd upływu będzie zbyt duży i będzie powodował niepożądane zadziałania RCD to w przypadku ochrony przed dotykiem bezpośrednim nie można zastosować RCD o wyższym np.100mA i więcej prądzie wyzwalania ,Ale należy ustalić przyczynę zbyt dużego prądu upływowego i zastosować środki zaradcze.Pozdrawiam

A jakie to urządzenie? Jednofazowe, trójfazowe. Prąd upływu może mieć różny charakter rezystancyjny , pojemnościowy. Włączę grzałki RCD wyrzuca, a przy samych silnikach nie wyrzuca…Rzucamy bajki rzeczywistość niezbadana. Bądźmy konkretni, jeżeli oczekujemy wnoszących cokolwiek dyskusji…a tak jaja. Też można opracować metodę porównawczą i mierzyć upływność jajka kurzego i po jakim czasie i przy jakim napięciu te zmiany nastąpią. Taka filozofia jak sformułowane zapytania!